Wil jij in je eentje op reis? 5 Tips om het ‘gewoon’ te doen!

Hoi allemaal! Dit is de allereerste blogpost die ik dit jaar schrijf vanuit het zonnige Lissabon. Wie mijn blog regelmatig leest, weet misschien wel dat ik hier momenteel voor langere tijd verblijf. Vorig jaar ben ik al in mijn eentje naar Lissabon geweest en dat beviel zo ontzettend goed, dat ik dit jaar langer wilde gaan. Ik kreeg via Instagram een aantal keer de vraag hoe ik dit allemaal heb aangepakt en hoe het kan dat het bij mij zo makkelijk lijkt. Je begrijpt wel dat ik meteen een heleboel inspiratie had voor een artikel ;-). Wil jij in je eentje op reis, maar vind je het spannend of houdt iets je tegen? In dit artikel deel ik 5 tips om het ‘gewoon’ te doen.

in je eentje op reis
Allereerst wil ik je even op het hart drukken dat iedereen angsten en onzekerheden heeft. Alleen niet iedereen deelt ze. Er zijn veel verschillende angsten en ze kunnen groot of klein zijn. Zo heb ik zelf last van vliegangst, maar laat ik me hierdoor niet beïnvloeden om niet te reizen. Ondanks dat ik me elke keer weer voorneem dat dit toch echt de laatste keer is en ik nóóit meer wil vliegen ;-). Vliegen is dus voor mij elke keer weer een overwinning en zo heeft iedereen dingen die hij of zij moet overwinnen. Maar dat betekent niet dat het makkelijk is.

1. Begin met kleine stapjes

Je kent jezelf het beste en ik ben niet van mening dat je gelijk 100% uit je comfortzone moet stappen om alleen te reizen. Niet iedereen is ervoor gemaakt en zo leuk is het dan ook helemaal niet. Ik ben van nature graag alleen en daarom wist ik zeker dat ik het wel zag zitten in mijn eentje in Lissabon. Eerst heb ik het 5 dagen gedaan en nu dus voor een aantal weken/maanden. Weet je niet zo goed of je het wel gaat trekken in je eentje, ga dan eerst eens in Nederland een weekend weg. Vind je dat te spannend, ga dan eens in je eentje lunchen, koffie drinken of naar het strand. Jij bepaalt jouw eigen grenzen en het is hierin belangrijk dat je doet wat goed voelt.

2. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk en zo is het ook bij alleen reizen. Ha, dat zegt mevrouw ik-doe-alles-lastminute en het-komt-allemaal-wel-goed :p. Ik had gewild dat ik me bij mijn reis naar Lissabon beter had voorbereid, maar dat is een les voor de volgende keer. Niemand is perfect, haha. Met reizen tijdens corona ben ik al helemaal gewend om alles op het laatste moment te beslissen, omdat je nu geen zekerheid hebt. Maar, wanneer je in je eentje op reis gaat is het wel heel fijn om bepaalde zaken goed te regelen. Je kunt thuis al een accommodatie boeken, een creditcard aanvragen en het openbaar vervoer uitzoeken. Ook kun je alvast kijken naar leuke dingen om te doen of te bezoeken in je eentje, zodat je een plan hebt.

in je eentje op reis

3. Ga naar een plek of stad die je al eerder (met iemand) hebt bezocht

Deze tip is mijn persoonlijke favoriet, want deze heb ik zelf ook toegepast ;-). In 2018 ben ik voor het eerst met een vriendin naar Lissabon geweest en ik was meteen verliefd op de stad. Ook kreeg ik toen voor het eerst kriebels om voor langere tijd naar het buitenland te gaan, iets wat ik eerder nog nooit had gehad. Na 5 dagen hadden we het metrostelsel helemaal onder de knie en voelde ik me helemaal thuis. We hadden zoveel leuke hotspots ontdekt, dat ik me er in 2020 comfortabel bij voelde om de stad in mijn eentje te bezoeken. Soms zijn er gewoon van die plekken waar je meteen een klik mee hebt. Dit gevoel heb ik bijvoorbeeld ook bij Berlijn, Praag en Boedapest.

4. Zoek uit waar jij je comfortabel bij voelt

Je hoeft niks te doen waar jij je niet goed bij voelt, maar een beetje gezonde spanning is natuurlijk normaal. Ik had het zelf niet bij mijn eerste keer alleen naar Lissabon, maar misschien mag ik dan nog wel wat verder uit mijn comfortzone treden ;-). In mijn eentje backpacken door Azië zie ik bijvoorbeeld helemaal niet zitten, maar wie weet wat de toekomst ooit nog brengt. Het lijkt me sowieso leuk om nog meer steden in Europa te bezoeken in mijn eentje. Verre reizen maken durf ik nu toch niet aan vanwege mijn vliegangst, en dat is ook oké. Doe waar jij je goed bij voelt en na een positieve ervaring kun je het alleen reizen steeds weer een stapje verder uitbouwen.

5. Boek een kamer in een gedeeld appartement

Mijn beste tip is sowieso om voor de eerste keer alleen reizen in het buitenland een gedeeld appartement te boeken. Dan heb je wel een eigen kamer met een slot, maar deel je de keuken en badkamer. Dit heb ik vorig jaar ook gedaan in Lissabon en zo was ik niet écht alleen, ondanks dat ik wel privacy had. Wellicht kun je dan ook eens wat ondernemen met je huisgenoten, als je hier voor open staat. Ik vond het in ieder geval fijn dat mijn huisgenoot mij toen kon uitleggen hoe een Portugees slot werkt. Dat blijkt namelijk ook deze keer weer een uitdaging ;-).

Ben jij weleens in je eentje op reis geweest?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
in je eentje op reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge