5 Handige bespaartips voor studenten en jongvolwassenen!

Hoi allemaal! Het is weer tijd voor een nieuw artikel met bespaartips op mijn blog, dat was alweer een tijdje geleden :-). Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik een rasechte koopjesjager en maak je mij blij met goede aanbiedingen. Niet alleen als het gaat om vakanties, maar zeker ook in het dagelijks leven! Tijdens mijn studententijd heb ik geleerd om geld te (be)sparen, iets waar ik nu als startende ondernemer de vruchten van pluk. Ben je benieuwd naar 5 handige bespaartips voor studenten en jongvolwassenen? Lees dan gauw verder!

bespaartips voor studenten

1. Ga op zoek naar budget recepten
Laten we beginnen met het tackelen van een hele hoge kostenpost, namelijk eten! Toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen had ik het idee dat gezond en lekker eten heel duur was, maar dat is onterecht. Inmiddels heb ik een hoop favoriete, budget recepten verzameld die ik bijna gedachteloos kan maken. Daarnaast ben ik vooral fan van gerechten die makkelijk, snel én gezond zijn! Mijn ultieme favoriet? Absoluut mijn overheerlijke (al zeg ik het zelf ;-)) couscous salade.

Extra tip: Met sommige ingrediënten kun je eindeloos variëren, zoals bijvoorbeeld rijst en pasta. Dan is het ook niet erg om twee dagen achter elkaar ‘hetzelfde’ te eten! Daarmee bespaar je meteen een hoop centen.

2. Maak gebruik van studentenkortingen
Als er iets is wat ik mis nu ik niet meer studeer, dan zijn het wel de kortingen waar je gebruik van kunt maken als student! Of nou ja, ik ga stiekem nog wel met studentenkorting naar de bioscoop met mijn verlopen studentenpas, maar dat is het dan ook wel ;-). Tijdens mijn studie heb ik wel weten te besparen op grote uitgaven die ik moest doen voor mijn studie, zoals het aanschaffen van een studentenlaptop en de Adobe programma’s. Alsnog een grote uitgave, maar ik heb er nu nog steeds plezier van! Gelukkig is het bij CampusShop ook mogelijk om een studenten laptop in termijnen te betalen, zodat je ook nog geld overhoudt om je laptop te verzekeren tegen schade (uiteraard ook tegen een studentenprijsje ;-)). Ben je benieuwd naar het ruime aanbod van CampusShop? Het is ook mogelijk om de laptop in een van de shop-in-shops te bekijken (Maastricht, Eindhoven, Groningen en Utrecht!).

Extra tip: Wanneer je als student een laptop aanschaft bij CampusShop kun je 2 jaar lang gratis gebruik maken van de Snelle Studenten Service! Is je laptop bijvoorbeeld kapot, dan wordt ‘ie gratis bij je opgehaald en binnen vijf werkdagen gerepareerd. Ideaal, toch?

3. Nieuwe meubels nodig? Kijk op Marktplaats of ga naar de Kringloop!
Gelukkig zijn websites als Marktplaats en winkels als de Kringloop de afgelopen jaren steeds populairder geworden! Ik heb hier al regelmatig mooie aankopen gedaan, waar ik nog steeds heel blij mee ben. Zo scoorde ik tijdens mijn verhuizing via Marktplaats een bijna gloednieuwe koelkast (van Ikea) voor 75 euro! Toch vind ik het jammer dat veel mensen negatief zijn over Marktplaats, alsof tweedehands niet goed genoeg is… Ja, je moet soms even goed zoeken, maar daarmee bespaar je echt een hoop geld! Daarnaast is Marktplaats ook de perfecte plek om zelf geld bij te verdienen. In dit artikel deel ik 7 tips hoe je meer kunt verdienen met Marktplaats.

Extra tip: Ook in Facebook groepen worden regelmatig gebruikte meubels aangeboden. Zo zit ik bijvoorbeeld in de Facebook-groep ‘Marktplaats van het Noorden’, waar af en toe zelfs gratis producten worden aangeboden. Score!

Extra tip: Niet alleen voor meubels is de Kringloop een echte aanrader. Nu ik geen bibliotheek abonnement meer heb (bespaartip!) koop ik ook regelmatig leuke boeken bij de Kringloop. Ze hebben er overigens ook allerlei kookboeken, die vaak niet meer dan een euro kosten. Leuk om kookinspiratie op te doen! Gelezen boeken breng ik terug of geef ik door aan vriendinnen, dat is nog duurzaam ook!

4. Doe één à twee keer per week boodschappen en ga naar de markt
Ook op de boodschappen kun je veel geld besparen! Ga bijvoorbeeld naar supermarkten als Aldi en Lidl en maak gebruik van boodschappenlijstjes. Ik probeer altijd boodschappen te doen voor de hele week, zodat ik niet in de verleiding kom om tussendoor nog dingen te halen. Soms moet ik weleens voor één ingrediënt naar de supermarkt en we weten allemaal hoe dat gaat… Onder het mom van ‘nu ik er toch ben’ neem ik veel meer mee dan de bedoeling was! Dit kun je voorkomen door wekelijks een eetplanning te maken. Ook kun je veel geld besparen op groente en fruit door naar de markt te gaan!

5. Bespaar op je abonnementen 
Tegenwoordig kun je bijna alles leasen (fietsen en huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines) en voor je het weet zit je met torenhoge lasten. Het kan dus geen kwaad om af en toe een kritische blik te werpen op je abonnementen en niet zomaar nieuwe abonnementen af te sluiten. Die Swapfiets kun je misschien wel vervangen door een goedkope, tweedehands fiets (Marktplaats!), waar je eenmalig een bedrag voor betaalt. En dat sportschool abonnement? Een rondje hardlopen en thuis work-outs doen werkt misschien wel net zo goed! 😉

Wat zijn jouw beste bespaartips? Ik ben benieuwd!

bespaartips voor studenten

6 Reacties

 1. 27 juni 2019 / 07:38

  Leuk artikel! Ah ja, die studentenkortingen mis ik ook nog weleens. Net als mijn studenten-OV trouwens. Pas toen dat eindigde, besefte ik echt hoeveel OV eigenlijk kost, haha. Marktplaats en kringloopwinkels vind ik geweldig. Daar vind je vaak de mooiste dingen. Ik ben blij dat steeds meer mensen tweedehands een serieuze optie vinden. Vaak zijn er echt mooie tweedehands spullen te vinden met een beetje goed zoeken.
  Romy onlangs geplaatst…Een ode aan de zomersproetjesMy Profile

 2. 27 juni 2019 / 08:29

  Leuke tips! Ik bespaar zelf heel erg veel op boodschappen. Wij betalen zo’n €25 per week, met twee personen (grote eters haha).

 3. 27 juni 2019 / 09:11

  Goede tips! Op mijn studentenkaart staat geen datum, dus die gebruik ik af en toe nog voor korting, hahaha. Op mijn 29e en er is nooit een greintje twijfel volgens mij. Mijn studenten-OV mis ik ook echt.

  Ik denk dat het vooral heel belangrijk is hoe je omgaat met de overgang van student zijn naar je eerste baan hebben. Als je er dan voor zorgt dat je niet heel veel meer gaat uitgeven, scheelt dat echt een hoop. Tuurlijk wil je je studentenkamer wel gedag zeggen, maar verder is beneden je stand leven echt wel prima vaak.

 4. 27 juni 2019 / 23:02

  Leuke tips! Ik kan mezelf niet echt meer beschouwen als deze doelgroep, maar wel leuk om te zien wat jouw tips zijn. Denk dat besparen op abonnementen en op je boodschappen al heel veel scheelt!

 5. 28 juni 2019 / 10:19

  Wat een goede tips! Om heel eerlijk te zijn had ik me in geen van allen echt verdiept. Zelfs de studentenkorting heb ik eigenlijk nooit gebruikt (behalve ov dan), omdat ik nooit zo beseft had dat dat een optie was. Erg eigenlijk! Goed idee om meer meubels op Marktplaats of bij de Kringloop te kopen en om ook op boodschappen te besparen. Scheelt toch weer heel veel!

 6. 28 juni 2019 / 11:38

  Goede tips! Ik had het hier toevallig gisteren nog met een vriendin over: dat wat wanneer ik een andere baan zou vinden waarbij ik een stuk minder zou verdienen dat ik dan alsnog hetzelfde zou kunnen leven als ik op dit soort dingen zou letten!
  Simone onlangs geplaatst…Mini zomerkleding + accessoires shoplogMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge