Je interieur een snelle en duurzame make-over geven? 5 Tips

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten houd ik me graag bezig met duurzaamheid. Ik let erop dat ik geen voedsel verspil, ik probeer mijn plastic afval te beperken en ik eet geen vlees. Ook vind ik het ontzettend leuk om rond te neuzen bij de Kringloop en lever ik daar graag oude spullen in. Daarnaast struin ik graag Marktplaats af als ik bijvoorbeeld een nieuwe tafel, (kleding)kast of bank wil. Al is het maar omdat ik dan een kast niet meer in elkaar hoef te zetten ;-). Wil jij je interieur een snelle en duurzame make-over geven? In dit artikel deel ik 5 tips!

duurzame make-over

1. Gebruik restmateriaal voor een duurzame make-over

Ik ben zelf groot fan van natuurlijke materialen in huis. Nee, voor mij geen betonnen en grijs interieur, want ik houd juist van warme en gezellige kleuren. Op de foto hierboven zijn bijvoorbeeld pallets gebruikt om een bank mee te maken, dit vind ik zo tof! Pallets kun je natuurlijk ook gebruiken om een bed mee te maken. Het moet je stijl zijn, maar ik vind het er altijd heel cozy uitzien. Pallets kun je tegenwoordig ook gewoon kopen, maar je kunt nog veel meer soorten ‘restmateriaal’ gebruiken om je interieur een duurzame make-over te geven. Sommige bouwmarkten verkopen restmateriaal voor een leuke prijs, Google er maar eens op!

2. Geef je meubels een nieuwe look met plakplastic

Plastic is natuurlijk niet heel duurzaam, maar een nieuw meubelstuk kopen ook niet. Tenzij je een tweedehands exemplaar koopt natuurlijk ;-). Het voordeel van plakplastic is wel dat het lang blijft zitten en, als je het netjes doet, dat je tafel of kast weer wat jaren mee kan. Zo heb ik in mijn studententijd mijn bureau een make-over gegeven met plakplastic met marmerprint. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een mooie bloemenprint of dierenprint. Ik zou er alleen wel op letten dat de print gemakkelijk te combineren is en dat je er niet snel op uitgekeken raakt. Het is gelukkig niet moeilijk om plakplastic te verwijderen, maar echt duurzaam is het ook niet.

3. Voorzie je meubels van nieuwe handgrepen

Je kunt je meubels in een handomdraai (letterlijk ;-)) voorzien van een nieuwe look, door de handgrepen te veranderen. Ik vind dit zelf een hele toffe en duurzame trend! Zo zie ik steeds vaker in verhuisvlogs op YouTube dat mensen kiezen voor matzwarte deurgrepen. Hoewel ik zelf eerder zou kiezen voor een natuurlijke look, kun je er niet omheen dat de deurgreep een interieurobject is geworden. Het veranderen van de handgrepen van een meubelstuk is een leuke en duurzame manier om je interieur te stylen. Door het kiezen van de juiste meubelgrepen kun je er namelijk voor zorgen dat je meubels perfect bij elkaar passen.

4. Geef de muur een likje (groene) verf

Een paar jaar geleden heb ik een van de muren van mijn slaapkamer voorzien van een peachy kleur. Of nou ja, dat moest het worden, maar de kleur pakte een stuk feller uit. Afgezien van de kleur kan een gekleurde muur een heleboel doen voor je interieur. Op deze manier kun je gemakkelijk een mooi contrast creëren en vallen sommige meubels nog meer op. Een donkergroene muur is bijvoorbeeld prachtig te combineren met gouden en zwarte accessoires. Ook een lichtgroene muur kan al een groot verschil maken en brengt een vleugje natuur in huis. Ideaal als je geen groene vingers hebt, maar wel van een beetje groen in huis houdt ;-).

5. Bezoek de Kringloop

Voor de hand liggend, maar de Kringloop mag zeker niet ontbreken in dit lijstje met tips. Overigens vind ik Marktplaats en Gratis Af Te Halen ook heel fijn om tweedehands meubels te scoren. Verkopen via Marktplaats doe ik trouwens ook graag. Twee jaar geleden heb ik een bijna gloednieuwe Ikea bank gescoord bij de Kringloop, voor slechts €35! Ik kreeg er zelfs nog een extra hoes bij, zodat mijn bank er als nieuw uit blijft zien :-). Alleen mijn spiegel en badkamerkast heb ik nieuw gekocht, voor de rest is alles tweedehands. Heb je geen Kringloop in de buurt, trek dan eens een middagje uit om te gaan ‘Kringloop shoppen’ in een andere stad.

Welke tips voor een snelle interieur make-over kun jij nog aan dit lijstje toevoegen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
duurzame make-over

2 Reacties

  1. 11 november 2021 / 16:51

    Ik gebruik ook graag restmateriaal om nieuwe meubels te maken. Hout en pallets zijn daarvoor natuurlijk erg geschikt. Ik heb laatst een mooie kast gemaakt die past bij de inrichting van de woonkamer. Ook kan je bestaande meubels opknappen met nieuwe materialen.

  2. 18 november 2021 / 13:13

    Je kan inderdaad veel met restmaterialen maken! We hebben zelf nog wat pallets over en we willen deze niet weggooien. Wellicht maak ik wat schappen of een klein tafeltje. Deze zullen ook goed passen bij de rest van mijn inrichting door de neutrale kleuren en materialen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge