5 Essentiële dingen die ik iedere freelancer kan aanraden!

Hoi allemaal! Alweer ruim een jaar geleden schreef ik mij in bij de KvK om aan de slag te gaan als freelancer, yay! De tijd vliegt. Tot op de dag van vandaag werk ik nog steeds als freelancer, alleen heb ik mijn “takenpakket” flink uitgebreid, haha! Bij deze diverse taken horen ook heel veel verschillende dingen die voor mij essentieel zijn. Het leek me leuk om daar eens een artikel over te schrijven! Hopelijk kan ik je inspireren. Lees gauw verder!

freelancer

Starten als freelancer

Eerlijk is eerlijk, freelancen is geweldig. Maar, er komt meer bij kijken dan je misschien denkt. Het kan bijvoorbeeld best lastig zijn om productief te zijn als je geen vaste werkplek en collega’s hebt! Met deze 5 essentials maak jij van jouw freelance bestaan een groot succes:

1. Een desk planner

Eerder gebruikte ik gewoon een agenda om al mijn taken op te schrijven en maakte ik gebruik van losse to-do lijstjes. Na een tijdje merkte ik dat mijn taken als freelancer en mijn andere bezigheden (bijvoorbeeld afspraken buiten de deur, leuke uitjes en taken in het huishouden) door elkaar heen begonnen te lopen. Hier werd ik zo onrustig van!

Met een desk planner lukt het mij om orde te scheppen, want hiermee kan ik weken vooruit plannen. Meestal maak ik ook nog een los lijstje met dingen die ik in een week wil doen en verdeel ik ze vervolgens over de dagen in mijn desk planner. De privé dingen (zoals een tandartsafspraak of een verjaardag) zet ik dan wel in mijn agenda.

2. Visitekaartjes

Natuurlijk zijn visitekaartjes altijd handig om te hebben, maar als freelancer al helemaal! Ik ben nog steeds ontzettend blij met mijn visitekaartjes en ik ontwerp ze ook heel graag voor anderen. Momenteel heb ik een stapel visitekaartjes voor Studio Anna Jirina, maar ook voor mijn blog. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn om één visitekaartje te hebben voor al mijn werkzaamheden, maar voor nu vind ik dit wel lekker overzichtelijk.

Een creatief visitekaartje is dé manier om je te onderscheiden van de rest! Overigens zijn visitekaartjes ook een perfecte manier om je bedrijf offline te promoten. Ik vind het ook heel erg leuk om mezelf op dit gebied te blijven ontwikkelen, dus ik sluit niet uit dat ik binnenkort weer nieuwe visitekaartjes ga maken ;-).

3. Een inspirerende werkplek

Ik werk voornamelijk thuis en hoewel dat echt heerlijk is, vind ik het ook fijn om af en toe buiten de deur te werken. Gelukkig woon ik in een stad, waardoor ik gemakkelijk naar een gezellig koffietentje kan gaan. Mijn laptop, oplader en telefoon gaan altijd met me mee, zodat ik overal kan werken! Een stevige laptophoes of tas is dan geen overbodige luxe, want je wilt natuurlijk niet dat hier iets mee gebeurt.

Bij Shop4hoesjes vind je allerlei essentials om jouw elektronica goed te beschermen, zo verkopen ze diverse, super leuke Samsung- iPhone- en Motorola hoesjes! In tegenstelling tot andere webshops heeft Shop4hoesjes ook een uitgebreid assortiment Motorola hoesjes. Voor ieder wat wils!

4. Zelfstudie

Hoewel ik al een tijdje klaar ben met mijn opleiding begint het echte leren nu pas ;-). Sinds ik werkzaam ben als freelancer en daarnaast mijn eigen bedrijf een halfjaar geleden heb opgestart heb ik al ontzettend veel geleerd! Ik zou echt niet weten wat ik zonder internet moest, haha! Er zijn tegenwoordig zoveel interessante e-books en cursussen over freelancen en ondernemen te vinden.

Zo volgde ik maandagavond een (live!) online cursus over social media marketing. Dat is iets wat super belangrijk is voor mijn eigen onderneming, maar waar ik bijvoorbeeld tijdens mijn opleiding niet zoveel over heb geleerd. Ook een cursus SEO optimalisatie is ontzettend waardevol als je een website hebt, om zo je vindbaarheid en dus ook je aantal klanten te vergroten. Inmiddels verdien ik dankzij SEO optimalisatie een passief inkomen met mijn Photoshop cursussen. Van het werk wat je nu in SEO stopt zie je nog jarenlang resultaat.

Ik raad iedere freelancer/startende ondernemer dan ook aan om af en toe een avondje zelfstudie in te plannen, om meer te leren over een onderwerp dat voor jouw vakgebied relevant is. In dit artikel vind je meer tips en zaken die je echt moet regelen als je wil beginnen met freelancen.

5. Werk ook eens samen!

Dit is iets wat ik in het begin heel moeilijk vond. Van jongs af aan werk ik graag zelf aan projecten en nog steeds doe ik het liefst alles zelf. Ik vind het heerlijk om als freelancer lekker mijn eigen agenda in te kunnen delen, maar soms is dit ook juist een valkuil. Er is niemand die je vertelt dat je aan de slag moet en wanneer je ergens tegenaan loopt kun je niet aankloppen bij een collega of je baas. Internet is natuurlijk heel fijn, maar ik vind het persoonlijk heel erg waardevol om te leren van mensen in mijn omgeving!

Zo ken ik een aantal mensen die zelf ook een webshop hebben of zelf hun kleding laten bedrukken en het is heel fijn om ervaringen met elkaar te delen. Daarnaast is het ook inspirerend om af en toe samen iets te ondernemen (samen buiten de deur werken, foto’s maken of een leuke actie bedenken). Zo kun je elkaar aanmoedigen en heb je toch een beetje dat “collega-gevoel” wat je soms kunt missen (ik in ieder geval wel).

Ben jij ook werkzaam als freelancer? Wat zijn jouw essentials?

2 Reacties

  1. 12 oktober 2018 / 07:06

    To-do-lists zijn voor mij een absolute must. Daar werk ik zowel bij mijn baan in loondienst als voor mijn freelance activiteiten mee. Je laatste tip vind ik ook zeker een mooie. Je kunt vaak heel wat van elkaar opsteken en soms is het ook gewoon gezellig om dingen samen te doen met mensen die “in hetzelfde schuitje zitten” 😉
    Romy onlangs geplaatst…Een vraag per dag | Een leuk boek als cadeau (voor jezelf)!My Profile

  2. 12 oktober 2018 / 18:13

    Samenwerken heb ik nog nooit gedaan maar wil ik weleens doen 🙂 Ik woon nog niet zo lang in Edam en in Volendam heb je leuke tentjes. Hoe leuk zou het zijn om met een andere blogger ergens te zitten met uitzicht op het IJsselmeer?
    Mariska onlangs geplaatst…Waarom persberichten plaatsen een goed idee isMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge