Stedentrip naar Porto? 5 Dingen die je moet weten!

Hoi allemaal! Inmiddels is het alweer een klein halfjaar geleden dat ik een week op vakantie ging naar het zonnige Porto. Ik was al een hele tijd van plan om een uitgebreid artikel te schrijven over Porto, maar omdat reizen niet echt mogelijk was, heb ik het uitgesteld. Hopelijk verbetert de situatie de komende maanden en is het weer mogelijk om te reizen, want Porto moet je echt eens gezien hebben! Ben jij van plan om op stedentrip naar Porto te gaan? In dit artikel deel ik 5 dingen die je moet weten over Porto! Lees gauw verder.

stedentrip naar porto

1. Neem de kabelbaan voor een adembenemend uitzicht

Iets wat je in Porto absoluut gedaan moet hebben, is een ritje met de kabelbaan maken. Dat klinkt enger dan het daadwerkelijk is, want de cabines zijn helemaal dicht. Je kunt opstappen in het lager gelegen stadsdeel Gaia, aan de boulevard, of bovenaan de brug Ponte Dom Luís I. Wij kozen ervoor om een ritje naar beneden te maken en uit te stappen bij Gaia, maar je kunt natuurlijk ook een rondritje maken en weer bovenaan uitstappen. Een ritje met de kabelbaan kost €6 per persoon en duurt ongeveer vijf minuten. Houd je camera bij de hand, want voor je het weet ben je beneden! Het uitzicht over Porto is adembenemend en absoluut het fotograferen waard.

2. In Porto heb je fantastische terrassen

Wie in Porto is geweest, zal ongetwijfeld beamen dat Porto fantastische terrassen heeft. Toen wij Porto bezochten, waren een heleboel terrassen helaas gesloten vanwege corona, maar alsnog hebben we flink genoten. Vooral op de terrassen rondom de grote Douro-rivier, die dwars door de stad Porto loopt, is het goed vertoeven. Vanaf de kabelbaan spotten we een prachtig en zonovergoten dakterras, genaamd Porto Cruz. Hier kun je niet alleen terecht voor de beste port (hoe kan het ook anders ;-)), maar ze serveren er ook heerlijke cocktails. Alleen al voor het fantastische uitzicht over de Douro-rivier mag je deze hotspot niet missen!

3. De stad Porto is heel anders dan Lissabon

Voordat ik op stedentrip ging naar Porto, had ik al een heleboel goede verhalen gehoord over Porto. Een van de dingen die ik vaak hoorde, was dat Porto vergelijkbaar is met Lissabon. Ik ben nu vier keer in Lissabon geweest en ik kan je vertellen: Porto en Lissabon lijken absoluut niet op elkaar! Niet alleen is Porto noordelijker gelegen en is het in Lissabon vaak een stuk zonniger, ook de sfeer van de steden komt totaal niet overeen. De architectuur in Porto deed me denken aan België, terwijl Lissabon qua architectuur meer Spaanse invloeden heeft. Het is dus zeker een must om zowel Porto als Lissabon te bezoeken, omdat de steden zo verschillend zijn.

stedentrip naar porto

4. Vanaf Porto kun je gemakkelijk met de trein naar Lissabon

De steden Lissabon en Porto hebben een erg goede treinverbinding. Mocht je Portugal bezoeken, dan kun je beide steden meepakken. Een enkel ritje duurt ongeveer 3,5 uur en kost ongeveer €20-€45 per persoon, afhankelijk van het tijdstip en of je eerste- of tweedeklas reist. Je krijgt korting als je 25 jaar of jonger bent. Ook kun je de langzame trein nemen om kosten te besparen. Wij boekten onze treintickets via de officiële website van de Portugese spoorwegen (net zoiets als de NS). Het hoofdstation van Porto is Campanha, hier komen de meeste treinen aan. In Lissabon stapten we op de trein bij Santa Apolonia, maar je kunt ook op een ander station instappen.

Ik kan je overigens wel aanraden om de treinkaartjes vooraf online te bestellen. Als je een kaartje bij het treinstation zelf wil kopen, zijn de prijzen soms namelijk een stuk hoger en kan het zijn dat de trein al vol is. Mocht je een stedentrip naar Porto willen combineren met een bezoekje aan Lissabon, bekijk dan ook even mijn mini reisgids voor een stedentrip naar Lissabon.

5. Porto staat bekend om zijn ijzeren bruggen

Liefhebbers van architectuur moeten absoluut eens een stedentrip naar Porto maken. In Porto kijk je namelijk je ogen uit! Niet alleen vind je een heleboel prachtige, historische gebouwen en kloosterkerken in Porto, maar ook de bruggen van Porto zijn een architectonisch hoogstandje. Porto staat niet voor niets bekend om zijn ijzeren bruggen: de stad is voorzien van maar liefst zes verbindende bruggen! De bekendste bruggen zijn de Ponte Dom Luís I (prachtig uitzicht!) en de (oudere) Ponte Maria Pia. Wil je meer lezen over Porto? In dit artikel vind je nog veel meer bruikbare tips voor een stedentrip naar Porto!

Ben jij weleens op stedentrip naar Porto geweest?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
stedentrip naar porto

2 Reacties

  1. 5 maart 2021 / 13:29

    Heel leuk artikel. En wat toevallig, Porto staat bovenaan mijn lijstje om te bezoeken als het weer mag. Ik heb al zo veel goede verhalen gehoord over deze Portugese stad. Zo fijn om te lezen dat je er goed kunt terrassen. Dit is namelijk een héél belangrijk onderdeel van mijn vakantie haha :).
    Yaika onlangs geplaatst…Lentekriebels: 10 redenen waarom we de lente echt nodig hebben in 2021My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge