Slechte gewoontes afleren? Zo doe je dat!

Slechte gewoontes, we hebben ze allemaal. Vaak hebben onze slechte gewoontes te maken met (ongezonde) voeding, alcohol of roken. Sommige gewoontes zijn zo hardnekkig dat het lastig is om er vanaf te komen! Behalve dat er veel tijd en discipline voor nodig is om slechte gewoontes af te leren, zijn er nog veel meer tips en tricks die ik graag met je wil delen. Dit ga ik doen aan de hand van vijf (herkenbare) situaties! Lees je mee?

slechte gewoontes

Situatie 1: Je drinkt te veel koffie
Je wist waarschijnlijk al dat te veel koffie kan zorgen voor slapeloosheid, maar wist je dat het ook kan zorgen voor hartkloppingen en de aanmaak van stresshormonen? Het is aanbevolen om dagelijks niet meer dan drie koppen koffie te drinken. Klinkt dat als een onmogelijke taak? Het gaat je lukken in kleine stapjes! Zo is het stukken beter om je eerste kop koffie te drinken als je zo’n 2,5 tot 3 uur wakker bent, je lichaam zal dan minder heftig reageren op de cafeïne en de hoge dosis stresshormonen. Lukt het je echt niet om ‘s ochtends op te staan zonder een bakje koffie? Melk in je koffie en een goed ontbijt helpen je maag om de cafeïne ‘op te vangen.’

Situatie 2: Je bent dol op ongezond eten
Nou, welkom bij de club! 😉 Het liefst zou ik iedere dag pizza, pasta of patat eten, haha! Gelukkig merk ik dan wel aan mijn lichaam dat ik echt wat gezonder moet eten en is ongezond eten altijd maar even ‘leuk’. Van slecht eten ga je je op de langere termijn alleen maar slechter voelen, dit is meteen een goede motivatie om naar een gezonder alternatief te grijpen. Wees lief voor je lichaam! Heb je trek en kun je al dat lekkers echt niet weerstaan? Een handje chips is toegestaan, maar eet daarna ook iets gezonds wat goed vult, zoals een appel!

Situatie 3: Je bent verslaafd aan roken
Dit is een hardnekkige verslaving hoor, ik waag me er niet aan. Ik behoor tot het geringe aantal mensen op deze aardbol dat nog nooit een sigaret heeft aangeraakt, stiekem ben ik daar wel heel trots op! 😉 In dat opzicht heb ik makkelijk praten, omdat ik niet weet hoe het voelt om verslaafd te zijn aan roken. Wel zie ik in mijn omgeving dat er steeds meer mensen minderen met roken (of alleen roken op feestjes). Het beste is natuurlijk om helemaal te stoppen met roken, maar ook dit kan je in kleine stapjes doen. Het gebruik van een e-liquid van SmokeSmarter is bijvoorbeeld een goede tussenstap!

Situatie 4: Je gaat te vaak onder de zonnebank
Ja, zo hebben we allemaal wel wat! Tot een aantal jaar geleden ging ik best vaak onder de zonnebank, tegenwoordig doe ik dat minder. Het lukt me niet om er helemaal mee te stoppen, omdat ik snel last heb van een vitamine D tekort in de winter. De zonnebank is gewoon zo fijn! 😉 Ga je vooral onder de zonnebank voor een bruin kleurtje? Dan zijn er ook andere, gezondere alternatieven, zoals een spraytan! Tegenwoordig kun je ook thuis met (goede) zelfbruiners aan de slag. Zo verkopen diverse merken nu ook tanning mousses, die snel intrekken en je huid een egale, bruine tint geven!

Situatie 5: Je bent verslaafd aan sociale media op je telefoon
Waarschijnlijk een super herkenbare situatie, of niet? 😉 Ik moet zeggen dat mijn sociale media gebruik nog wel meevalt ten opzichte van anderen, maar ook ik ben verslaafd… De laatste tijd verschijnen er ook steeds meer berichten over jongeren die stoppen met sociale media of die moe zijn van Instagram. Al die prikkels! Eerlijk? Ik slaap een stuk slechter als ik voor het slapengaan nog op mijn telefoon zit. Daarom probeer ik na 21.00 uur ‘s avonds niet meer op sociale media te kijken. Dat kan jij ook! Begin bijvoorbeeld een halfuur voordat je gaat slapen met een “sociale media stop” en bouw dit steeds verder op.

Wat zijn jouw slechte gewoontes en hoe reken jij ermee af? Ik ben benieuwd!

9 Reacties

 1. 31 augustus 2018 / 07:36

  Wat een goed artikel! Ik ben het helemaal met je eens: het werkt vaak goed om dingen stap voor stap aan te pakken als je iets wilt afleren. Mijn slechtste gewoonte is dat ik vaak te laat naar bed ga (en daar dan de volgende ochtend spijt van heb, haha). Dat zou ik ook echt eens stap voor stap moeten afleren eigenlijk.
  Romy onlangs geplaatst…Favorieten | Date-inspiratie, roze tas & lichaamssoufflé (?)My Profile

 2. 31 augustus 2018 / 08:15

  Wat een goede tip om een halfuur voordat je gaat slapen je telefoon weg te leggen! Ga ik ook proberen. 🙂
  Liefs,
  Evelien

 3. 31 augustus 2018 / 08:27

  Goede tips, vooral over telefoongebruik voor het slapen gaan. Ik doe dit dus ook niet meer. Ik leg mijn telefoon rond 21.00 uur weg en kijk er pas de volgende dag weer naar.
  Darina onlangs geplaatst…Instagram Photo Diary Augustus 2018My Profile

 4. 31 augustus 2018 / 08:51

  Wij hebben hier thuis als ‘regel’: geen telefoons meer na 20u en we doen een keer per week een volledig schermpjesvrije avond. Super fijn! Wij zaten soms naast elkaar in de zetel gewoon twee uur door Instagram of Facebook te scrollen en met deze regel is dat opgelost. Meer aandacht voor de elkaar en de rest 🙂
  irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…Over loslaten en vasthouden.My Profile

  • 31 augustus 2018 / 08:53

   Trouwens, wat nog wel eens wil helpen met die telefoonverslaving: een app die meet hoe lang je op je telefoon zit en hoeveel keer je hem op pakt. Ik ben nu even de naam kwijt. Haha. Maar dat werkt wel hoor. Je schrikt er toch van hoe lang je nu echt met dat ding in je handen zit!
   irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…Over loslaten en vasthouden.My Profile

 5. 31 augustus 2018 / 10:58

  Wat een leuk artikel! Ik had vroeger echt een mega slechte gewoonte dat als ik de bus miste op het station ik van mezelf iets lekkers mocht halen bij de AH to go. Maar dat eindigde in mij die soms zelfs expres de bus ging missen zodat ik een snackje kon halen haha.
  Nicole onlangs geplaatst…Get Picture-Perfect Skin With The Nars Velvet Matte Skin TintMy Profile

 6. 3 september 2018 / 17:13

  Fijne tips! Ik ben vrij gevoelig voor cafeïne dus ik probeer zo min mogelijk koffie te drinken, maar soms als ik heel moe ben drink ik toch teveel. Dat moe zijn komt trouwens ook een beetje doordat ik soms veel te laat naar bed ga. Ik weet dat ik het best functioneer op 8 uur slaap, maar ik ben een echt avondmens dus als de wekker om 6 uur gaat, wordt dat een beetje lastig. Teveel op je telefoon zitten in de avond doe ik soms trouwens ook, maar ik probeer dit zo min mogelijk te doen omdat slapen dan nog lastiger wordt.
  Kirsty onlangs geplaatst…NIVEA MicellAIR Skin Breathe ExpertMy Profile

 7. 3 september 2018 / 18:59

  Wat een goede tips! Zelf heb ik echt periodes waarin ik veels te veel ongezonde dingen eet. En als ik eenmaal iets heb gegeten, voel ik mij toch al rot en eet ik zelfs nog meer chips/koekjes etc. Maar wat jij zegt: een handje mag echt wel, daarna gewoon gelijk een stuk fruit eten. Of helemaal niets meer in huis halen 😀
  Larissa onlangs geplaatst…Reisinspiratie aan de muurMy Profile

 8. 4 september 2018 / 15:31

  Een tijdje geleden was ik mijn telefoongebruik voor het slapen ook aan het afbouwen, maar in de vakantie is dat weer een beetje misgegaan. Fijne herinnering dat het wel goed is om je telefoon wat vroeger weg te leggen, ik ga het vanaf vanavond weer oppakken! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge