Op vakantie tijdens corona: Mijn ervaring

Hoi allemaal! Vorige maand vierde ik vakantie op Kos, een van de prachtige Griekse eilanden. Heb jij mijn reisverslag al gelezen? Onlangs schreef ik ook een artikel met tips voor een vakantie naar Kos, waarin ik allerlei leuke hotspots deel. Ik vind het altijd ontzettend leuk om over mijn reizen te schrijven! Waar ik ook zeker nog een artikel over wilde schrijven, is hoe ik op vakantie gaan tijdens corona heb ervaren. Lees gauw verder!

op vakantie tijdens corona
Voor de corona tijd ben ik naar Lissabon geweest. Er waren toen al wel wat corona gevallen in Europa, maar dat het ons leven zo in de greep zou houden, had niemand toen kunnen voorspellen. Heel naïef misschien, maar ook voor mij was corona een ver-van-mijn-bed-show. Op het vliegveld waren er al wel mensen met mondkapjes, maar buiten het vliegveld om leefde corona nog niet echt. In Lissabon stond ik in overvolle metro’s, deelde ik een appartement met andere toeristen en ging ik uit eten. Aan niks was te merken dat we in een pandemie terecht zouden komen. Maar, slechts vijf dagen na mijn terugkomst ging Nederland in een intelligente lockdown.

Het leek er dus op dat mijn tripje Lissabon voorlopig mijn laatste vakantie zou zijn. Eerlijk gezegd had ik ook helemaal niet verwacht dat ik deze zomer ‘gewoon’ op vakantie zou kunnen. Natuurlijk, ik had het stiekem wel gehoopt, maar ik hield er rekening mee dat het niet zou lukken. Wel wilde ik een auto huren, zodat ik in ieder geval nog een weekje naar Duitsland kon gaan. Het liefst ergens dichtbij huis. Maar, toen corona ook om zich heen sloeg in Duitsland, liet ik al mijn plannen en ideeën los.

Ik had nog geen vakantie aangevraagd op mijn werk, dus wat dat betreft was ik erg flexibel. En ik had uiteraard ook heel veel mazzel dat ik dit nog niet had gedaan! Ik boek altijd last minute, dus het maakte mij niet echt uit wanneer ik vakantie zou hebben. Uiteindelijk heb ik gewoon de weken gepakt die nog over waren, dit was toevallig half juli tot eind juli. Inmiddels waren er ook steeds meer mensen die op vakantie gingen, voornamelijk naar Frankrijk en Spanje. Ik hoorde veel goede berichten en het begon bij mij ook te kriebelen om weg te gaan. Na een hele drukke periode was ik er ook wel echt aan toe! Samen met Kristina had ik afgesproken om te kijken wat onze opties waren qua vakanties. Het was nog te spannend en te onzeker om onze zinnen ergens op te zetten, maar kijken kon natuurlijk altijd.

Het boeken van de vakantie

We hadden alleen nog niet echt een duidelijk idee over waar we naartoe wilden gaan. Griekenland of Malta leek ons wel wat. Op het moment dat we naar vakanties begonnen te kijken, waren Griekenland en Malta nog niet open voor toeristen. Toch was het bij heel veel reisorganisaties wel mogelijk om een reis te boeken, eigenlijk heel raar :p. Daardoor had ik enigszins hoop dat Griekenland ook gauw weer toegankelijk zou zijn, al helemaal omdat Griekenland erg afhankelijk is van toerisme. Ook had ik gelezen dat er in Griekenland relatief weinig corona gevallen waren en dus leek het me ook een van de beste opties. Inmiddels waren er al berichten dat sommige stranden in Spanje dicht gingen, omdat het er te druk was. En er waren nog meer slechte berichten. Vluchten die opeens niet meer gingen, omdat het vliegtuig niet vol genoeg was.

Ik vond het best spannend om een reis te boeken tijdens deze corona tijd! We hebben dan ook zo lang mogelijk gewacht met boeken, totdat we bijna zeker waren dat we ook daadwerkelijk konden vertrekken. Ergens begin juli was het weer mogelijk om naar Griekenland af te reizen en konden we serieus naar vakanties gaan kijken. Vorig jaar ben ik voor het eerst op Kreta geweest en dit jaar wilde ik eigenlijk nog een Grieks eiland van mijn lijstje afstrepen. Zakynthos staat hoog op mijn lijstje, maar ook Corfu lijkt me prachtig.

Uiteindelijk waren er steeds meer opties uitverkocht en raakte zelfs ik, als ervaren last minute boeker, lichtelijk in paniek. Door corona zijn er immers veel minder vluchten. Het was al snel duidelijk dat Zakynthos ‘m dit jaar niet ging worden. Inmiddels had ik mijn oog laten vallen op andere Griekse eilanden, waaronder Kos. In eerste instantie trok Kos me niet zo, omdat dit eiland echt bekend staat als party eiland. Maar, juist in deze corona tijd leek het ons echt het perfecte moment om Kos te bezoeken! Het zou nu natuurlijk een stuk rustiger zijn. Uiteindelijk kozen we voor het hotel Palm Beach, vlakbij Kos-stad. Zo konden we gemakkelijk de gezelligheid (voor zover dat er is) in de stad opzoeken, maar hadden we ook een rustige uitvalsbasis. We wisten namelijk totaal niet wat we konden verwachten! Uiteindelijk hebben we onze vakantie vijf dagen voor vertrek geboekt.

Passenger Locator Form

We hadden een vroege ochtendvlucht, dus over de drukte op Schiphol kan ik niet zoveel zeggen. Alleen het inchecken ging even anders dan anders. Onze handbagage moest namelijk het ruim in. In het vliegtuig was bij iedere rij de stoel aan het gangpad leeg. Ook moesten we natuurlijk een mondkapje op, net als in de trein en de bus. Daarnaast moesten we een Passenger Locator Form (PLF) invullen om Griekenland binnen te komen. Hier moesten we onder andere ons vluchtnummer, accommodatie en duur van de vakantie invullen. Dit document moesten we laten zien aan de Griekse douane. Ik heb later gehoord dat de mensen die dit document niet hadden ingevuld, weer op het vliegtuig terug naar Nederland zijn gezet.

Update: Inmiddels is het voor onder andere Nederlandse reizigers ook verplicht om een negatief corona testresultaat mee te nemen. De test mag maximaal 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. Klik hier voor een actuele update van het reisadvies naar Griekenland.

Corona maatregelen in het hotel

Eenmaal aangekomen in het hotel, merkten we eigenlijk geen verschil met Nederland. Ook in Griekenland vind je plastic schermen bij bijvoorbeeld recepties en in winkels. Daarnaast draagt al het horeca personeel in Griekenland een mondkapje, wat in Nederland niet zo is. Er was geen ontbijt- en dinerbuffet in het hotel. Ik had er helemaal niet aan gedacht dat corona ook gevolgen zou hebben voor zoiets als een buffet, dus ik was lichtelijk teleurgesteld :p. Achteraf is het natuurlijk heel logisch dat er niet is gekozen voor een buffet, want daarmee heb je meer kans op besmetting. Je raakt allemaal dezelfde opscheplepel aan en iedereen hangt met zijn hoofd boven het eten.

In plaats daarvan kregen we elke dag een uitgebreide menukaart, waar we dingen uit konden kiezen. Eigenlijk veel beter, want daardoor werd het eten altijd vers en goed warm opgediend. Het nadeel was alleen wel dat je soms iets bestelde wat tegenviel, omdat je niet echt wist wat je kon verwachten. Wij bestelden soms ook veel te veel, omdat de porties groter bleken dan verwacht. En omdat er maar 15-20 mensen zaten te dineren bij het hotel, vonden we het ook lullig om het niet op te eten :p. Aan het einde van de vakantie was mijn buik dan ook zo opgezet, dat ik de helft van de kleren in mijn koffer niet meer paste. Haha!

Je kon wel merken dat het ook voor het personeel allemaal wat onwennig was. Wij waren een van de eerste lichtingen toeristen na de lockdown en ze waren zo dankbaar! We werden echt op handen gedragen, haha. Het personeel was heel erg vriendelijk en attent. Soms hadden ze ook echt niks te doen en kwamen ze vijf keer aan je tafel op een avond, haha. Ook bij de bar was het uitgestorven, dus wij zijn extra vaak naar het happy hour gegaan (ook geen straf ;-)) met zijn tweeën.

Corona maatregelen in Kos-stad

In Kos-stad was er eigenlijk weinig te merken van corona. Horeca-personeel droeg wel mondkapjes, maar winkelpersoneel vaak niet. Bij aankomst in Griekenland vertelde de reisleiding dat je alleen met een mondkapje een winkel in mocht, maar dit bleek in de praktijk niet nodig te zijn. Wel hadden we altijd ons mondkapje mee, just in case. Je hoefde nergens te reserveren, maar je kon in de meeste gevallen gewoon ergens gaan zitten. Eigenlijk was het allemaal heel ontspannen, heel anders dan hoe het er nu aan toe gaat in Nederland. Wel vond ik het heel opvallend dat barpersoneel en de bediening in clubs mondkapjes droeg, maar proppers niet. In Kos zijn we een aantal keer op stap geweest, maar er was weinig te beleven. Wel was het druk in de bar street en op sommige terrassen. Op een aantal terrassen was het er goed vertoeven, dus we hebben ook zeker wel genoten! Zo lang je de drukte een beetje mijdt, wat je in Nederland ook doet, is er niks aan de hand.

Met de boot naar Bodrum

Vanuit Kos kun je diverse dagtrips maken, waaronder een boottocht naar Bodrum. We hebben even geïnformeerd, maar door corona was dit nu helaas niet mogelijk. Heel jammer, want Bodrum staat ook nog steeds op mijn lijstje en het was letterlijk 20 km vanaf Kos. Eigenlijk heel krom dat je vanaf Kos niet naar Bodrum kunt, maar vanuit Nederland wel naar Turkije kunt vliegen… En bij thuiskomst uit Turkije (oranje gebied) niet verplicht in quarantaine hoeft. Maar goed, ieder land heeft weer zijn eigen regels. Ik ben zeker van plan om Bodrum ooit te bezoeken en wie weet ga ik dan juist een dagje met de boot naar Kos, haha :D. De eilanden tour (naar 3 Griekse eilanden) vanaf Kos was overigens wel mogelijk.

Conclusie

Al met al ben ik echt heel erg blij dat ik lekker op vakantie naar Kos ben geweest! Ik vond het juist heerlijk dat het er zo rustig was, wat mij betreft was het echt ultiem genieten! We hadden iedere dag een ruime keuze uit ligbedjes bij het zwembad, geen gillende kinderen om ons heen en ook geen last van vervelende buren. Het was heerlijk rustig in het hotel en we werden echt in de watten gelegd door het personeel. Ook de stranden waren grotendeels uitgestorven, wat echt een fantastische ervaring was. We hebben heerlijk gefietst, auto gereden en prachtige plekken ontdekt. Dit was echt het perfecte moment om Kos te ontdekken, nog voor het massatoerisme. Alsof we dertig jaar teruggingen in de tijd, maar wel met de luxe van nu :p. Om eerlijk te zijn was mijn vakantie naar Kos zelfs een van mijn leukste vakanties ooit! Ik ben heel erg enthousiast over Kos en ik wil zeker nog een keer terug.

Ik begrijp heel goed dat er ook mensen zijn die dit jaar absoluut niet op vakantie willen gaan en het ook niet erg vinden om een keertje over te slaan. Maar, ik ben heel erg blij dat ik het heb kunnen doen en ik heb er ook geen seconde spijt van gehad. Ik ben er dan ook zeker voor dat iedereen doet waar hij/zij blij van wordt, natuurlijk wel met naleving van de regels waar we nu mee te maken hebben. Gebruik je gezonde verstand!

Helaas heeft Kristina een paar vervelende reacties gekregen op onze Kos vlog, waar ik toch nog iets over wil zeggen: Ook in Nederland kun je besmet worden. De meeste besmettingen vinden zelfs plaats in familiekringen. In Nederland ben ik een paar keer naar overvolle stranden geweest, waar het echt niet corona proof was. Ik heb nog vaak met heimwee teruggedacht aan de lege stranden op Kos, haha. Op vakantie gaan in corona tijd betekent niet dat je egoïstisch of dom bent. Juist door corona ben ik gaan beseffen dat het leven zomaar anders kan zijn. En dat betekent dan ook dat ik alles uit het leven wil halen, want wie zegt dat de situatie volgend jaar beter is? Cliché, maar waar: Life is what happens when you’re making other plans.

Ben jij tijdens corona op vakantie geweest?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
op vakantie tijdens corona

5 Reacties

 1. 19 augustus 2020 / 10:12

  Ik houd echt niet van drukte, wat dat betreft heeft de coronatijd nog wel voordelen, haha. Ik durf nog niet zo goed op vakantie, omdat er nu een tweede golf lijkt op te komen … als die voorbij is en op Curacao nog steeds 0 gevallen zijn wil ik het daar wel op wagen. Klinkt alsof je een leuke tijd hebt gehad!

 2. 19 augustus 2020 / 15:49

  Zonde van die domme reacties op haar vlog. Was laatst inderdaad vaak in de media dat de meeste mensen net ziek worden door contact met familie.

  Alleszins ben ik blij te lezen dat je er van genoten hebt. Lijkt me super chill dat het overal zo rustig is. Wel jammer van het buffet, dat vind ik zelf toch altijd iets om naar uit te kijken. Haha 😀
  Irene onlangs geplaatst…Week 33 – memorabele momenten tijdens een hittegolfMy Profile

 3. 19 augustus 2020 / 22:19

  WAt fijn dat het allemaal zo is meegevallen! Ik ga volgende week ook naar Griekenland en ben erg benieuwd. Toch wel onwennig om zoveel voorbereiding te moeten treffen (formulier, PCR test..), maar het is wel beter zo. Ik ben zo toe aan vakantie!
  Justine onlangs geplaatst…My life in photos – augustus 2020 #3My Profile

 4. 20 augustus 2020 / 11:48

  Ik hou ook niet van die drukte, dus hoe minder toeristen des te beter.. jammer dat we onze vakantie hebben geannuleerd anders hadden we denk ik ook een hele chille en rustige vakantie gehad in Italie. Toch hield iets me tegen, bang dat de sfeer niet te proeven was? Nu krijgen we over twee daagjes onze pup dus dat maakt het weer helemaal goed!
  Rachel onlangs geplaatst…Weekvlog 177 – huis opruimen, shoplog & MK reviewMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge