5 Tips om je blog fotografie naar een hoger niveau te tillen!

Hoi allemaal! Inmiddels blog ik alweer ruim 7(!) jaar, de tijd vliegt. Schrijven doe ik nog steeds met heel veel plezier, maar bij het bloggen komt nog zoveel meer kijken. Zo heb ik me de afgelopen jaren onder andere verdiept in de SEO van mijn blog, Google Analytics en het zakelijk inzetten van Pinterest. Ik leer nog iedere dag bij! Ook op het gebied van fotografie heb ik de afgelopen jaren veel uitgeprobeerd en geleerd! Het leek me leuk om mijn tips wat betreft blog fotografie te delen. Lees gauw verder als je benieuwd bent!

blog fotografie

1. De juiste belichting

Een paar jaar geleden ging mijn camera stuk en ben ik overgestapt op smartphone fotografie. Inmiddels begint het toch weer te kriebelen om een mooie camera aan te schaffen, of een nieuwe telefoon met een hele goede camera! De opties wat betreft smartphone fotografie zijn beperkt en ik heb gemerkt dat ik nu nog afhankelijker ben geworden van goed licht. Op sommige dagen is het echt te donker om te fotograferen, maar dit kun je gelukkig verhelpen door goede led lampen aan te schaffen. Let bij het aanschaffen van nieuwe lampen ook even goed op de kleur van het licht, te geel licht is niet mooi, maar te wit licht ook niet. Gelukkig zijn de meeste lampen tegenwoordig dimbaar, waardoor je altijd het perfecte licht kunt creëren!

2. Zorg voor leuke foto props

Iets wat naar mijn mening je foto kan maken of breken, zijn mooie foto props! Vorig jaar schreef ik een uitgebreid artikel over betaalbare flatlay decoratie, waar ik mijn favoriete foto props deel. Mooie decoratie vind ik echt onmisbaar bij flatlay fotografie. Zo gebruik ik regelmatig bloemen, planten, tijdschriften, kleding en cadeaupapier om mijn foto’s op te leuken. Ik moet me altijd inhouden om er geen kermis van te maken, haha :p. Sommige objecten hebben namelijk helemaal niet zoveel opsmuk nodig, maar het is gewoon zo leuk om te experimenteren!

3. Verschillende hoeken

Sinds een aantal jaar ben ik groot fan van flatlay fotografie. Dat klinkt misschien als de makkelijkste weg, maar het is nog een hele kunst! Producten die ineens wegrollen, of die liggend totaal niet tot hun recht komen… De compositie is ontzettend belangrijk, ook bij flatlay fotografie. In dit artikel vind je 5 bruikbare tips voor de perfecte Instagram flatlay. Wat ik zelf ook altijd heel mooi vind, zijn staande/verticale foto’s. Zo komen de producten die je fotografeert nog beter tot zijn recht. Toen ik mijn camera nog had, fotografeerde ik de producten zelf ook graag staand, omdat ze dan heel mooi uitkomen. Nog een reden om toch weer een camera aan te schaffen!

blog fotografie

4. Nabewerking in Photoshop

Wie mijn blog langer volgt, weet dat ik niet zonder Photoshop kan. Vorig jaar heb ik de wereld van de zelfgemaakte penselen (brushes) in Photoshop ontdekt, dat kan ik zeker aanraden om je blog fotografie naar een hoger niveau te tillen! In Photoshop kun je namelijk zelf penselen maken en opslaan, om ze vervolgens op elke foto te gebruiken die je maar wilt. Zo heb ik een confetti- en een waterverf-penseel gemaakt, die mijn foto’s binnen no time een hele speelse en creatieve twist geven (zie foto hierboven!). Overigens is het helemaal niet moeilijk om zelf penselen te maken! In mijn Photoshop e-book laat ik je zien hoe je zelf eenvoudig een penseel kunt maken en hergebruiken. De tutorials in het e-book zijn ook voor beginners gemakkelijk te volgen. Hier vind je meer informatie over mijn Photoshop e-book en hier kun je de eerste tutorial alvast gratis bekijken.

Photoshop e-book

5. Je foto’s comprimeren

Hoe leuk en belangrijk ik het zelf vind om foto’s van goede kwaliteit te uploaden, hoe minder blij Google daarvan wordt. Grote bestanden maken je website namelijk sloom en dat is natuurlijk iets wat je als blogger wilt voorkomen. Sowieso kan ik je echt aanraden om grote bestanden op je website te comprimeren. Dit is niet alleen belangrijk voor een blog, maar voor websites in het algemeen. In dit artikel vind je nog veel meer bruikbare tips om van je zakelijke website een succes te maken. Google is namelijk dol op snelle websites en dat is dan weer voordelig voor de SEO van je blog. Ik gebruik zelf altijd de website Compressjpeg om mijn blog foto’s te verkleinen. Hierdoor zijn mijn foto’s helaas niet meer haarscherp, maar wel blog- en SEO-vriendelijk! 🙂

Welke tips om je blog fotografie te verbeteren kun jij nog aan dit lijstje toevoegen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
blog fotografie

3 Reacties

 1. 31 juli 2020 / 09:05

  Wat handig, die tool voor foto’s comprimeren! Ik doe dat inderdaad ook altijd voordat ik mijn foto’s naar mijn blog upload. Ik moest wel lachen om je opmerking over een kermis maken van je flatlayfoto. Die neiging heb ik ook nog weleens 😉
  Romy onlangs geplaatst…Juli 2020 | Meevallers, mooi weer & melkavonturenMy Profile

 2. 31 juli 2020 / 14:49

  Ik ben de laatste tijd wat meer aandacht aan het besteden aan fotografie. Ik ben erg blij met mijn zelfgemaakte backdrops. Verder is experimenteren met composities wat mij betreft nog een handige aanvulling. Gewoon van alles uitproberen, en dan zie je vanzelf wel of het werkt of niet.
  Audrey onlangs geplaatst…Recept: mini-tartelettes met zomerfruitMy Profile

 3. 4 augustus 2020 / 23:22

  Bedankt voor de tips! Fotografie is eigenlijk niet iets waarvan mijn hartje sneller gaat kloppen (haha) maar omdat ik blog over mijn zelfgemaakte kleding hoort het er wel bij. Ik vind het ook zó moeilijk om mooie flatlays te maken, dus ga je artikel daarover ook nog even lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge