Mijn 5 favoriete tips voor de perfecte Instagram flatlay!

Hoi allemaal! Behalve veel fashion- en lifestyle gerelateerde foto’s, en oh, vergeet de lekkere lunches en heerlijke kopjes koffie niet, plaats ik ook graag flatlay’s op mijn Instagramaccount. Flatlay’s zijn simpel gezegd foto’s die van bovenaf zijn genomen, waarbij de producten plat liggen. Dit kan bijvoorbeeld een fashion- food- of beauty-flatlay zijn, maar binnen het flatlay ‘genre’ zijn er nog veel meer verschillende uitingen. Ik ben zelf dol op het maken van en het kijken naar flatlays, dus het leek me heel erg leuk om mijn tips voor de perfecte Instagram flatlay te delen. Lees je mee?

perfecte instagram flatlay
Allereerst, mijn flatlays zijn niet perfect, maar ik krijg er zo vaak zulke lieve reacties op van jullie! Ik zie mezelf dus zeker niet als het perfecte voorbeeld, maar ik kan natuurlijk wel mijn favoriete tips voor ‘de perfecte Instagram flatlay’ met jullie delen. Hierbij laat ik uiteraard de standaard tips als ‘gebruik een goede camera’ en ‘zorg voor een goede belichting’ achterwege, want dat spreekt anno 2018 wel voor zich ;-).

1. Een goede compositie is alles!
Bij de foto hierboven wilde ik mijn rosé gold agenda mooi op de foto zetten, dus die ligt dan ook in het midden (ik ben dól op symmetrie). De overige items zijn eigenlijk bijzaak, hoewel ze natuurlijk wel erg belangrijk zijn voor de sfeer en de beleving van de foto! Ik vind het zelf ook altijd erg tof om te werken met lagen, dat maakt een foto levendiger. Hier gebruikte ik bijvoorbeeld mijn marble ondergrond, een sweater, een tijdschrift en als bovenste ‘laag’ de lampjes-slinger. Maar hoe en waar je de items precies neerlegt hoort ook bij de compositie. Ik maak vaak meerdere foto’s met een verschillende compositie waarbij ik ondertussen blijf schuiven!

2. Maak een Pinterest-bord met je favoriete flatlays
Soms heb ik een bepaald item in gedachten die ik op de foto wil zetten, maar heb ik geen idee hoe ik dit mooi kan fotograferen. Ik vind het dan onwijs handig om inspiratie op te doen via Pinterest! Ik heb hier ook een bord gemaakt met al mijn favoriete flatlays en af en toe voeg ik hier weer wat aan toe. Je kunt natuurlijk veel flatlays verzamelen in dezelfde stijl, maar ik vind het juist leuk om hele verschillende flatlays te pinnen. Op die manier heb je altijd inspiratie!

perfecte instagram flatlay

3. Investeer in unieke flatlay accessoires 
Dit is een tip die ik nog wel veel meer in de praktijk zou kunnen brengen, haha! Ik ga meestal naar de Action, Xenos, Hema of Søstrene Grene voor leuke flatlay accessoires, zoals deze neppe katoenplant en lampjes-slinger. Echt uniek zijn die natuurlijk niet… Ik denk dat ik eens in andere, niet zo voor de hand liggende winkels moet kijken en wat meer ‘out of the box’ moet denken op dit gebied. Het lijkt me bijvoorbeeld heel erg tof om op vakantie mooie schelpen, steentjes en andere ‘frutsels’ mee te nemen. Het komt altijd van pas voor mooie flatlays!

4. Houd vast aan een ‘kleurenpalette’ of een bepaalde stijl
Dit betekent niet per se dat je nou alleen nog maar roze of marmer mag gebruiken, je kunt het interpreteren zoals je zelf wilt. Of je alle flatlays nou met dezelfde achtergrond maakt óf dat je juist per foto heel consistent bent met kleur, de keuze is aan jou! Rommelige flatlays met hele random items vind ik persoonlijk niet mooi, dus ik kijk altijd goed of de items bij elkaar passen. Mijn agenda heeft bijvoorbeeld rosé gouden details, dus zoek ik daar bijvoorbeeld een lipstick met een rosé gouden huls bij. Klinkt simpel, maar het is toch altijd weer een uitdaging om één stijl aan te houden!

5. Heb lef, wees creatief en experimenteer!
Maak foto’s van verschillende hoeken en blijf schuiven met de items in je flatlay, totdat je tevreden bent! Een flatlay is nooit in één keer goed geschoten, hoewel dat op Instagram natuurlijk wel zo lijkt. Hoewel jullie misschien een bepaalde flatlay stijl zien op mijn Instagram, ben ik nog altijd bezig met verbeteren en vernieuwen. Ik maak ook altijd foto’s in verschillende formaten, zodat ik later nog kan kijken of ik het bij wil snijden of niet. De perfecte flatlay creëren is altijd een uitdaging, dus zorg dat jíj het mooi vindt, er plezier aan beleeft en dat je affiniteit hebt met wat je fotografeert! <3

Meer lezen over hoe ik mijn Instagram foto’s maak? In dit artikel vertel ik je er meer over!

Maak jij weleens flatlays? Wat zijn jouw beste tips voor de perfecte Instagram flatlay?

21 Reacties

 1. 26 februari 2018 / 08:17

  Sinds kort maar ik ook graag flatlays en ik vind het experimenteren zo tof! Voor mijn birthday haul had ik er een gemaakt waar ik echt heel trots op ben. Ik ga je tips wel onthouden, ze zijn echt heel goed! Malou x

 2. 26 februari 2018 / 09:14

  Wat een fijne tips, ik probeer het zo nu en dan maar ik vind het altijd erg lastig.
  Ik vind Pinterest inderdaad de perfecte inspiratiebron. <3
  Liefs,
  Evelien
  evelien onlangs geplaatst…Hotspot | Drab Den BoschMy Profile

 3. 26 februari 2018 / 11:35

  Ik hou enorm van dit soort foto’s maar omdat ik nog thuis woon heb ik weinig ondergrond inspiraties. Daar moet ik mee blijven puzzelen want tegenwoordig draait ook veel om een bepaalde feed. Goed artikel! En een fijne week meis

 4. 26 februari 2018 / 13:06

  Leuk artikel! Ik ben ook gek op flatlays en heb een bord op Pinterest waar ik veel inspiratie uit haal! En oefening baart kunst natuurlijk 🙂

 5. 26 februari 2018 / 20:17

  Ik vind jouw flatlays altijd prachtig! Wat een fijne tips geef je ook! Ik vind het zelf heerlijk om lekker te schuiven met producten en creatief te zijn in hoe ik alles neerleg. Daar kan ik echt heel veel plezier aan beleven. Zelf koop ik ook bijna altijd mijn fotoprops bij Hema en Action. Daar is altijd wel wat tofs te vinden, ook al ben ik bijna nooit de enige die daar dat ene leuke ding tegenkomt 😉
  Romy onlangs geplaatst…Blij met je baan | 4 lessen die ik leerde van solliciterenMy Profile

 6. 26 februari 2018 / 20:24

  Jouw flatlays maken mij altijd zo enthousiast. Zelf vind ik het best wel moeilijk om een goede flatlay te maken. Ik probeer het wel, maar ik vind het vooral lastig om veel spullen te gebruiken. Daarom ben ik extra blij met de fijne tips die je geeft.

 7. 27 februari 2018 / 19:56

  Wat een fijne tips! Ik vind jouw flatlays altijd zo mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge