5 Tips voor een fijne en inspirerende (thuis)werkplek

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten werk ik, naast mijn bijbaan van 20 uur, als freelance grafisch ontwerper en blogger. Ik werk voornamelijk thuis, om geld te besparen, maar óók omdat ik thuis heel fijn kan werken. Ik kan mijn creativiteit de vrije loop laten en ik kan doorwerken tot wanneer ik dat wil, hoewel het niet altijd makkelijk is om gedisciplineerd te blijven. Het lijkt me daarom een goed idee om 5 tips voor een fijne en inspirerende (thuis)werkplek met jullie te delen. Geen zorgen, die van mij is ook niet Pinterest-proof, maar dat hoeft ook helemaal niet! 😉 Lees je mee?

werkplek

1. Maak een inspirerend moodboard (voor aan de muur)

Een van de lastigste dingen aan het freelancen vind ik dat je zelf je doelen moet opstellen en zelf je to-do lijst moet bepalen. Ik ben dan ook een ster in het maken van onrealistische to-do lijstjes en soms zie ik door de bomen het bos niet meer. Wat mij heel goed helpt om gefocust te blijven is een moodboard of visionboard! Visualiseer bijvoorbeeld iedere maand je doelen door ze op een groot moodboard te plakken. Deze maand begin ik met het ontwerpen van de nieuwe collectie voor mijn webshop (spannend!) en daarvoor heb ik een moodboard gemaakt. Maar, ook als je geen creatieveling bent kun je gebruik maken van deze tactiek! Via Pinterest vind je heel veel inspiratie.

2. Maak het gezellig!

Een kale, witte werkomgeving is niks voor mij. Omdat ik zoveel uur op mijn werkplek doorbreng, wil ik wel dat het gezellig is. Steek ‘s winters bijvoorbeeld gezellig wat kaarsjes aan, gebruik geurstokjes of een geurkaars, hang wat schilderijtjes of posters op en zorg hier en daar voor wat groen. Wanneer je werkplek er gezellig uitziet zul je ook meer zin krijgen om lekker achter je bureau te kruipen en aan de slag te gaan! Een grote mok thee, warme chocolademelk of een lekkere kop koffie zorgen bij mij ook voor een extra dosis motivatie. Wat is het toch fijn om thuis te werken!

3. Zorg voor goede verlichting

Nu het ‘s winters zo vroeg donker is, is verlichting ook zeker geen overbodige luxe bij het creëren van een fijne werkplek. Niet genoeg licht zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van je ogen (van je felle computerscherm) en je zult eerder slaperig worden. Meestal heb ik een aantal grote lampen aan, maar wanneer ik ‘s avonds nieuwe ontwerpen aan het schetsen ben, kan een tafellamp echt niet ontbreken. Ik was al een tijdje opzoek naar een nieuwe en bij Directlampen vond ik dit super schattige groene bureaulampje! Ik ben dol op hout en ik houd van groen in mijn interieur, dit lampje maakt mijn werkplek meteen een stuk gezelliger :-).

4. Zorg voor (een beetje) groen!

Wist je dat de kleur groen zowel een verhelderend en kalmerend effect heeft, als een opwekkende werking? In mijn toekomstige huisje wil ik nog veel meer groen in mijn interieur, maar ik ben al aardig op weg met mijn favoriete plant en mijn nieuwe lamp ;-). Heb je niet zoveel plek op je tafel of bureau? Dan kun je de kleur groen ook heel simpel toepassen in accessoires aan de muur. Denk bijvoorbeeld aan posters met groene kleuraccenten of een spiegel met een groene lijst!

5. Houd het netjes en georganiseerd

Het is belangrijk dat je werkplek gezellig is en dat je er graag de nodige uurtjes doorbrengt, maar maak er geen kermiskraam van ;-). Bedenk welke dingen je écht nodig hebt om goed te kunnen werken en leg deze naast je laptop neer. Denk bijvoorbeeld aan een agenda, een schets- of notitieboekje en pennen of markers. Vergeet ook niet om goed voor jezelf te zorgen. Drink voldoende en eet op regelmatige tijden. Wanneer je hard en gestructureerd werkt mag je jezelf ook af en toe belonen met iets lekkers ;-). Treat yourself!

Welke items maken jouw (thuis)werkplek fijn en inspirerend?

werkplek

8 Reacties

 1. 6 februari 2019 / 07:47

  Wat een fijne werkplek, het ziet er heel gezellig uit! Dat van een moodboard vind ik een goed idee. Het lampje vind ik ook heel leuk.
  Darina onlangs geplaatst…Een unieke Longchamp tasMy Profile

 2. 6 februari 2019 / 09:06

  Wat ziet je werkplek er mooi uit! En dat groene lampje past er perfect kwijt! Ook heel leuk dat je vanaf je werkplek uitzicht hebt op een moodboard. Eigenlijk wel een heel slim idee dat je ook nog eens de nodige inspiratie op een werkdag kan bezorgen 🙂 Die tip ga ik onthouden voor mijn toekomstige werk/blog/hobbyplek in mijn nieuwe woning!
  Romy onlangs geplaatst…7x Wat heb ik tot nu toe geleerd van ondernemen? (ook voor niet-ondernemers!)My Profile

 3. 6 februari 2019 / 10:12

  Fijne tips! Ik heb op dit moment helaas niet een echt plekkie om thuis te werken, maar zit altijd met mijn laptop aan tafel of op de bank. Lijkt me wel fijn om zo’n plek in huis te hebben die “echt” een werkplek is.

 4. 6 februari 2019 / 10:53

  Wat een fijne tips en ik vind je werkplek wel heel pinterest-proof hoor. Ziet er super fijn uit! Het lijkt mij zelf ook heerlijk om vanuit huis te kunnen werken. Lekker je eigen planning maken en overdag heb je goed licht voor het maken van foto’s. Zeker nu het in de winter zo donker is. Liefs!

 5. 6 februari 2019 / 11:40

  Wat een leuk artikel Anna! Een moodboard werkt inderdaad echt geweldig! Ben nu toevallig zelf bezig. Kan er echt uren aan verspillen haha! Liefs
  Anna onlangs geplaatst…My January Recap | 2019My Profile

 6. 6 februari 2019 / 12:52

  Leuk artikel! Ik houd juist van een hele rustige werkplek; niks aan de muur, niks geen gefrutsel in de buurt haha. Grappig hoe iedereen daar weer anders in is! Een kaarsje vind ik dan wel weer erg fijn 🙂
  Kelly onlangs geplaatst…#GETITCOVERED Goodiebag UnboxingMy Profile

 7. 6 februari 2019 / 17:49

  Goed artikel! Ik werk thuis nu het liefst aan de eettafel, maar wil in mijn nieuwe huis ook een inspirerend plekje creëren. Lekker licht met bureau, girlboss boeken binnen handbereik en mijn vision board voor het nieuwe jaar. 🙂 En groen mag inderdaad niet ontbreken! Het geeft net wat meer ” leven ” aan een ruimte!
  Jorinde onlangs geplaatst…Leukste hotspots van januariMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge