10 Gezonde gewoontes waar je nu direct mee kunt starten!

Vaak wachten we tot het begin van een nieuw jaar om iets aan onze levensstijl te veranderen. Onder het mom van ‘goede voornemens’ gaan we gemotiveerd van start, maar vaak vervallen we even later toch weer in oude patronen. Super zonde eigenlijk! Als je iets wil veranderen kan je dat het beste nu doen, want van uitstel komt vaak afstel. Met deze 10 gezonde gewoontes kun je nu direct starten, lees gauw verder!

gezonde gewoontes

Gezonde gewoontes aanleren

Waarom is het nou zo moeilijk om gezonde gewoontes aan te leren en ook vol te houden? Vaak leggen we de lat te hoog voor onszelf, waardoor we het niet vol kunnen houden. Als je bijvoorbeeld wil afvallen en dit gewicht wil behouden, dan zal je je levensstijl blijvend moeten aanpassen. Zodra je het gezond eten ziet als iets tijdelijks en weer meer gaat eten als je je streefgewicht bereikt hebt, heeft het natuurlijk geen zin.

Daarnaast zijn we ook vaak te ongeduldig. Wist je dat het gemiddeld zo’n 60 dagen (ca. 2 maanden) duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren? Soms kan het zelfs nog wel langer duren. Maar de kans is groot dat je al binnen deze 60 dagen de handdoek in de ring gooit! Hieronder vind je 10 gezonde gewoontes waar je vandaag nog mee kunt starten. Niet allemaal tegelijk natuurlijk, want de kans dat je dat volhoudt is klein ;-).

1. Meer water drinken

Misschien herken je dit ook wel: je hebt een super drukke dag en vergeet voldoende te drinken. Hierdoor kun je je lusteloos voelen en zelfs hoofdpijn krijgen. Om je goed te voelen en goed te kunnen concentreren is voldoende water drinken enorm belangrijk!

Houd je net als ik niet zo van koud water, dan kun je natuurlijk ook thee drinken. Drink het liefst kruidenthee, want zwarte thee bevat veel cafeïne en onttrekt juist vocht uit je lichaam. Wat je ook kunt doen is een karaf water op je bureau zetten, zodat je je lege glas steeds kunt bijvullen tijdens het werken.

2. Minder suiker eten

Sinds ik let op mijn suikerinname voel ik me zoveel beter! Hierdoor is het ook niet moeilijk meer om het vol te houden. Maar, als je suikerverslaafd bent, kan het best even duren voor de cravings minder worden en je geen trek meer hebt in suiker. Te veel suiker zorgt bij mij voor allemaal vage klachten, zoals vermoeidheid, ontstoken tandvlees en een slechte weerstand.

Heb jij hier ook last van, dan kan ik je echt aanraden om je suikerinname te beperken. Vervang frisdrank door light frisdrank en let op toegevoegde suikers in producten. Je zou het niet verwachten, maar zelfs een blik met tomatenblokjes bevat suiker.

gezond eten

3. Gezond snacken

Minder suiker eten wordt makkelijker als je ongezonde snacks vervangt door gezonde snacks. Wanneer je trek hebt tussen de maaltijden door, ben je toch vaak geneigd om naar iets ongezonds te grijpen, zoals chips of koek. Bij mij zijn vooral de avonden een valkuil, omdat ik na het avondeten altijd nog iets moet eten. Met een lege maag kan ik gewoon niet in slaap vallen.

Sinds ongeveer een jaar eet ik daarom voor het slapengaan een schaaltje magere kwark met fruit, zoals appel of mandarijn. Dit is ook niet te zwaar op de maag, waardoor je goed in slaap valt en ‘s ochtends gewoon weer trek hebt. In dit artikel vind je een heleboel tips om gezonder eten makkelijk vol te houden.

4. ‘s Avonds offline gaan

Heb jij ‘s avonds ook moeite met in slaap vallen? Grote kans dat dat komt door overprikkeling. De hele dag door krijgen we ontzettend veel prikkels binnen en staan we 24/7 aan. Zelf gebruik ik mijn telefoon ontzettend veel voor werk, waardoor ik de hele dag online ben. Sinds kort doe ik het internet van mijn telefoon uit na een uur of 20.00. Ik merk dat ik dan pas echt tot rust kom en veel beter slaap!

5. Minder koolhydraten eten

Wist je dat je lichaam eigenlijk maar twee keer per week een koolhydraatrijke maaltijd nodig heeft om goed te kunnen functioneren? Denk aan pasta, rijst of iets met vlees. De rest van de week kun je prima lichte maaltijden eten zonder vlees, zoals salades. Mocht je ook je eetpatroon willen aanpassen en willen afvallen, dan is deze documentaire echt een eye-opener.

In het begin kan het best lastig zijn om te bepalen wat je dan wel kunt eten. Zeker als je altijd gewend bent om veel koolhydraatrijke maaltijden te eten. Op deze website over gezondheid vind je een super handig koolhydraatarm afslank weekmenu die je gratis kunt downloaden!

6. Elke dag 30 minuten bewegen

Eerlijk is eerlijk, voldoende bewegen schiet er nog weleens bij in als je net als ik thuis werkt en niet graag naar de sportschool gaat. Een gezonde gewoonte die je jezelf kunt aanleren is elke dag een halfuurtje wandelen.

Doe bijvoorbeeld eens de boodschappen lopend of start met thuis work-outs doen, als je net als ik niet van sporten houdt. Zo ben ik vorig jaar begonnen met thuis yoga doen aan de hand van YouTube-video’s en dat is echt ontzettend leuk! Je wordt er ook helemaal zen van, waardoor je ook nog beter slaapt.

mediteren met ondergaande zon

7. Eerder naar bed gaan

Ik ben echt een avondmens, dus voor mij is op tijd naar bed gaan echt een uitdaging. Toch merk ik wel echt dat ik ‘s ochtends sneller mijn bed uit kan komen als ik voldoende slaap heb gehad. Ook eerder naar bed gaan is een gewoonte die je jezelf kunt aanleren. Na verloop van tijd zit het echt in je routine en wordt het makkelijker! In dit artikel vind je 5 tips voor avondmensen om beter te slapen.

8. Elke dag koken

Elke dag koken is niet alleen een geweldige manier om meer geld te besparen op boodschappen, maar het is ook stukken gezonder. Het is makkelijk om na een drukke dag een kant-en-klaar maaltijd naar binnen te werken of eten te bestellen, maar gezond is het niet. Koken hoeft echt niet moeilijk te zijn of lang te duren!

9. Sla geen maaltijden over

Jezelf uithongeren is nergens goed voor en werkt alleen maar averechts. Wanneer je jezelf uithongert, zorg je er juist voor dat je lichaam sneller vetten en koolhydraten opslaat. Je lichaam gaat er dan namelijk aan wennen dat ‘ie langere tijd niks binnen krijgt en gaat een voorraad creëren.

Als je eens wil experimenteren met vasten en dit op een gezonde manier wil doen, zou je intermittent fasting kunnen overwegen. Je zult dan wel je voedingspatroon moeten aanpassen.

10. Wees liever voor jezelf

Het aanleren van een gezonde gewoonte vergt tijd en doorzettingsvermogen. Straf jezelf dus niet af als het niet meteen lukt en geef jezelf minimaal 60 dagen de tijd. Het zal wel even duren voor het makkelijker wordt en je nieuwe gewoonte in je systeem komt!

Ben je een emotie-eter? Ga dan op zoek naar andere manieren om je emoties kwijt te raken, zoals sporten of met iemand praten.

Jouw ervaring met gezonde gewoontes

Ik ben heel benieuwd met welke gezonde gewoontes jij per direct gaat starten. Of misschien ben je al heel bewust bezig met voeding en gezondheid en heb je nog tips voor anderen? Laat het even weten in een reactie hieronder.

Bewaar dit artikel via Pinterest:
gezonde gewoontes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge