10 x Betaalbare flatlay decoratie die je als blogger moet hebben!

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik dol op het maken van flatlays voor mijn blog en Instagram, ik kan me er altijd helemaal in uitleven. Hoewel ik droom van een mega grote kast met leuke decoratie voor mijn flatlays, zijn er eigenlijk maar een tiental accessoires die het altijd goed doen op foto’s! Ongeveer een jaar geleden deelde ik mijn allerbeste tips voor de perfecte Instagram flatlay en vandaag is het tijd voor mijn tips op het gebied van flatlay decoratie.

flatlay

1. Mooie ondergronden
Met stipt op nummer één: Mooie ondergronden! Ik ben zelf dol op een marmer ondergrond, omdat het gelijk een heel clean effect geeft aan je foto’s. Deze print is echt geschikt voor alle soorten producten! Ik gebruik deze achtergrond voor flatlays van make-up en verzorgingsproducten, eten, boeken, kleding en nog veel meer. Maar ook een fluffy kleedje doet het altijd goed. Om je foto zo licht en natuurlijk mogelijk te laten ogen raad ik je wel aan om een lichte ondergrond te gebruiken en heftige prints te vermijden. Een lichte houten ondergrond doet het ook altijd goed!

Extra tip: Een stevige ondergrond werkt het fijnst, zo blijft je ondergrond ook langer mooi. Ik gebruik altijd cadeaupapier voor mijn ondergronden, die je bijvoorbeeld op een groot stuk karton kunt plakken. Zo kun je je ondergrond telkens hergebruiken!

2. Verschillende materialen
Ik combineer mijn marble ondergrond graag met een extra laag. Denk bijvoorbeeld aan kleding, glas, hout, papier of een stuk stof met een textuur of print. Ik gebruik vaak kleding in mijn flatlays, lekker makkelijk, want dat heb ik toch al in mijn kast :p. Daarnaast geeft het toevoegen van een extra laag je foto meer diepte, iets waar ik persoonlijk groot fan van ben. Mijn favoriete flatlay items zijn momenteel truien, die ik dan voor een klein stukje in beeld laat komen om het lagen effect te versterken. Maar ik wil zeker nog investeren in een aantal mooie, grote lappen stof!

3. Tijdschriften 
Ook tijdschriften kunnen niet in dit lijstje ontbreken. Soms, wanneer ik net niet tevreden ben over een flatlay, maakt een tijdschrift het plaatje compleet. Dit kan een pagina zijn met alleen tekst, maar soms werkt een pagina met afbeeldingen ook erg goed. Daarbij let ik vooral op kleur. Ook een kunstig boek of tijdschrift met illustraties kan een hele leuke toevoeging zijn! Boeken en tijdschriften zijn daarnaast ook erg geschikt om je flatlay meer diepte te geven.

4. Gezellige planten
Het is jullie vast niet ontgaan dat ik een van mijn kamerplanten tot mijn favoriete “flatlay-plant” heb gebombardeerd ;-). Ik kreeg deze plant vorig jaar voor mijn verjaardag en sindsdien heeft ‘ie regelmatig model gestaan op mijn foto’s. Eerder gebruikte ik altijd cactussen op foto’s, maar dit vind ik toch niet zo’n aanrader. Het is namelijk heel moeilijk om een cactus mooi recht te krijgen op een flatlay, wanneer de focus op andere producten ligt. Daarnaast zie je vaak heel veel potgrond en heel weinig cactus :p. Speelse planten met grote bladeren vind ik daarentegen wel een aanrader!

5. Lampjes
Ontbreekt er sfeer en warmte in je foto? Dan kan een lampjes slinger een oplossing zijn! Vooral ‘s winters, wanneer het de hele dag donker en grauw is, is wat extra licht geen overbodige luxe. Je kunt bijvoorbeeld ook kaarsen gebruiken voor wat extra sfeer! Bij bijvoorbeeld Action en Xenos vind je diverse lampjes slingers die jouw flatlay een stuk levendiger kunnen maken. Lampjes slingers zijn bij mij in ieder geval altijd een groot succes!

6. Sieraden
Ik gebruik ook regelmatig sieraden op mijn flatlays, daar heb ik immers toch genoeg van ;-). Mijn favoriete items zijn kettingen en oorbellen, maar ook ringen doen het goed. Soms mist je flatlay een soort sparkle en het toevoegen van sieraden zorgt letterlijk voor een beetje blingbling. Wanneer het licht er precies goed op schijnt krijg je ook nog eens een prachtig effect op je foto!

7. Notitie(boekjes) of agenda’s
Ik ben dol op notitieboekjes en ik heb er dan ook een hele hoop. Ik gebruik ze voor boodschappenlijstjes, to do lijstjes en random hersenspinsels, maar ook voor flatlays. De meeste notitieboekjes zijn voorzien van een vrolijke kaft, een echte eyecatcher in je flatlay! Daarnaast kun je met verschillende notitieboekjes ook meer lagen en diepte creëren in je foto.

8. Make-up
Ook make-up doet het altijd goed op flatlays, zelfs als je geen beautyblog hebt ;-). Zo gebruik ik bijvoorbeeld ook regelmatig nagellak en lipstick op mijn foto’s voor artikelen over ondernemen, omdat ik het echt een toevoeging vind aan mijn foto’s. Het maakt je flatlay meteen heel vrouwelijk en vrolijk, ik houd ervan! Soms mist je flatlay net dat beetje kleur en kunnen een paar make-upjes net datgene zijn wat je mist in de foto.

9. Confetti en andere prullaria
Dit is niet voor iedereen weggelegd, maar ik ben er wel fan van: Confetti!. Ook gebruik ik weleens andere “prullaria” op mijn foto’s, zoals kleurrijke rietjes, vlaggetjes, papierslingers en lint. Deze items zijn uitermate geschikt voor feestelijke foto’s en blogposts, zoals bijvoorbeeld een verjaardag of blogjubileum! Daarnaast kan een beetje confetti ook prima als kleurrijke ondergrond dienen en kun je het natuurlijk zo “wild” maken als je zelf wil.

10. Servies
De laatste tijd ben ik ook groot fan van het gebruik van leuke schaaltjes, mokken en bekers op flatlays. Zo kocht ik bij Xenos een paar schattige, vrolijke schaaltjes die ik regelmatig gebruik op foto’s. Je kunt de schaaltjes ook gebruiken om andere items van je flatlay op te leggen, zoals sieraden of make-up! Ook opbergdoosjes doen het goed op de foto! Soms gebruik ik ook alleen de deksel van deze doosjes op de foto, haha, je kunt het zo gek nog niet bedenken :p.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn tips voor betaalbare flatlay decoratie te lezen. De meeste items heb je waarschijnlijk wel in huis en zo niet, dan is het vast geen straf om op zoek te gaan naar mooie decoratie ;-)… Natuurlijk kun je nog veel meer soorten decoratie gebruiken om prachtige flatlays mee te maken, leef je uit en wees creatief!

Welke decoratie gebruik jij graag voor flatlays?

flatlay

20 Reacties

 1. 20 februari 2019 / 07:16

  Superleuk artikel en handige tips! Naar mooi servies en mooie ondergronden voor mijn foto’s wil ik ook weer eens op zoek gaan. Volgens mij is daar heel wat leuks voor te vinden 🙂 Ik ben ook gek op het maken van flatlays en gebruik daarvoor meestal vooral stationery, make-up en kleine spulletjes voor in huis. Heerlijk vind ik het om een beetje te schuiven met spullen totdat ik helemaal blij ben 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Je schuldig voelen? Nergens voor nodig in deze 10 situaties!My Profile

 2. 20 februari 2019 / 08:24

  Wat een handige tips! Ik gebruik ook diverse karton achtergronden, maar die van het cadeaupapier wist ik nog niet.
  Die neem ik zeker mee!
  Liefs,
  Evelien

 3. 20 februari 2019 / 09:10

  Wat een fijne tips! Ik maak zelf niet super veel flatlays, maar diegene die ik heb gemaakt heb ik met een dekentje of een leuk kledingitem als ondergrond gebruikt. Vaak zie je niet dat het een vestje is maar ziet het er wel weer specialer en warmer uit dan een strakke achtergrond, vind ik zelf. 🙂

 4. 20 februari 2019 / 12:10

  Er staat leuke tips tussen, maar eigenlijk plaats ik alleen plogs en weinig tot geen productfoto`s.
  Liefs

 5. 20 februari 2019 / 14:04

  Leuk lijstje! Ik vind flatlays er bij anderen altijd heel tof uitzien, maar zelf vind ik het altijd maar lastig om een leuke set-up te verzinnen. Ik denk dat ik het vooral te rustig houd steeds.

 6. 20 februari 2019 / 15:35

  Slim om cadeaupapier op een groot stuk karton te plakken! Ik maak zelf in feite vrijwel nooit flatlays, maar heb uiteraard wel een ondergrond nodig als ik productfoto’s maak. Kaarsen, lichtjes en planten doen het bij mij ook altijd goed.
  Jessica J. onlangs geplaatst…Review • Kobo Aura H2OMy Profile

 7. 20 februari 2019 / 16:13

  Goeie tips! Ik maak bijna nooit flatlays maar ik vind het er bij jou wel altijd héél leuk uit zien en ik krijg er zin van om er ook meer mee te doen maar ik weet ook niet goed of het zo bij mijn blog past. Als ik foto’s maak en een achtergrondje nodig heb, gebruik ik wel vaak een schapenvachtje of gewoon onze houten tafel. Dat vind ik altijd mooi ogen.
  Irene onlangs geplaatst…Minder vlees eten.My Profile

 8. 20 februari 2019 / 18:08

  Ik ben heel slecht in een flaylay maken en alles helemaal precies uit te denken eerlijk gezegd. Om het te zien bij anderen vind ik wel weer heel erg leuk.
  Mariska onlangs geplaatst…Ergernissen in het verkeerMy Profile

 9. 20 februari 2019 / 21:01

  Wat een handige tips, vooral voor iemand die net flay-lay foto’s maakt, zoals ik! Goede tip van die truien. En tijdschriften zijn zeker een leuke toevoeging, even zoeken of ik er nog wat heb. Je Marante is zooo mooi, ik heb ‘m zelf ook <3
  De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met bloemen en schaaltjes, ik vind dat zelf erg mooi. Bloemen en plantjes past ook goed bij m'n thema (natuurlijke verzorgingen) 🙂
  Evelien onlangs geplaatst…Review: Essence Into The Snow Glow productenMy Profile

 10. 21 februari 2019 / 21:38

  Flatlay? Een foto van bovenaf.. Ik had er nog nooit van gehoord, leuk om meteen deze handige tips te lezen!!

  Leuk en bedankt voor deze les ❤️

 11. 23 februari 2019 / 14:22

  Echt mega goede en handige tips. Ik vind altijd dat jij zulke mooie flatlays maakt, je hebt er ook echt oog voor heb ik het idee. Ik ga dat met het cadeaupapier ook eens proberen, echt een goed idee!
  Nicole onlangs geplaatst…A Big Lush UK Haul!My Profile

 12. 24 februari 2019 / 15:42

  Keileuke tips. Ik ken ze voor een groot deel maar altijd fijn om zo iets te lezen. Groetjes, Ellen

 13. 24 februari 2019 / 18:00

  Super tips! Ik vind het altijd lastig om het bij elkaar te leggen, zonder dat het rommelig oogt.
  Deze tips van je ga ik zeker gebruiken!
  Krystle onlangs geplaatst…MuzieklesMy Profile

 14. 25 februari 2019 / 20:13

  Leuk om deze tips te lezen, want ik ben niet bepaald een flatlay queen. Ik heb ook, al zeg ik het zelf, niet extreem veel leuke prularia in huis, maar sommige items heeft iedereen wel in huis. Wel heb ik een witte plaat gekocht en tijd geleden die ik kan gebruiken als ondergrond, want hier in huis zijn bijna alle oppervlaktes van hout en dat vind ik niet altijd even mooi staan!
  Sanne onlangs geplaatst…Het endowment effect: deze mind trick maakt minimaliseren moeilijkerMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge