Mijn tips voor een last minute vakantie met een klein budget!

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel hebben gezien op Instagram was ik vorige week op het zonnige Mallorca. Een tijdje geleden schreef ik een artikel over low-budget vliegvakanties, maar zoals jullie vast niet is ontgaan boek ik ook graag last minute. Ik word zenuwachtig als ik dingen ver vooruit moet plannen en ik vind het ook altijd leuk als mijn vakantiebestemming nog niet helemaal vast ligt. Vandaag mijn tips voor een last minute vakantie met een klein budget!

last minute vakantie

1. Plan een bepaalde periode vrij

Wat de meeste mensen (volgens mij) verstaan onder last minute is dat je je koffer pakt en de boel gewoon de boel laat, maar zo werkt het natuurlijk niet. We hebben allemaal werk wat afgerond moet worden en plannen is nou eenmaal groot onderdeel van onze cultuur ;-). Zo weet ik meestal wel al maanden van tevoren wanneer ik eventueel op vakantie zou kunnen gaan. Ook al heb ik nog niks geboekt, ik heb een deadline (de datum van vertrek) in mijn hoofd en voor die datum moet ik al mijn werk afronden.

2. Maak een prioriteiten-lijstje

Vind je het lastig om je een weg te banen door het last minute vakantie-woud? Maak dan een lijstje met dingen die jij belangrijk vindt. Welke bestemmingen zijn voor jou een optie? Moet de accommodatie aan het strand gelegen zijn? Wil je een hotel met ontbijt, halfpension, of liever een appartement? Welke vliegvelden zijn voor jou goed bereikbaar? Wat is je maximale, totale budget voor de vakantie? Als je dit duidelijk hebt voor jezelf is het veel makkelijker om een geschikte vakantie te vinden!

3. Wees flexibel (ook wat betreft je vakantiebestemming)

De echte koopjes vind je meestal niet als je via Schiphol vliegt, dus wees ook flexibel in het vliegveld van vertrek. Zelf vind ik vooral gunstige vliegtijden heel erg belangrijk, zodat je niet midden in de nacht hoeft te vertrekken. Dit lukt niet altijd, maar ik probeer daar wel rekening mee te houden. Daarnaast let ik ook goed op de prijzen, is een bepaalde bestemming in mijn ogen te duur, dan kies ik voor een andere bestemming. Oh, het is helemaal mooi als je een dag eerder of later weg zou kunnen dan je geplande vertrekdatum. Zo ben je op en top flexibel en dat biedt meer last minute vakantie-kansen! 🙂

4. Vergelijk vliegtickets via SkyScanner

Helaas is het erg lastig om een last minute pakketreis (vliegreis + transfer + accommodatie) te vinden. Soms heb je geluk, maar mocht je niks kunnen vinden: Niet wanhopen! Je kunt je vliegtickets en accommodatie namelijk ook los boeken (sommige mensen doen het altijd op deze manier). Ik ben er zelf niet zo’n fan van, maar het biedt ook zeker voordelen. Zo vind je via SkyScanner altijd de goedkoopste opties qua vluchten en kan je vaak ook de vliegtijden nog aanpassen. Extra handig is dat je via SkyScanner ook een maandoverzicht kunt bekijken van de prijzen, zodat je gegarandeerd de goedkoopste vlucht hebt! Mocht je een verre reis willen maken dan is een vlucht met een tussenstop vaak een stuk goedkoper – niet ideaal, maar wel een tip als je echt veel geld wilt besparen.

5. Zoek accommodaties via Booking.com en Airbnb

Heb je de tickets geboekt, dan is het tijd om een leuke accommodatie te vinden! Ik kijk zelf ook graag naar accommodaties via Prijsvrij. Ik vind hier vaak hele goedkope stedentrips en zij rekenen nooit boekingskosten. Vink “eigen vervoer” aan en voilà! Soms kun je helaas niks meer vinden wat aansluit op jouw last minute vakantiewensen, dan vind ik Booking.com en Airbnb een goede optie. Zelf ben ik altijd een groot voorstander van hotels (zodat je bed iedere dag mooi wordt opgemaakt, haha) met ontbijt (want zonder ontbijt kan ik echt niet de deur uit). Bij Booking.com heb je vaak de optie om ontbijt bij te boeken, ideaal! Ook hoef je pas te betalen bij aankomst.

Extra budget tip: Check ook altijd even hoe goed het openbaar vervoer geregeld is op jouw vakantiebestemming. Kies bijvoorbeeld een accommodatie vlakbij het vliegveld of zorg ervoor dat je niet ‘s nachts aankomt, als je weet dat je nog een (paar) uur met de bus moet reizen.

Extra budget tip: Zie je een mooi hotel via Booking.com, maar is ‘ie uitverkocht? Neem dan even contact op met het hotel zelf. Booking.com koopt vaak een bepaald aantal kamers op, dus wanneer deze uitverkocht zijn betekent dat niet meteen dat het hotel echt volgeboekt is! Vaak kun je nog een reservering maken (voor een lagere prijs) als je rechtstreeks contact opneemt met het hotel zelf.

Het boeken van een last minute vakantie zorgt bij mij altijd voor een gezonde dosis spanning: Het is altijd weer een uitdaging! Zo heb ik de tickets voor Mallorca ‘s ochtends geboekt en ‘s avonds vlogen we al! Het is nooit te laat om een last minute te boeken 😉 Je kunt ook alleen de tickets boeken en op de plaats van bestemming op zoek gaan naar een verblijfplaats. Zie het als een groot avontuur en geniet!!!

Ga jij ook graag last minute op vakantie?

last minute vakantie

8 Reacties

 1. 29 augustus 2018 / 07:42

  Ik vind het echt zó knap hoe je dit soort goede deals weet te scoren voor vakanties. Bizar eigenlijk dat je ‘s ochtends een vakantie kunt boeken voor die avond, maar wel heel gaaf! Supergoede tips! 🙂 Ik wil misschien in december een paar dagen weggaan en ga je tips dan zeker toepassen.
  Romy onlangs geplaatst…Is het al zover? | Mijn leukste vooruitzichten voor de herfstMy Profile

 2. 29 augustus 2018 / 08:01

  Wat een super handige tips! Het lijkt mij heel chill om eens een keer last minute een vakantie te boeken. <3
  Liefs,
  Evelien

 3. 29 augustus 2018 / 09:50

  Ik ben nog nooit last minute op vakantie gegaan, ik zit nu zelfs alweer te denken waar we in de zomer van 2019 naartoe gaan haha! Dat komt vooral omdat ik ook heel erg van die voorpret houd, maar aan de andere kant lijkt het me ook wel erg leuk om een keer last minute te proberen. Misschien in de voorjaarsvakantie! 🙂

 4. 29 augustus 2018 / 17:19

  Wij gaan in oktober ook naar Mallorca. Niet last-minute maar wel een koopje! Via travelbird geregeld. Net geen €500 voor mijn vriend en mij samen, all in, vlucht en transfers inclusief. Ik ben zelf meer van het alles-in-één boeken. Bespaart me veel stress. Maar wel goeie tips! Zeker die van contact opnemen met het hotel! Soms zou ik ook wel eens spontaan een zotgoedkoop ticket willen boeken en dan bijvoorbeeld voor een dag of twee ergens heen gaan en dan op het moment zelf zien waar we slapen maar ik vind dat toch net iets té spannend denk ik :p
  irene onlangs geplaatst…Over loslaten en vasthouden.My Profile

 5. 29 augustus 2018 / 20:28

  Jaaa tof deze tips! Ik vind last minutes altijd leuk. Houdt het lekker spannend, weet je nog niet waar je heen gaat, maar inderdaad je weet wel dat je gaat (want je moet toch vrij houden). Ik hoop er bnnenkort ook weer een te kunnen doen 🙂
  Justine onlangs geplaatst…My life in photos – augustus 2018 #4My Profile

 6. 29 augustus 2018 / 22:27

  Wat mega tof dat je dit met ons deelt zeg, love it! ik kan deze tips sowieso goed gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge