Reizen tijdens corona: Mijn ervaringen en tips!

Hoi allemaal! Wie mij langer volgt, weet misschien wel dat ik al een aantal reisjes heb gemaakt tijdens deze pandemie. Vorig jaar ging ik in februari (toen corona net was overgewaaid naar Europa) naar Lissabon, in juli naar Kos en in oktober naar Porto. Eerder schreef ik al een artikel over mijn ervaring met op vakantie gaan tijdens corona, maar inmiddels zijn er natuurlijk een heleboel ontwikkelingen gaande. Ook dit jaar wil ik weer een aantal tripjes maken en daarom leek het me leuk om mijn tips om te reizen tijdens corona te delen! 

reizen tijdens corona

Reizen tijdens corona

Ik wil dit artikel graag beginnen met een kleine disclaimer. Natuurlijk weet ik dat er eigenlijk geadviseerd wordt om niet te reizen. Maar, zonder al te negatief te klinken: er wordt wel meer geadviseerd. ‘Het einde is in zicht,’ geloof jij het nog? 😉 Al vanaf het begin van deze pandemie had ik het gevoel dat dit nog weleens heel lang zou kunnen gaan duren. Daarbij heb ik besloten dat ik zoveel mogelijk ga genieten van dingen die wél kunnen, mits ik anderen geen schade toebreng. Als zzp’er werk ik voornamelijk thuis en ik ben van mening dat reizen prima kan, zolang je maar je gezonde verstand gebruikt. En laten we eerlijk zijn, momenteel is het makkelijker om op Schiphol te komen dan in de plaatselijke Action ;-).

Vorig jaar hoefde je je nog niet te laten testen voor een vlucht, kun jij het je nog voorstellen? Het enige wat je hoefde te doen was een gezondheidsverklaring invullen. Desondanks ben ik nooit bang geweest om het virus op te lopen, want dat kan overal. Je kunt het ook krijgen van je partner, gezinslid, vrienden of oplopen in de supermarkt. Nogmaals, ik probeer niemand aan te moedigen om te gaan reizen tijdens corona. Je weet zelf wel of dit in jouw situatie kan of niet. Als je het kan doen, doe het verstandig en bereid je goed voor!

Laat je testen

Reizen tijdens corona vergt een heleboel voorbereiding, zeker nu je je moet laten testen. Om te kunnen vliegen, heb je een PCR-test nodig. Je ontvangt een verklaring per mail, die je nodig hebt om te mogen reizen. Een PCR-test is, in tegenstelling tot de reguliere coronatesten, niet gratis en kost tussen de €100-€150. Met de wetenschap van nu, heb je waarschijnlijk spijt dat je vorig jaar geen tripje hebt gemaakt. De regels worden alleen maar strenger en ingewikkelder, zeker nu er wordt gewerkt aan een verplichte quarantainewet.

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is belangrijk, zeker als je op vakantie gaat tijdens corona. Houd het reisadvies voor jouw bestemming (en de cijfers) goed in de gaten. Onderzoek vooraf of het land waar jij naartoe wil überhaupt toeristen toelaat. Via deze website kun je checken of de grenzen van jouw bestemming open zijn voor toeristen en onder welke voorwaarden. Verdiep je ook in de maatregelen die gelden op jouw bestemming. Is het verplicht om op straat een mondkap te dragen? Geldt er een avondklok, en zo ja, op welke tijden? Zijn de restaurants en de winkels open? Wat zijn de regels in hotels? Moet je je ook laten testen op de terugweg? Heb je ook nog een aanvullende sneltest nodig? Zo ja, waar kun je deze testen laten doen en wat zijn de kosten?

Boek je vliegtickets last minute

Ook met een goede voorbereiding is reizen tijdens corona onzeker. Reisadviezen kunnen plotseling veranderen en vluchten kunnen worden gecanceld. Ik kan je dan ook zeker aanraden om je vliegtickets zo laat mogelijk te boeken. Een uitdaging voor de control freaks onder ons, maar laat het los! Mijn artikel met tips voor last minute vakanties kan je hierbij helpen. Ik gebruik zelf altijd de website Skyscanner.nl voor de beste deals. Tijdens corona heb ik mijn tickets altijd een paar dagen van tevoren geboekt. Ook hield ik de week van tevoren een flight tracker in de gaten, om te zien of de vluchten naar mijn bestemming gewoon doorgingen. In een week kan al een heleboel veranderen, dus ik kan je echt aanraden om je vliegtickets last minute te boeken.

Wees flexibel

Het kan wellicht nodig zijn om vanaf een andere luchthaven te vertrekken dan je in gedachten had, indien er vluchten worden gecanceld. Wellicht kun je nog wel vanuit Duitsland of België naar jouw bestemming vliegen, dus houd ook deze optie open. Wil je op vakantie tijdens corona, dan kan ik je aanraden om flexibel te zijn wat betreft je vakantiebestemming. De huidige toestand in alle (Europese) landen kan zomaar veranderen. Je gaat natuurlijk het liefst op vakantie naar een plek waar je ook lekker uit eten kunt gaan en winkels kunt bezoeken. Houd dit in gedachten tijdens het boeken en bekijk goed welke bestemming realistisch is. Ik ben zelf drie keer op vakantie geweest naar een plek waar de coronacijfers gunstiger waren dan in Nederland en waar de horeca en winkels open waren. Het was overal heerlijk rustig, ondanks corona heb ik echt zorgeloos kunnen genieten!

Boek je accommodatie last minute (of pas bij aankomst)

Pas zodra je de vliegtickets en een negatieve testuitslag in je bezit hebt, is het tijd om een accommodatie te boeken. Je weet nu bijna 100% zeker dat je zult aankomen op jouw bestemming, dus nu kan je verdere stappen ondernemen. Vind je het nog te spannend, dan kun je ook gerust bij aankomst een accommodatie boeken via Booking.com of Airbnb. Het toerisme ligt overal op zijn gat, dus je hoeft je niet druk te maken dat je geen slaapplek hebt. Je kunt ook meerdere accomodaties boeken, zoals ik heb gedaan tijdens mijn stedentrip naar Porto. Ik had toen vanuit Nederland, op de dag van vertrek, alleen de eerste twee nachten geboekt.

Laat het los

Ik kan me voorstellen dat je het spannend vindt om te reizen tijdens corona. Zeker nu je op zoveel dingen moet letten. Maar, zolang je je paspoort, een negatieve testuitslag en voldoende mondkapjes hebt, kan je niet veel gebeuren ;-). Let it go! En mocht je vlucht toch worden gecanceld, dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Je kunt natuurlijk een reisverzekering afsluiten, maar in de meeste gevallen krijg je toch geen geld terug, of je wordt afgescheept met een voucher. In dit artikel kun je meer informatie vinden over wat jouw verzekering dekt en wat niet. In corona tijd kun je echt hele goedkope vliegtickets vinden (ik zag laatst een retourtje Lissabon à 75 euro), dus het is naar mijn mening absoluut de gok waard. You only regret the changes you didn’t take.

Ben jij al op reis geweest tijdens corona?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
reizen tijdens corona

3 Reacties

 1. 23 april 2021 / 11:06

  Wij blijven toch nog maar een zomer in Nederland en we hebben niets geboekt, afgezien van 2 overnachtingen in Nederlandse hotels zonder de kinderen. Ik kijk uit naar relaxte vakanties zonder mondkapjes en waar je gewoon overal weer lekker op terrasjes kunt zitten en lokale winkeltjes en markten kunt bezoeken. Maar nu dat er toch nog niet echt in zit, blijven we nog maar dichtbij huis. OOk geen straf als het een beetje een mooie zomer wordt. Fingers crossed!
  Mirjam Hart onlangs geplaatst…Kidsproof pizza toppings. Vega pizza’s van JanMy Profile

 2. 25 april 2022 / 15:43

  Wat een handige tips! Ik ben gedurende de coronaperiode alsnog op reis geweest. Op een gegeven moment merkte ik dat ik het echt weer nodig had. Het is inderdaad een beetje aanpassen en rekening houden met bepaalde factoren, maar mijn vakantie was fantastisch. Ik ben echt tot rust gekomen.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge