Geld besparen als freelancer of ondernemer? 5 Tips!

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ben ik dol op geld besparen en schrijf ik regelmatig artikelen met tips over dit onderwerp. In 2017 schreef ik mij in bij de KvK om als freelancer aan de slag te kunnen voor Zalon by Zalando en in 2018 richtte ik mijn eigen bedrijf Studio Anna Jirina op. Natuurlijk ging dit gepaard met de nodige investeringen, maar als ik geld kan besparen, dan doe ik het! Vandaag deel ik mijn allerbeste tips. Lees je mee?

geld

1. Gebruik de bibliotheek om (gratis!) je kennis te vergroten

Wanneer je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan je vast niet wachten om aan de slag te gaan! Hoewel het heel erg verleidelijk is om meteen een hoop boeken of e-books aan te schaffen die relevant zijn voor jouw vakgebied, is dit niet altijd nodig. Zelf ben ik groot fan van de bibliotheek, waar ik ook regelmatig boeken leen over marketing en tips om je SEO te verbeteren. De informatie kan soms wat achterhaald zijn, maar het is prima voor een beginner ;-).

Je kunt misschien ook boeken van een bekende lenen. Daarnaast zijn er ook veel ondernemers die een gratis e-book aanbieden. Denk maar zo: Toen je vroeger op school zat wilde je ook niet teveel geld uitgeven aan boeken, dus waarom nu wel? 😉

Extra tip: Maak een lijstje met boeken die je écht graag wil hebben en gebruik dit als beloningssysteem. Heb je bijvoorbeeld een X aantal opdrachten binnen, bestel dat boek! Je verdient het!

2. Koop niet gelijk heel veel producten in

Wil je, net als ik, een webshop starten? Goed dat je er bent, want nu kan ik je nog voor een grote fout behoeden: Koop niet meteen teveel producten in! Een klassieke beginnersfout, die ook ik heb gemaakt. Waarom? Hoe meer producten je inkoopt, hoe goedkoper het product per stuk is.

Als ondernemer heb je toch een neus voor de beste deals en wil je zo goedkoop mogelijk inkopen (je wilt immers winst maken). Verleidelijk, maar uiteindelijk ben je toch meer geld kwijt aan een grote partij dan wanneer je minder inkoopt. Er is altijd een kans aanwezig dat je niet alles kwijtraakt of dat er een aantal kapotte producten of misdrukken bijzitten.

3. Neem de tijd om te vergelijken

Niet het leukste werk, maar wel heel erg belangrijk! Vooral bij grote aankopen, het openen van een zakelijke rekening en het afsluiten van verzekeringen. Wil je bijvoorbeeld t-shirts, mokken of telefoonhoesjes laten bedrukken? Dit kan je bij zó ontzettend veel bedrijven laten doen! Vraag offertes op en verzamel deze in bijvoorbeeld een excel-bestand, zodat het overzichtelijk blijft en je goed kunt vergelijken.

Als freelancer of ondernemer kun je iedere maand ook een hoop besparen op bijvoorbeeld je zorgverzekering of inboedelverzekering. Geld.nl helpt je daarbij! Zo kun je online gemakkelijk je huidige spaarrente of autoverzekering vergelijken, om zo de beste deal te vinden.

4. Bespaar op je persoonlijke uitgaven

Als startende freelancer of ondernemer kun je een hoop kosten hebben en soms krijg je er heel weinig voor terug. Even op een houtje bijten dus! De meeste ondernemers zullen het vast herkennen: Je stopt liever geld in je bedrijf dan dat je wat voor jezelf koopt. Zo koop ik nu liever een relevant e-book om mijn bedrijf verder mee te laten groeien, dan dat ik die ene leuke trui koop.

Ook hierbij kan het handig zijn om te werken met een beloningssysteem: Bij een X aantal opdrachten mag je bijvoorbeeld een kledingstuk kopen die al langer op je wishlist staat.

5. Werk thuis of bij iemand thuis

Ook al die koffies en theetjes buiten de deur kunnen flink aantikken. Als freelancer is het verleidelijk om in gezellige koffietentjes te werken, maar het is niet fijn voor je portemonnee. Alhoewel ik me ook wel kan voorstellen dat je altijd alleen maar thuis werken saai vindt. Het is ook belangrijk om het leuk te maken voor jezelf!

Misschien heb je wel een collega freelancer in de buurt en kunnen jullie bij elkaar werken? Op die manier kun je elkaar ook helpen en inspireren. Ik vind het persoonlijk altijd heel erg motiverend om samen met iemand te gaan zitten werken. Daarnaast is het ook gewoon gezellig, want als freelancer of ondernemer ben je toch vaak alleen.

Extra tip: Gratis buiten de deur werken? Je kunt ook in de bibliotheek gaan zitten. Hier is het lekker rustig en kun je bijvoorbeeld ook je eigen eten meenemen, als je echt geld wil besparen.

Wat zijn jouw beste bespaartips?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
geld besparen ondernemer

8 Reacties

 1. 30 januari 2019 / 07:32

  Slimme tips! Vooral die eerste is heel handig. Ik ben nu meteen van plan om dit weekend weer eens naar de bibliotheek te gaan. En inderdaad, niet te vaak buiten de deur werken, scheelt ook al heel erg. Iets waar ik ook op probeer te besparen, zijn dingen als coaches, trainingen of bijeenkomsten die veel geld kosten. Vaak kun je bijvoorbeeld ook zelf veel gratis tips voor ondernemers vinden op Instagram, YouTube of blogs in plaats van daar voor een paar honderd euro iemand voor in te schakelen. Ik kan me voorstellen dat zo iemand zich wel kan terugverdienen, maar als beginnend ondernemer probeer ik daar liever op te besparen 😉
  Romy onlangs geplaatst…15 ontspannende hobby’s om direct tot rust te komenMy Profile

 2. 30 januari 2019 / 10:11

  Ik ben geen freelancer, maar alsnog een leuk artikel om te lezen én veel tips kun je ook gebruiken als je geen ondernemer of freelancer bent. De bibliotheek heb ik ook herontdekt! Toch een stuk goedkoper dan boeken nieuw kopen.
  Sanne onlangs geplaatst…Minder shoppen makkelijk gemaaktMy Profile

 3. 30 januari 2019 / 10:41

  Oehh handige tips ☺️ mijn nieuwe kaarten komen deze week binnen en die heb ik ook (te) groot ingekocht, zodat mensen ze goedkoper kunnen kopen bij mij ? ik wil niet dat mijn kaartjes te duur worden. Maar het is wel een goede tip om dit niet te vaak te doen.

 4. 30 januari 2019 / 17:56

  Wat een goede tips! Een webshop hebben lijkt me echt zo leuk maar ook best lastig. De bibliotheek moet ik ook snel weer eens heen gaan maar kom er steeds niet toe, misschien binnenkort toch maar gaan 🙂

 5. 30 januari 2019 / 21:32

  Je hebt hele fijne tips gegeven ik heb zelf al veel boeken aangeschaft maar die bied ik straks weer tweedehands aan of ik ga de bladzijdes mankeren zodat ik er veel kan uithalen (en daardoor kan onthouden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge