Beginnen met freelancen? Deze 5 tips helpen je op weg!

Wie had vijf jaar geleden, toen ik begon met bloggen, ooit gedacht dat ik nog eens tips zou geven voor het beginnen met freelancen? Ha! Zoals jullie misschien weten sta ik sinds september ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en werk ik sinds een tijdje als freelancer voor diverse opdrachtgevers. Hoewel ik zelf dus nog steeds een beginnende freelancer ben (hallo, newbie!) en nog heel veel moet leren heb ik wel een aantal tips die ik met jullie wil delen. Lees je mee?

beginnen met freelancen

Beginnen met freelancen

De laatste jaren wordt freelancen steeds populairder en dat is natuurlijk niet zonder reden. Je hebt enorm veel vrijheid, kunt je dagen indelen hoe jij dat wil en je kunt aan hele diverse opdrachten werken! Als je net als ik veel dingen leuk vindt en van veel afwisseling houdt dan is freelancen de juiste keus. Deze 5 tips helpen je op weg als je wil beginnen met freelancen:

1. Begin niet te moeilijk

Ben jij ook zo iemand die altijd alles in één keer goed wil doen? High five! Zo ben ik ook. Ik zie altijd beren op de weg en dat weerhoudt me er soms van om dingen te doen die ik graag wil. Wat betreft het freelancen ben ik echt in het diepe gesprongen. Je hoeft echt niet alles tiptop in orde te hebben voordat je je inschrijft bij de KvK! Het is ook helemaal niet erg als je niet meteen alle vragen kunt beantwoorden of als je nog geen bedrijfsnaam hebt.

Zo heb ik mijn freelance werkzaamheden eerst gewoon onder de naam ‘Anna Jirina’ gedaan. Inmiddels heb ik mijn KvK-naam gewijzigd naar Studio Anna Jirina, de naam van mijn nieuwe onderneming (dat kan gemakkelijk online en is kosteloos).

2. Zorg dat het duidelijk is wat je te bieden hebt

Yay, je staat ingeschreven bij de KvK! Wat nu? Zorg ervoor dat het duidelijk is welke diensten of producten je aanbiedt. Dit kan zijn door middel van een Linked In-pagina, een Facebook- of Instagrampagina (kosteloos) of een website (kost geld). Ook hiervoor geldt: Begin niet te moeilijk! Weet je nog niet precies wat je wil? Dat is helemaal niet erg, maar wacht dan nog even met het registreren van een eigen domein waar je aan vastzit.

Je kunt je diensten eerst aanbieden op sociale media en bijvoorbeeld het ophangen van flyers in je dorp/stad of mond-tot-mond reclame (altijd goed). Wil je meteen aan de slag met een website? In dit artikel vind je 5 praktische tips om de perfecte zakelijke website te maken!

Ben je net als ik een creatieve duizendpoot en zie je door het bomen het bos niet meer? Schrijf dan eens voor jezelf op wat je allemaal kunt én wat je het liefste zou doen (ook wel belangrijk, toch?). Je kunt je KvK-profiel altijd nog aanpassen! 😉 Zo heb ik ook meerdere werkzaamheden die nu onder de naam Studio Anna Jirina vallen: Mijn styling-werk voor Zalando, advertorials die ik schrijf voor mijn blog, grafisch ontwerp voor diverse opdrachtgevers en daarnaast natuurlijk mijn webshop die binnenkort gelanceerd wordt (met mijn zelf ontworpen producten).

3. Ontwerp duidelijke visitekaartjes 

Ik zou zeggen dat het “perfecte” visitekaartje een goede balans heeft tussen zakelijk en persoonlijk. Het moet eigenlijk meteen duidelijk zijn wat je doet én hoe je het doet (dus dat stukje persoonlijkheid). Daarnaast is het ook erg belangrijk dat je klanten in één oogopslag zien hoe ze je kunnen bereiken en op welke sociale media je actief bent. Mijn visitekaartjes hebben jullie waarschijnlijk al voorbij zien komen op Instagram.

Vorige week heb ik een nieuwe lading visitekaartjes laten drukken bij Webprint, ik ben er onwijs blij mee! Van visitekaartjes heb je immers nooit genoeg ;-). De volgende keer ga ik denk ik wel voor een iets dikkere papiersoort dan wat ik nu heb, dat oogt wat professioneler vind ik. De laatste tijd zie ik ook vaak visitekaartjes in andere vormen en formaten voorbij komen: Een goede manier om je bedrijf  extra te laten opvallen!

Je zou bijvoorbeeld ook een fotokaart kunnen maken, dit is ook een leuke manier om je klant aanvullende informatie te geven over jouw diensten.

4. Ga netwerken! En neem dit niet té serieus 😉

Krijg je ook de kriebels bij het woordje ‘netwerken?’ Haha! Ik weet dat netwerken helemaal niet zo serieus en saai hoeft te zijn, maar toch blijft het een beetje aanvoelen als ‘iets dat moet.’ Zelf vind ik het heerlijk om de hele dag achter mijn laptop te werken, maar af en toe is het ook zeker belangrijk om contact te leggen (met andere ondernemers).

Zo ging ik een aantal weken geleden naar de KvK startersdag in Groningen, iets wat ik uit mezelf niet zo snel zou doen, maar op aandringen van mijn moeder (haha, sorry mam) ben ik toch gegaan. Niet alles was op mijn van toepassing, maar ik heb ook zeker weer nieuwe inzichten gekregen (over de AVG-wet bijvoorbeeld) – en een beter beeld van wat ik allemaal nog moet regelen.

De KvK organiseert dit soort evenementen, zoals de startersdag om jonge ondernemers op weg te helpen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om hier naartoe te gaan, niet getreurd! Netwerken kan op vele andere manieren.

Zo ging ik vorige week met Inge outfit foto’s maken bij een leuk koffietentje en raakten we aan de praat met de eigenaren: Of we in de toekomst misschien eens een samenwerking op kunnen zetten – op welk gebied dan ook. Dus: Netwerken is zo moeilijk of ‘eng’ nog niet! Ga er gewoon af en toe op uit en je zult zien dat er vanzelf allerlei deuren voor je openen.

5. Besteed af en toe een avondje aan zelfstudie

Hoewel ik een groot voorstander ben van tip 1 (je leert immers het meest door vallen en opstaan!) is het zeker ook handig om wat kennis van zaken te hebben, voordat je ergens aan begint. Zo begon ik heel enthousiast aan het ontwerpen van t-shirts, voordat ik überhaupt wist of het wel gedrukt kon worden op de manier zoals ik het wilde.

Uiteindelijk is het na heel veel uitzoeken, heen-en-weer bellen en aanpassingen doen toch gelukt, maar het was veel handiger geweest als ik dit had geweten voordat ik de t-shirts op Instagram beschikbaar stelde voor pre-orders ;-).

Anyway, een beetje zelfstudie kan geen kwaad! Bedenk dan ook voor jezelf op welk(e) gebied(en) je nog veel kunt en wilt bijleren. Online zijn een heleboel betaalbare en informatieve cursussen en e-books te vinden, in jouw vakgebied. Maar ook dingen als het doen van belastingaangifte, het wel of niet (moeten) openen van een zakelijke rekening, het aanbieden van diverse betaalmogelijkheden op je webshop of het registreren van je bedrijfsnaam/merk/ontwerpen zijn zeker belangrijk om uit te zoeken.

Hoeft allemaal niet nu en meteen, maar plan wel af en toe een avondje zelfstudie in! 🙂 In dit artikel vind je nog meer essentiële dingen voor freelancers.

Dit artikel bevat producten die ik ter review ontvangen heb

Ben jij ook freelancer of wil je beginnen met freelancen? Wat zijn jouw beste tips?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
beginnen met freelancen

11 Reacties

 1. 12 juni 2018 / 19:02

  Wat een fijn lijstje! Stiekem blijft dit voor jezelf beginnen toch wel kriebelen hoor.. En helemaal als jij nu zegt dat het niet precies in één keer helemaal goed hoeft te zijn, haha.
  Fleur onlangs geplaatst…Nails | Semilac 128 Pink MarshmallowMy Profile

 2. 12 juni 2018 / 19:04

  Wat een superfijn artikel, dat perfect aansluit bij waar ik nu sta. Ik heb me net ingeschreven bij de KvK, maar ben nog een beetje zoekende in wat ik precies wil en hoe ik dat wil aanprijzen 😉 Maar je eerste stap heb ik in ieder geval gezet door maar gewoon te beginnen. Je hoeft inderdaad niet alles te hebben uitgedacht om een begin te maken. Die tip voor de startersdag is wel een goede. Ook wil ik zeker wat vaker over freelancen gaan lezen. Ik merk dat ik het heel fijn vind om te lezen hoe anderen het hebben aangepakt 🙂
  Romy onlangs geplaatst…IJ-hallen shoplog | Mijn bescheiden buit van zaterdagMy Profile

 3. 13 juni 2018 / 09:53

  Heel leuk om te lezen. Misschien dat ik ooit ook ga freelancen en dan pak ik deze tips er zeker weer bij!
  Darina onlangs geplaatst…Mediteren aan zeeMy Profile

 4. 14 juni 2018 / 23:21

  Goede tips. Ik ben onlangs gestart als ondernemer en dat vind ik soms best spannend. Ik zou nog een andere tip willen toevoegen die ook met netwerken te maken heeft: probeer minstens 1 dag buitenshuis te werken. Hierdoor leer je anderen kennen en dit vergroot ook je netwerk.

 5. 9 februari 2019 / 17:10

  Hoi ik ben Regina super leuk artikel ! Btw. Ik heb ook een eigen blog net een maandje begonnen. Ik heb een paar vragen voor je die ik je persoonlijk wil vragen of privé. Zou dat kunnen ? X Regina

  Mijn blog is: thelifeofreginafortes.wordpress.com
  Mijn instagram is: Reginafortes_

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge