Onregelmatig leefritme? Zo blijf je stressvrij, fit én gezond!

Zoals jullie misschien wel weten werk ik al bijna twee jaar in de nachthoreca. Dat is doorgaans ontzettend leuk, maar ook heel erg zwaar! In dit artikel vertel ik je meer over hoe een ‘normale’ werknacht er voor mij uit ziet. Ook tijdens mijn studietijd had ik een heel onregelmatig leefritme, waar ik eigenlijk een beetje in ben blijven hangen ;-). Ik krijg vaak de vraag hoe ik dit volhoud en het leek me daarom een goed idee om mijn persoonlijke tips met jullie te delen!

onregelmatig leefritme

Ik ben geboren in de lente, wat betekent dat ik van nature een avondmens ben, snel een gebrek aan vitamine D heb en gevoelig ben voor een winterdepressie. Dit zijn dingen die ik de afgelopen jaren zelf geconstateerd heb en onlangs heb ik eens wat opgezocht over de invloed van je geboorteseizoen op je humeur, karakter en gezondheid. Heel bijzonder om te lezen dat mijn vermoedens wel degelijk kloppen! Ook ben ik gevoelig voor allergieën (ik heb er dan ook heel wat) en heb ik daardoor een lagere weerstand dan anderen. Allemaal niet de ideale omstandigheden voor een baan in de nachthoreca zou je zeggen, maar met deze 5 tips gaat het me bijzonder goed af!

1. Eet gezond én genoeg
Doordat ik geen vlees eet, ben ik gelukkig heel erg gewend aan het eten van veel groente. Maar daarmee ben ik er nog niet! In de nachthoreca is al het ‘slechte’ binnen handbereik. Alcohol, frisdrank en na het werk een patatje, tosti of pizza. Mijn tip is dan ook om voor het werk iets gezonds te eten wat goed vult én iets mee te nemen voor na het werk, zodat je daarna geen extreme trek krijgt in vet eten. Ik betrek het nu heel erg op mijn eigen situatie, maar als je bijvoorbeeld onregelmatig leeft als student zou je dit ook toe kunnen passen. Het is verleidelijk om een zakje Instant Noodles te eten wanneer je weinig tijd en geen zin hebt, maar probeer dit te vermijden. Een kant en klare maaltijdsalade van de supermarkt is een stuk lekkerder, gezonder en voedzamer!

2. Blijf in beweging!
Dit gaat mij eerlijk gezegd wat minder goed af dan het gezond eten, maar ik geef niet op! Ik weet maar al te goed hoe zwaar een onregelmatig leefritme soms kan zijn. Het liefst wil je gewoon lekker je bed in en chips eten, toch? Maar bewegen is heel erg belangrijk om je fit te voelen. Als ik een nacht heb gewerkt ben ik de volgende dag meestal niks waard. Daarom probeer ik altijd vóór het werk extra veel te bewegen, zodat ik de volgende dag mijn rust kan pakken. Ik doe bijvoorbeeld thuis een work-out of ik ga een rondje hardlopen.

3. Plan ook eens een dagje ‘niks’
Iedereen heeft dit nodig, of je nou studeert, werkt, stage loopt, mama/papa of jong/oud bent! Ik knap hier in ieder geval heel erg van op en het is ook fijn om uit te kunnen kijken naar een rustmoment. Series kijken, uitgebreid douchen of in bad gaan, een maskertje op doen, een goed boek lezen of juist een lange wandeling maken in de natuur, als het voor jou maar ontspannend is!

4. Slik vitaminepillen of ga eens onder de zonnebank
Nou weet ik dat de zonnebank ook niet heel gezond is, maar ik kan gewoon niet zonder. Een paar jaar geleden had ik echt extreem veel last van een winterdip (in bed liggen, alleen maar huilen en me sip en moe voelen) en sinds ik ‘s winters onder de zonnebank ga heb ik dit nooit meer zo erg gehad. Je kunt natuurlijk ook vitamine D pillen slikken, maar daar krijg je helaas geen mooi kleurtje van ;-). Wel slik ik dagelijks Echinaforce en Levertraan-pillen om mijn weerstand op peil te houden. Het hangt ook wel heel erg af van je eetpatroon of je nog extra vitamine(pillen) nodig hebt, maar zeker ‘s winters kan een beetje extra vitamine geen kwaad.

5. Probeer een ‘normaal’ slaappatroon aan te houden
Ik ben echt een avondmens, dus ik wen heel erg snel aan steeds later naar bed gaan en laat opstaan (als kind al). Wanneer ik bijvoorbeeld een nacht moet werken en ik de volgende nacht niet hoef te werken, wil ik dan wel weer op een ‘normaal’ tijdstip kunnen slapen. Hier heb je echt een ijzeren discipline voor nodig! Soms sluit ik pas om 07.30 mijn ogen en zet ik om 13.00 mijn wekker, omdat ik anders de volgende nacht niet kan slapen. Wat ik ook wel heb gemerkt is dat je een goed matras moet hebben, omdat je dan stukken beter slaapt en uitgerust wakker wordt. Perfect Matras verkoopt allerlei soorten matrassen, waaronder een pocketvering matras. Een matras gaat natuurlijk heel wat jaren mee, dus een nieuw matras zou een goede investering zijn wanneer ik écht een eigen plekje heb!

Heb jij ook een onregelmatig leefritme? Hoe houd jij het vol?

11 Reacties

 1. 16 februari 2018 / 06:53

  Ik vind het knap hoe je zo’n onregelmatig ritme volhoudt. Het lijkt me best pittig, zeker om ‘s nachts te werken en daardoor te slapen als het licht is. Je geeft wel goede tips om het iets makkelijker te maken. Zelf zit ik nu aan een vitamine D-kuur en ik merk ook dat dat me écht goed doet. Een zonnebank op z’n tijd lijkt me ook wel wat eigenlijk. Ik heb alleen van nature een héél lichte huid en ben een beetje bang dat een kleurtje er bij mij al snel nogal onnatuurlijk uitziet 😉
  Romy onlangs geplaatst…Go with the flow | 5 redenen om mee te gaan met de flowMy Profile

 2. 16 februari 2018 / 07:29

  Ik vind het zo knap dat je dit doet! Mijn vader heeft ook onregelmatige werktijden. Ik zou het zelf niet kunnen.
  Om meer energie te krijgen in de winter slik ik vitamine pilletjes en ga ik af en toe onder de zonnebank.
  Liefs,
  Evelien
  evelien onlangs geplaatst…Hotspot: INSTORE conceptstore DelftMy Profile

 3. 16 februari 2018 / 09:30

  Wauw, knap dat je dit kunt! Niet iedereen zou dit kunnen!

 4. 16 februari 2018 / 09:55

  Ik slik ook vitamine D en dat helpt ook wel. En zeker nu het ook weer langer licht is heb ik niet meer zoveel last van mijn dipje. Ik zou wel echt nooit ‘s nachts kunnen werken. Ik word heel snel moe als het donker is dus dat zou nooit goed komen :p maar je geeft wel goede tips. Zeker die van dat eten. Ik probeer nu ook altijd zelf iets gezonders mee te nemen als ik op pad ga, zodat ik niet in de verleiding kom om donuts te kopen :p
  Irene onlangs geplaatst…Shoplog | Primark, H&M en Vero Moda.My Profile

 5. 16 februari 2018 / 10:37

  Wat een goede tips! Ik leef niet heel onregelmatig, maar ben wel super gevoelig voor veranderingen in mijn ritme. Extra veel naar buiten gaan om te wandelen helpt heel erg! Echt knap dat jij dit vol houdt.
  Loes onlangs geplaatst…Doutzen Kroes Sport by Hunkemöller | NEW INMy Profile

 6. 16 februari 2018 / 11:02

  Oh, wat interessant! Ik wist helemaal niet dat je geboorteseizoen invloed heeft op je gezondheid etc. Ik ben ook een lentekind, maar heb altijd al het gevoel gehad dat ik in het verkeerde seizoen ben geboren. Astrologie-dingen kloppen bijna nooit bij mij en ik heb geen last van allergieen. Ben overigens wel een echt avondmens, dus dat klopt wel ;p. Vind het wel heel knap hoor, dat je ondanks je onregelmatige ritme gezond blijft. Toen ik nog studeerde was mijn leefritme ook een stuk onregelmatiger en ik was toen dus ook stukken vaker ziek. Nu bijna nooit meer (afkloppen)!

 7. 16 februari 2018 / 15:41

  Heel handige tips heb je gegeven! Ik zou alleen het gebruik van vitamine supplementen enkel aanraden als het nodig is. Buiten vitamine D en B12 (bij vegetariërs & veganisten) heb je eigenlijk geen vitamine supplementen nodig, behalve in bijzondere omstandigheden.
  Liefs,
  Yara
  Yara onlangs geplaatst…Foto op canvas – Canvascompany.nlMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge