Een week op vakantie met alleen handbagage? Zo doe je dat!

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten ga ik regelmatig op vakantie dankzij deze low budget vliegvakantie tips. Nu jullie dit lezen ben ik mijn koffer aan het inpakken, want ik ga over een paar dagen naar Lissabon! Relatief vaak en goedkoop op vakantie gaan vraagt soms wel om wat aanpassingen en ook dit keer ga ik op vakantie met alleen handbagage, omdat dat stukken goedkoper is. Vandaag deel ik mijn persoonlijke handbagage-tips!

op vakantie met alleen handbagage
Nou moet ik eerlijk bekennen dat 5 dagen met alleen handbagage nog niet zo’n enorme uitdaging is (tenminste, als ik voor mezelf spreek). In de zomer ben ik 12 dagen naar Servië en Kroatië geweest, waarbij ik ook reisde met alleen handbagage! Helaas gooide WizzAir roet in het eten, de handbagage regels waren onduidelijk (zoals je al kon lezen in mijn artikel over vakantieblunders), dus dat is ook gelijk een hele belangrijke, eerste tip:

1. Check bij welke vliegmaatschappij je de meeste handbagage mee mag nemen

Zo mag je bij WizzAir alleen een tas OF een koffertje meenemen, maar dat gaat mij dus nooit lukken :-). Een handtas tot 10 kg en een handbagage koffertje tot 12 kg is geloof ik wel het maximum wat je kunt hebben, dus check dit even goed voordat je de tickets boekt. Zo kun je, letterlijk en figuurlijk, toch nog net wat extra kilo’s meepakken!

2. Maak van tevoren setjes

Nou is dit best een voor de hand liggende tip, maar laten we eerlijk zijn, in de praktijk is dit toch een stuk lastiger. Ik ben dus zo iemand die voor een vakantie nog lekker gaat shoppen en vervolgens alle nieuwe kleding mee wil nemen. Niet. Doen. En dat truitje die je nooit aanhebt omdat het een zweetstofje is? Die ga je op vakantie ook niet dragen… Je hoeft natuurlijk niet je saaiste kleding mee te nemen, maar houd het wel realistisch!

3. Rol je kleding op!

Deze tip heeft mij zoveel geholpen toen ik 12 dagen op vakantie was. Ik was stomverbaasd toen ik mijn koffer helemaal had uitgepakt op de plaats van bestemming, ik wist gewoon niet dat ik zoveel had ingepakt. Haha!

De manier van inpakken heeft echt veel invloed op hoeveel spullen er in je koffer passen! Check ook even deze handige inpaktips om je koffer zo efficiënt mogelijk in te pakken.

4. Stouw je handtas vol met toegestane vloeistoffen

Het irritante aan handbagage is dat altijd je opladers, telefoon, sleutels en vloeistoffen (uiteraard in een speciaal doorzichtig zakje en 10 stuks van max. 100 ml) door de scanner moeten. Niks is dan ook vervelender dan vlak voor de scan nog van alles uit je koffertje te moeten halen (tenzij je een voorvak hebt ;-)). Vloeistoffen nemen ook altijd veel kostbare ruimte in beslag, dus die bewaar ik het liefst in mijn handtas. Niet alleen ruimtebesparend, maar ook efficiënt!

5. Doe je dikste kleren, zwaarste schoenen en warmste jas aan!

Een sjaal kun je beter dragen tijdens de vlucht dan dat je ‘m in je koffer stopt, toch? Ook draag ik tijdens de reis graag een fijne sweater en comfortabele sneakers die de hele vakantie nog wel van pas gaan komen. Desnoods draag ik mijn leren jasje over mijn arm of draag ik twee jassen… Alles om ruimte te besparen in de koffer ;-).

6. Ga op zoek naar handige hacks of bedenk er zelf één!

Heb je bijvoorbeeld stress om het aantal vloeistoffen dat je mee mag nemen? Ga op zoek naar een aantal hacks, zoals: Een roller deodorant meenemen in plaats van een spuitbus en gezichtsreinigingsdoekjes in plaats van make-up remover. Deze worden niet meegeteld als vloeistof, dus hier kun je gewoon een groot formaat van meenemen, ideaal! Ook koop ik vaak op de plek van bestemming een goedkope tube tandpasta en shampoo en conditioner, wanneer ik langere tijd weg ben. Je mag maar 10 stuks vloeistoffen mee, dus bedenk goed welke dat zijn! Met mijn lange krullen heb ik aan die kleine flesjes helemaal niks, dan neem ik liever mijn eigen mascara en een fijne facewash mee :-). Zo heb jij misschien ook wel iets wat je beter niet mee kunt nemen, maar wel op de plek van bestemming kunt kopen.

Extra tip 1: Koop het allergrootste formaat handbagage dat is toegestaan, het liefst een koffer die ‘diep’ is aan beide zijden. Kies het liefst voor een koffer van stof in plaats van een hardcase, want stof rekt mee. Deze stoffen koffer heeft ook nog eens vakken aan de buitenzijde, waardoor je er nog meer spullen in kwijt kan.

Extra tip 2: Check van tevoren in, dan wordt je handbagage niet gewogen en kun je dus nog wat extra kilootjes meepakken!

Voor de oplettende kijker: Op de foto in dit artikel was mijn koffer wél ingecheckt als ruimbagage, ruimbagage is vaak standaard bij vakanties naar Turkije (waar deze foto gemaakt is), dus daar maakte ik dankbaar gebruik van. Dit is overigens wel het koffertje wat ik normaal gesproken altijd meeneem als handbagage!

Ben je benieuwd naar meer reistips? Hier vind je mijn beste tips voor een last minute vakantie met een klein budget.

Ga jij weleens op vakantie met alleen handbagage? Wat zijn jouw beste inpak-tips?

handbagage

14 Reacties

 1. 21 februari 2018 / 07:24

  Wat een slimme tips! Ik vind het maar knap dat je het, zeker voor 12 dagen, met alleen handbagage kunt doen. Maar eigenlijk zijn er inderdaad wel handige manieren te bedenken om ruimte te besparen in je koffer. Zelf deel ik op vakantie vaak de ruimbagage met degene met wie ik reis. Ik neem meestal zo veel dingen ‘voor de zekerheid’ mee dat ik het met alleen handbagage niet red. Oeps!
  Romy onlangs geplaatst…Action shoplog | Handlettering drawing set, stationery & Opa VerteltMy Profile

 2. 21 februari 2018 / 08:40

  Oeh, thanks voor de tips! Ik ga in juni 4 daagjes naar Praag en ga dan ook weer alleen met handbagage. Ook al is het maar 4 dagen, ik ben slecht in weinig inpakken haha.
  Simone onlangs geplaatst…Beauty: Spring 2018 LookMy Profile

 3. 21 februari 2018 / 09:49

  Ik ga meestal op vakantie met alleen handbagage. Toen we eind vorig jaar naar Praag gingen, heb ik eindelijk een handbagagekoffertje gekocht. Vroeger deed ik het enkel met een rugzak. 😛 Inpaktips heb ik niet echt voor je, ik neem gewoon nooit veel mee, haha!
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #91 • Fluozombies en de knop omMy Profile

 4. 21 februari 2018 / 09:56

  Ik ga regelmatig met alleen handbagage op vakantie, want soms is ruimbagage gewoon echt niet nodig! Vantevoren setjes bedenken is inderdaad heel slim. En laagjes kleding meenemen ook, een vest kan je bijvoorbeeld vaker aan en als je dan simpele shirtjes mee neemt die je daaronder kan afwisselen, scheelt weer dikke truien meenemen!
  Loes onlangs geplaatst…Kijkende Loes #9 – Sterke vrouwelijke hoofdrol & lekker lachenMy Profile

 5. 21 februari 2018 / 11:40

  Goede tips allemaal!
  Ik snap nooit dat mensen voor een week een mega koffer meenemen.. Ik zou zeggen gga een keer backpacken en dan realiseer je je dat je voor een week echt niet zoveel nodig hebt, haha! Ik ben laatst een week weggeweest met alleen mijn eastpack. Easy!
  Mijn ultieme tip: gebruik packing cubes. Zo blijft alles netjes georganiseerd en past er meer in dan je denkt! 🙂
  Justine onlangs geplaatst…My life in photos – februari 2018 #3My Profile

 6. 22 februari 2018 / 10:25

  Wat een handige tips!! Echt wat voor mij, want ik neem echt altijd teveel mee..

 7. 22 februari 2018 / 12:42

  Ik ga 18 maart 3 dagen naar praag en neem ook alleen handbagage mee

 8. 22 februari 2018 / 13:45

  Hahahaha superfijne tips maar ik neem gewoon mijn koffer mee omdat ik me 3 keer per dag omkleed op vakantie en de halve Douglas in mijn koffer prop 😉

  Veel plezier in Lissabon trouwens. FANTASTISCH is die stad. Neem vooral een kersenlikeurtje (overal in de stad zijn van die nisjes waar je voor een euro zo’n likeurtje kan kopen) en geniet ervan!
  Marleen onlangs geplaatst…OVERVERMOEID! 20 dingen waar ik intens moe van word!My Profile

 9. 22 februari 2018 / 16:25

  Ik gebruik geen rolkoffertjes meer, hiervoor heb ik dus de North face duffelbag aangeschaft. Die kan je dus zo in die afmetingskratten duwen zonder dat wieltjes etc niet in passen. Overigens smokkel ik vaak een extra tas mee onder mijn jas of sjaal :’) – Naar IJsland kwamen we erachter dat we slechts een tas mochten meenemen, gelukkig zat er praktisch niks in die duffelbag, maar mijn rugzak waarmee ik normaal op pad mee zou gaan pastte dan niet erin. Had ik die – leeg – onder mijn jas om gedaan en sjaal erover. Voila, alles ging mee!
  Dana onlangs geplaatst…TAG || The travel tagMy Profile

 10. 27 februari 2018 / 10:00

  Yes, bij mij is dit vaste prik. Mijn record is 3 weken Polen met alleen handbagage en dat ging makkelijk. Je moet alleen je koffer ordelijk houden. Daarom zweer ik bij een o recht mogelijk koffertje met een platte in plaats van een bolle deksel, zodat de rits niet halverwege je koffer zit. Ik ben ook 5 dagen weggeweest met een rugzakje (formaat eastpack). Toen moest ik alleen mijn geshopte jasje op de terugweg even aantrekken. Oprollen werkt inderdaad ideaal, vooral tegen kreukels.
  Hermien – KouweKleren onlangs geplaatst…Maart: opruimmaandMy Profile

 11. Astrid
  17 april 2024 / 18:33

  Tandpastatabs, blikje cremedeo, shampoobar, facebar etc. Compressie packing cubes helpen ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge