6 X DE BESTE TIPS VOOR EEN LOW BUDGET VLIEGVAKANTIE!

Als ik net terug ben van vakantie – wat nu dus het geval is – begint het bij mij gelijk weer te kriebelen om wéér weg te gaan, haha. Hebben jullie dat ook altijd? Helaas kan dat natuurlijk niet meteen, er moet ook gewoon gewerkt worden om alle reisjes te bekostigen! Gelukkig zijn er wel vele manieren om een low budget vliegvakantie te boeken en het leek me leuk om mijn persoonlijke tips te delen. Lees gauw verder!

low budget vliegvakantie

1. Buiten het seizoen

Deze tip is misschien best wel voor de hand liggend, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Ga eens buiten het seizoen om op vakantie. Je zult zien dat het aanzienlijk in prijs scheelt, zeker als je het ook nog buiten de schoolvakanties (bijvoorbeeld de herfstvakantie) om kunt doen. Zo ben ik vorig jaar in het voorjaar een weekje naar Cyprus geweest (voor 330 euro!!!) en ben ik dit jaar in het voorjaar naar Gran Canaria geweest en onlangs dus naar Turkije! In de zomer ben ik trouwens ook nog naar Servië en Kroatië geweest en dit was zeker een heel stuk duurder. Het enige nadeel van buiten het seizoen om op vakantie gaan is dat er op sommige plekken veel horecagelegenheden dicht zijn en dat het weer in Europa soms wat wisselvallig kan zijn.

2. Last minute

Buiten het seizoen om boek ik graag last minute, hartje zomer is dit niet meteen een aanrader heb ik gemerkt (toen we wilden boeken voor Kroatië, Split, zaten letterlijk alle hotels al vol!!!). Buiten het seizoen om durf ik de gok wel te nemen. Ik heb wel gemerkt dat de prijzen voor bijvoorbeeld de herfstvakantie wel weer omhoog gingen, maar er waren ook veel prijzen die omlaag gingen. Wij hebben uiteindelijk ook voor een andere bestemming gekozen dan eerst het plan was, omdat ‘ie een stuk goedkoper was. Het voordeel van last minute boeken is dat je al kunt zien wat voor weer het gaat zijn op je bestemming, dat vind ik heel prettig. En ik sluit nooit een annuleringsverzekering af als ik een paar dagen later al vertrek, dat scheelt ook weer geld! :-). In dit artikel vind je mijn tips voor een last minute vakantie met een klein budget.

low budget vliegvakantie

3. Reis met alleen handbagage

Tijdens het boeken kun je altijd al zien hoeveel bagage er bij je reis inbegrepen zit. Verkijk je hier niet op want een grote koffer bijboeken kan wel 30 euro per vlucht kosten. Heen en terug, dus 60 euro extra!!! Dit vind ik altijd heel zonde, dus ik probeer zoveel mogelijk met alleen handbagage te reizen. Gewoon iets minder schoenen mee én allemaal mini’s kopen voor je vloeistoffen. Gelukkig mag je alsnog een heleboel verzorgingsproducten meenemen in je handbagage. Maar let op, ook hier zit een addertje onder het gras. Sommige vliegmaatschappijen rekenen namelijk maar één stuk handbagage per persoon (WizzAir bijvoorbeeld) en dat lukt mij echt niet. Maar met een koffertje en een flinke tas kom ik altijd wel een heel eind!

Extra tip: De laatste keren dat ik vloog viel het mij op dat handbagage niet (meer?) wordt gewogen. Als je online incheckt kun je namelijk meteen al doorlopen naar de security. Niemand die je handbagage weegt! Zo vloog ik naar Belgrado met wel iets meer dan 10 kilo aan handbagage… 😉

Extra tip: Neem een plastic zak mee als handbagage tas. Hier stop ik altijd mijn eten, drinken en paspoort in. Ook aankopen op het vliegveld kun je hierin doen. Met een plastic tas mag je altijd gewoon doorlopen!

4. Boek bij discounters én boek een pakketreis

De goedkoopste vakanties heb ik geboekt bij Prijsvrij.nl (zij rekenen geen boekingskosten), Vakantiediscounter.nl en Sunweb. Mijn beste Prijsvrij-deal? In oktober ging ik voor 225 euro vijf dagen naar Boedapest, inclusief vlucht vanaf Schiphol en hotel mét ontbijt! Ik weet overigens dat veel mensen fan zijn van AirBnb en Booking.com, wat ik ook wel begrijp. Maar als ik een vakantie boek probeer ik het totale kostenplaatje een beetje te overzien en dat vind ik met een pakketreis een stuk makkelijker. Met een los ticket en een ‘losse’ accommodatie komen er vaak nog heel veel kosten overheen, sowieso omdat je iedere dag je eigen eten moet verzorgen. Dat hakt er toch wel in als je bijvoorbeeld een volle week weg bent – hangt ook wel af van de plek waar je verblijft, maar je snapt wel wat ik bedoel ;-). Naar mijn mening zijn pakketreizen uiteindelijk een stuk goedkoper, ideaal voor een low budget vliegvakantie!

zomer

5. Vlieg NIET vanaf Schiphol

De meeste vakanties worden ineens een stuk duurder als je ‘Schiphol’ als luchthaven selecteert. Super irritant, want voor ons Groningers is dit toch wel het handigst (naast Groningen Airport Eelde en Bremen in Duitsland dan). Maar goed, voor een goedkope vakantie moet je wat over hebben, toch? 😉 Zo ben ik een keer vanaf Rotterdam, Eindhoven en zelfs vanaf Brussel gevlogen. Het verschil tussen Brussel en Amsterdam kan zomaar 200 euro zijn, echt waar! Het enige nadeel is dat je langer in de trein of in de auto moet zitten, maar ik vermaak mij altijd wel – voorpret is ook leuk :-). Extra tip: Let op aanbiedingen met goedkope treinkaartjes als je een vakantie gaat boeken vanaf een ‘verre’ luchthaven. Zo had ik laatst via Vakantieveilingen twee losse treinkaartjes gekocht voor 20 euro (samen)! Hiermee kon je overal heen voor dezelfde prijs, dus maakt het ook niet zoveel uit of je nou vanaf Schiphol of Eindhoven vliegt. Voor de trein naar Brussel betaal je trouwens een kleine toeslag (als je onder de 26 jaar bent is het nog eens extra goedkoop), echt top geregeld! Zeker de moeite waard om dit eens te doen.

6. Boek halfpension

Ik weet het, halfpension is niet echt sexy en ook zeker niet het allerleukst wat mij betreft, maar het scheelt zó erg in de kosten. Als je dan een leuk hotelletje kan vinden met een gezellige eetzaal en goed eten is het wel een aanrader, maar laten we wel zijn, meestal is dat gewoon niet zo ;-). Toen ik vorig jaar in het voorseizoen in Cyprus was, waren alle restaurants nog dicht, dus uiteindelijk was ik super blij dat we halfpension hadden – ook al zaten we tussen de stokoude bejaarden, haha. Als ik een paar dagen naar een stad toe ga vind ik het overigens wel leuk om uit eten te gaan, dan moet je gewoon op zoek naar betaalbare hotspots. Maar als je langere tijd op vakantie bent op een zon-bestemming, buiten het seizoen om, is het zeker niet altijd makkelijk om gezellig, lekker en low budget uit eten te gaan. Dan vind ik halfpension ideaal!

zomer
Natuurlijk zijn er nog véél meer tips wat betreft een low budget vliegvakantie, maar dit zijn mijn persoonlijke top tips! Het boeken van een vliegticket op een dinsdag schijnt trouwens het allergoedkoopste te zijn, hebben jullie hier ervaring mee? Voor het boeken van losse tickets heb ik helaas niet zoveel tips, want dat doe ik gewoonweg niet zo vaak :-). Anyway, ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips! Het afgelopen jaar ben ik maar liefst vier keer (waarvan één keer met mijn (inmiddels afgeronde) opleiding naar Milaan!) op vliegvakantie geweest, waar ik super dankbaar voor ben. Dit heb ik niet alleen kunnen doen dankzij de bovenstaande tips, maar ook gewoon door heel hard te sparen :-).

Wat zijn jouw tips voor een low budget vliegvakantie?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
low budget vliegvakantie

 

20 Reacties

 1. 6 november 2017 / 08:00

  Goede tips! Buiten het seizoen om boeken scheelt inderdaad erg veel geld. Nu ik niet meer gebonden ben aan schoolvakanties is het allemaal een stuk goedkoper! Halfpension zou ik zelf niet zo snel boeken om voordeliger uit te zijn; lekker uit eten op de vakantiebestemming hoort er toch een beetje bij. Als de restaurantjes open zijn natuurlijk 😉
  Lauriëtte onlangs geplaatst…Zijn sapjes en smoothies gezond of ongezond?My Profile

 2. 6 november 2017 / 08:37

  Echt supergoede tips waar ik zeker nog wat aan heb! Voor vakanties wil ik ook altijd zo voordelig mogelijk uit zijn, maar sommige dingen uit dit lijstje had ik nog niet aan gedacht. Reizen met handbagage moet ik ook echt eens proberen. Een koffer meenemen kost vaak zoveel geld. Alleen vliegen vanaf een andere luchthaven dan Schiphol doe ik liever niet. Op Schiphol ben ik in 20 minuten, maar naar Brussel wordt het voor mij een heel stuk lastiger en duurder. Dan betaal ik toch liever iets meer voor een vliegticket 😉 Verder kan het – in ieder geval voor stedentrips – heel erg schelen wat je bestemming is. Soms probeer ik juist naar minder populaire bestemmingen te gaan. Lissabon was bijvoorbeeld zoveel goedkoper dan Londen.
  Romy onlangs geplaatst…Mijn 7 favoriete knutselspullen van ActionMy Profile

 3. 6 november 2017 / 08:39

  Wat een super handige tips! Terwijl ik dit artikel lees komen gelijk de reis kriebels naar voren.
  Super handige tips en ik ga eens bij prijsvrij kijken. (:
  Liefs,
  Evelien
  evelien onlangs geplaatst…In love with my new armcandyMy Profile

 4. 6 november 2017 / 09:47

  Fijne tips ja! En hoewel ‘buiten het hoogseizoen’ toch wel de meest voor de handliggend is, zit ik helaas aan studie en werk gebonden 🙁 Kan niet wachten tot ik de vrijheid heb om wél in het laagseizoen te gaan!
  Rianne onlangs geplaatst…Is het al Kerst?My Profile

 5. 6 november 2017 / 11:53

  Fijne tips! Leuk dat je ook zoveel reisjes maakt. Ik wil het heel graag maar het komt er steeds niet van en dan ga ik maar weer een weekendje weg in Nederland. Overigens ook heel leuk hoor, maar als ik dus goed zoek kan ik waarschijnlijk voor hetzelfde geld ook in het buitenland zitten!
  Simone onlangs geplaatst…Beauty: 7 favorieten van oktoberMy Profile

 6. 6 november 2017 / 12:00

  oh ik krijg gelijk zin om iets te plannen zo leuk!!

 7. 6 november 2017 / 13:00

  Helaas kan ik nooit buiten het seizoen vliegen 🙁 Nu ben ik nog student en als ik hiermee klaar ben, docent. Wel vlieg ik altijd alleen met handbagage, omdat dat goedkoper is en ook gewoon veel handiger. Meestal heb ik ook altijd zin om meteen na m’n vakantie een nieuwe vakantie te boeken. Krijg er nu weer zin in! Gelukkig staat er nog een vakantie naar Brugge gepland 🙂
  Mevrouw Marloes onlangs geplaatst…Mijn week in foto’s #1My Profile

 8. 6 november 2017 / 17:05

  Sinds dat zo veranderd is gaat bijna iedereen meer handbagage meenemen, maar daar verzinnen ze echt nog wel een keer wat op. Helaas moet alles zo duur zijn. Fijne tips benoem je. Ik denk dat veel mensen sommige dingen nog niet zullen weten
  Manon onlangs geplaatst…The Body Shop – Adventskalender 24 Days Of BeautyMy Profile

 9. 6 november 2017 / 18:37

  ohh ik kan niet wachten tot mijn volgende tripje, heb er zo veel zin in. Lekker inderdaad buiten het hoogseizoen EN niet vanaf schiphol. Dat zijn inderdaad hele handige tips waardoor je veel geld bespaart. Is het al zes december?
  Rebecca onlangs geplaatst…Een robot vol cadeautjes van The Body ShopMy Profile

 10. 7 november 2017 / 06:44

  Oh wat een heerlijke tips Anna! In januari wil ik graag met mijn vriend iets van een stedentrip doen, daar kan ik deze tips wel bij gebruiken 🙂
  kimmetjekims onlangs geplaatst…My outfits last weekendMy Profile

 11. 7 november 2017 / 12:01

  Geweldige tips! Ik heb een dreumes en de koffers zitten altijd erg vol met van alles?. Voor mij zit een goedkope vakantie dus niet echt meer bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge