Mijn werk in de Groningse nachthoreca… Hoe het echt is!

Hoi allemaal! De laatste tijd krijg ik via mijn Instagram en mijn blog steeds meer vragen over mijn werk. Ik werk namelijk in de Groningse nachthoreca en naast het feit dat dit niet echt een ‘normale’ baan is, leek het me sowieso al erg leuk om hier eens een artikel over te schrijven! Ben je benieuwd hoe een gemiddelde werknacht er voor mij uit ziet, hoe ik dit volhoud en wat voor gekke dingen ik heb meegemaakt op mijn werk? 

Groningse nachthorecaIk twijfelde heel erg of ik dit artikel wel moest schrijven, omdat het natuurlijk best wel privé is. Ik wil niet dat iemand die mij niet persoonlijk kent, weet waar ik werk. Dat heeft niks met jullie te maken, maar puur met personen die verkeerde intenties hebben. Iedereen kan dit namelijk lezen. Daarom kan ik helaas niet zoveel vertellen en laten zien als ik zou willen, want dan is het gelijk duidelijk waar ik precies werk ;-).

Nachthoreca, moet je dan ook tafels bedienen en zo?
Ik kan me best voorstellen dat het begrip nachthoreca misschien een beetje vaag is. Je hebt namelijk zoveel soorten kroegjes/café’s/nachtclubs (groot en klein) die allemaal onder de noemer nachthoreca vallen! Zo heb je in Groningen veel terrassen die tot diep in de nacht open zijn (love it), in principe is dat ook de nachthoreca. Ik werk zelf niet ‘s nachts op een terras, maar gewoon lekker ergens binnen :-). Mocht je benieuwd zijn waarom Groningen zo geweldig is, lees dan even dit artikel!

Je hebt soms onregelmatige werktijden
Helaas weet ik bijna nooit hoe laat ik vrij ben. Er zijn ook weleens speciale avonden, waarbij de openingstijden afwijken. Het vroegste wat ik ooit begon op een ‘normale’ avond is 22.30 en het laatste tijdstip is 01.00. Verder ben ik ook weleens om 20.00 begonnen en om 02.00, dit waren ‘speciale’ avonden. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat mijn salaris per week heel erg kan verschillen (ik krijg het per week gestort)! De meeste kroegjes/café’s/nachtclubs in Groningen zijn open tot 05.00, enkele gaan zelfs door tot 07.00 of 09.00. Aan het einde moeten we natuurlijk met zijn allen schoonmaken (meestal ben ik eerder klaar, maar soms ook niet), dus ga maar na hoe laat ik soms pas in mijn bedje rol ;-).

Goed eten voor werktijd is een must!
Als ik vroeg moet beginnen is het nog best weleens lastig om een tweede avondmaaltijd naar binnen te schuiven (ik eet ook gewoon om een uur of 18.00), maar dat moet wel! Ik denk dat het heel erg per persoon verschilt, maar ik heb ontzettend snel weer honger. Meestal heb ik aan twee boterhammen wel genoeg. Tijdens het werk hebben we geen pauze (even buiten een sigaret roken mag dan weer wel, maar ik rook niet ;-)) en als ik bijvoorbeeld van 22.30 tot 06.00 werk heb ik aan het eind vooral heel veel honger. Mijn collega’s weten, zodra de lichten aangaan met sluitingstijd, dat ik steevast een banaan uit mijn tas tover ;-). Het perfecte power food voor het schoonmaken! Inmiddels sta ik al bekend als Anna Banana, haha… :p

Groningse nachthoreca
Halloween 2016! 😀 Altijd (oké, bijna altijd) leuk wanneer we ons mogen verkleden op speciale avonden.

Je moet stevig in je schoenen staan
Gelukkig is dit iets wat met de tijd komt. Of eigenlijk, weken ;-). In de nachthoreca leer je ontzettend snel. De werkdruk is over het algemeen erg hoog en er wordt veel van je verwacht, maar geloof me, daar wen je heel snel aan. Je moet wel! Ook leer je gauw genoeg hoe je met vervelende gasten om moet gaan, want die zijn er helaas ook. Ik kan niet voor ieder wissewasje een portier roepen of mijn manager erbij halen, tenzij de gast daar specifiek om vraagt of de situatie uit de hand loopt natuurlijk. Soms is het totale chaos en heb je geen tijd én geen mogelijkheid om te communiceren met collega’s. Ik voel me soms net een politieagent, haha! Inmiddels ken ik alle trucjes en leugens wel. Dat is vooral jammer voor de gasten die wel leuk en eerlijk zijn, want werken in de nachthoreca verandert je binnen een paar weken van goedgelovig in wantrouwend ;-).

Zeg maar ‘dag’ tegen je dagritme!
Één van de redenen waarom ik besloot in de nachthoreca te gaan werken, is omdat ik best wel een nachtdiertje ben. Altijd al geweest! ‘s Nachts heb ik vaak inspiratie of word ik heel actief. Wat trouwens heel handig is, is dat ik me nooit kan verslapen voor mijn werk ;-). In de winter vind ik het nachtwerk wel heel zwaar en merk ik dat ik behoefte heb aan een normaal ritme, zeker omdat de dagen kort zijn. Dit jaar wil ik dan ook meer ritme creëren in mijn leven, ook al is daar heel wat discipline voor nodig. Ik werk doorgaans maar twee nachten per week, toch kan ik daardoor de hele week uit mijn ritme zijn. In het begin had ik dat niet zo, misschien word ik gewoon oud? :p

Je moet streng voor jezelf zijn en gezond leven
Ik ben echt zo’n persoon die ‘s winters om de haverklap ziek (verkouden, keelontsteking, grieperig) is, ik merk bijvoorbeeld ook meteen aan mijn lichaam dat ik ongezond heb gegeten of dat ik op een andere manier (veel werken, uitgaan e.d.) over mijn grenzen heen ben gegaan. Ik eet eigenlijk iedere dag veel groente, natuurlijk ook omdat ik geen vlees eet, maar ook omdat ik groente lekker vind. Ook slik ik het hele jaar door vitaminepillen en ga ik regelmatig onder de zonnebank. Het gebeurt weleens dat ik wakker word na een nachtje werken en het alweer donker is, haha! Ik probeer vaak wel op tijd op te staan, zodat ik de avond erna weer ‘normaal’ kan slapen. Soms ben ik écht kapot en lukt dat helaas niet. Dutjes doen voor werk maakt het er dan ook niet beter op, dus ik begin altijd het liefst zo vroeg mogelijk op de avond met werken! 🙂

Maar… De nachthoreca is ontzettend gezellig!!!
Natuurlijk is de grootste reden dat ik in de nachthoreca werk dat het super gezellig is! Het is niet altijd even leuk, maar bij welke baan is dat wel zo? En ons team, dat is een bij elkaar geraapt zooitje idioten ;-). Heerlijk.

Op het artikel over hoe mijn nieuwe blog schema bevalt, kreeg ik de opmerking dat het misschien leuk zou zijn een vaste rubriek te maken van mijn nachtwerk. Het lijkt mij ook ontzettend leuk om te schrijven over (gekke) dingen die ik heb meegemaakt, ik raak er vast niet over uitgepraat ;-). Ik ga er nog even over nadenken hoe ik dit kan invullen, zonder mijn eigen privacy en die van anderen te schenden.

Zou een baan in de nachthoreca iets voor jou zijn? Wat voor werk doe jij?

9 Reacties

 1. 11 januari 2018 / 07:18

  Wat leuk om eens iets te lezen over je werk, juist omdat het zo totaal anders is van hoe een werkdag er bij mij uitziet 😉 Het lijkt me nog best pittig om te werken om tijden waarop de meeste anderen slapen. Maar ik kan me voorstellen dat goede voeding al heel wat doet en dat de nachthoreca je ook wel helpt om steviger in je schoenen te staan.
  Mijn werkdagen als communicatieadviseur zijn gewoon van ongeveer half 9 tot kwart over 5 op kantoor. Iets minder spannend, maar ik heb het gelukkig prima naar mijn zin 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Kiezen voor jezelf | 5 tips voor omgaan met sociale drukMy Profile

 2. 11 januari 2018 / 09:13

  Het lijkt mij een ontzettend gezellige en leuke baan maar het zou niets voor mij zijn in verband met de onregelmatige tijden, ik kan daar heel erg slecht mee handelen en ben dan binnen no-time helemaal uitgeput.
  Leuk om dit zo te lezen! (:

  Liefs,
  Evelien
  evelien onlangs geplaatst…Mijn Sissy-Boy interieur wishlistMy Profile

 3. 11 januari 2018 / 10:40

  Dit werk lijkt me heel pittig, ik denk niet dat ik het zou kunnen! Ik heb juist mega veel slaap nodig haha, dus niet echt iets voor mij. Maar ik vind het knap dat het jou zo goed af gaat en je er veel plezier in hebt!
  Loes onlangs geplaatst…Terugblik 2017 – Good, better, bestMy Profile

 4. 11 januari 2018 / 11:19

  Het lijkt me een hele gezellige baan. Toch zou het voor mij niet geschikt zijn. Qua tijden niet, maar ook omdat ik nog geen drankje kan inschenken zonder te knoeien. Een kantoorbaan is een stuk minder spannend, maar past beter bij mij. Ben wel heel benieuwd naar je belevenissen, dus ik ben voor een rubriek (als dat lukt qua privacy).
  Shirley onlangs geplaatst…10x doen in DublinMy Profile

 5. 11 januari 2018 / 16:42

  Die rubriek lijkt me echt heel leuk! Zeker doen 🙂 Ik zou zelf helemaal geen type zijn voor de nachthoreca denk ik. Rond een uurtje of 11 ‘s avonds kak ik standaard in. Moet er niet aan denken om dan nog naar mijn werk te moeten haha. Ik vind het in ieder geval knap dat je het doet!

 6. 14 januari 2018 / 17:48

  Lijkt me inderdaad gezellig, maar meer dan dat niet, het zou in ieder geval niets voor mij zijn. Ik ben toch graag in de avonden vrij en heb een laag irritatie level wat betreft vervelende mensen 😉
  sammie onlangs geplaatst…Pap 2, baarmoederhals onderzoek.My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge