Photoshop hack #3 | Zelf leuke collage achtergronden maken!

Het is alweer een tijdje geleden dat er voor het laatst een Photoshop hack verscheen op mijn blog, maar daar gaan we vandaag verandering in brengen. Laatst was ik véél te lang aan het zoeken naar een leuke achtergrond voor een wishlist, toen ik bedacht dat ik er natuurlijk ook zelf eentje kon maken. Veel leuker, origineler en daarmee heb je ook geen gedoe met pixelige foto’s en auteursrechten. Vandaag laat ik zien hoe je zelf leuke collage achtergronden kunt maken!

collage achtergronden
Er zijn ontelbaar veel manieren om een leuke collage achtergrond te maken. In dit artikel deel ik twee hele simpele manieren waarmee je eindeloos kunt variëren.

1. Maak een foto van een leuk object en snijd hem uit
Ik vind het zelf altijd erg leuk om mijn Photoshop-collages op te leuken met details van planten. Zo vind ik een tropische achtergrond altijd erg tof, maar zoiets kun je natuurlijk ook eenvoudig zelf maken!

collage achtergronden
Voor mijn verjaardag kreeg ik dit super schattige plantje en die is echt perfect als foto-accessoire! Ik maakte er een foto van en besloot om er een paar bladeren van uit te snijden in Photoshop.

collage achtergronden
In mijn allereerste Photoshop hack kun je zien hoe je eenvoudig en nauwkeurig een object kunt uitsnijden. Vergeet daarna niet om de afbeelding op te slaan als .png, zodat je hem zonder achtergrond kunt gebruiken. Je moet de .png afbeelding dan opnieuw openen in Photoshop, zodat je hem kunt kopiëren naar je collage (het Photoshop-bestand kopiëren werkt niet, omdat je dan ook de achtergrond mee-kopieert).

collage achtergronden
Eenmaal in de collage zorgt ‘ie meteen voor een tropisch en zomers gevoel! En dat is natuurlijk ook de bedoeling :-). Het leuke is dat je deze afbeelding eindeloos kunt gebruiken in je collages. Je zou een png-bestand van een blad bijvoorbeeld ook kunnen kopiëren om er zo een – met blad gevulde – achtergrond van te maken!

collage achtergronden

2. Je eigen confetti achtergrond!
Confetti achtergronden zijn simpel, maar ze doen het altijd goed. Zo’n achtergrond geeft je collage meteen een speels effect! Ook kun je eindeloos variëren met de grootte van de stipjes, de kleuren de verschillende dekkingen van de kleuren.

collage achtergrondenZelf een confetti achtergrond maken in Photoshop doe je simpel en snel met het penseel (zie linker werkbalk). In de balk bovenin kun je de grootte en de dekking van het penseel instellen, en links onderin de kleuren.

collage achtergronden
Als je gekleurde stippen op een witte achtergrond wil, moet je ook zorgen voor een witte achtergrond. Dat doe je eenvoudig door een nieuwe laag toe te voegen (icoontje links van de prullenbak) en die te vullen met wit (Bewerken>Vullen>Inhoud: Wit). Zorg ervoor dat je de juiste laag aanklikt als je stippen gaat maken (dus de laag met de witte achtergrond), anders zullen je stippen niet zichtbaar zijn.

collage achtergronden
Let op: Afbeeldingen die je bijvoorbeeld wilt gebruiken voor een wishlist hebben vaak een witte of grijze achtergrond en dan zul je niks meer van de stippen zien. Vergeet dus niet deze afbeeldingen uit te snijden (zie manier 1 en de instructies op de foto hieronder) en op te slaan als .png, alvorens ze aan je collage toe te voegen. Het toevoegen van een paar stippen of blaadjes aan de zijkant van je collage is in dat opzicht makkelijker: Je kunt dan gewoon foto’s met een witte achtergrond toevoegen aan je collage, zonder dat het storend is.

collage achtergrondencollage achtergronden
Met snel selecteren kun je de afbeelding eenvoudig uitsnijden. Gebruik shift en sleep over de afbeelding om een selectie te maken. Met alt + slepen kun je foutjes corrigeren. Zoals je ziet heb ik hem even heel grof geselecteerd, haha. (Met shift kun je dus selecteren, met alt kun je de selectie ongedaan maken op de plaatsen waar jij dat wilt). Op YouTube kun je hier diverse tutorials van vinden.

Pro tip: Houd je net als ik van tekenen, dan kun je ook je eigen illustraties gebruiken als collage achtergrond! Teken bijvoorbeeld leuke sterretjes of hartjes en teken die over met het penseel in Photoshop. Je kunt natuurlijk iedere andere (ingewikkelde) illustratie toevoegen in je collage om het op te leuken. Wees creatief!

Maak jij weleens leuke achtergronden voor je collages of gebruik je afbeeldingen van internet? 

6 Reacties

 1. 8 juni 2018 / 13:36

  Jaaa dit is zo leuk! Ik heb zo veel uren doorgebracht met collages en wishlists maken!
  Anna onlangs geplaatst…Instagram Stories?My Profile

 2. 8 juni 2018 / 23:42

  Wat handig zeg, thanks for sharing, dit sla ik eerst eens eventjes op:) fijn weekend!

 3. 10 juni 2018 / 21:04

  Wat een goede tip! Deze ga ik zeker eens gebruiken ben namelijk altijd lang bezig hiermee. Vooral dat snijden is een slimme techniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge