Voorjaarsschoonmaak houden? Zo pak je het aan (5 tips!)

Hoi allemaal! Hebben jullie al een grote voorjaarsschoonmaak gehouden? Ik moet zeggen dat het bij mij nu wel begint te kriebelen, zeker nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien! Stiekem kijk ik er vooral naar uit om mijn kleding eens grondig uit te zoeken en mijn Vinted weer aan te vullen met nieuwe items. Maar, een voorjaarsschoonmaak omvat natuurlijk veel meer dan alleen het opruimen van kleding. In dit artikel deel ik 5 tips!

voorjaarsschoonmaak

1. Maak een voorjaarsschoonmaak checklist

Voordat je gaat beginnen, kun je een voorjaarsschoonmaak checklist maken. Op deze checklist kun je bijvoorbeeld opschrijven wat je precies wil aanpakken tijdens de voorjaarsschoonmaak en hoe je dit gaat doen. Ik begin altijd als een kip zonder kop met schoonmaken, maar het kan fijn zijn om een duidelijk plan van aanpak te hebben en een logische volgorde te hanteren. Zo kun je op je checklist ook items noteren die je nog wil aanschaffen voor het zomerseizoen van start gaat. Tijdens het opruimen en schoonmaken kom je vast heel veel tegen wat weg kan, maar wellicht loop je ook tegen een aantal ontbrekende items aan.

2. Werp een kritische blik op je garderobe

Het zal je vast niet verbazen dat het uitzoeken van mijn garderobe een van mijn favoriete klussen is, als het aankomt op de voorjaarsschoonmaak. Mijn kledingkasten puilen uit, dus het is hoog tijd om eens een kritische blik te werpen op mijn garderobe. Items die niet meer (bij mijn stijl) passen, verkoop ik via Vinted of Marktplaats. Over Vinted ben ik overigens heel enthousiast! Ik heb nog niet heel veel items verkocht via Vinted, ik gok een stuk of 10, maar alles wat ik erop had gezet was binnen een week verkocht. Yaika schreef onlangs een artikel met tips voor het verkopen van kleding via Vinted. Wil je in één keer een heleboel kleding wegdoen voor een klein prijsje? Je kunt je oude kleding ook aanbieden in Facebook-groepen of naar de Kringloop brengen.

3. Haal de keukenkastjes leeg

Iets wat ik ook ontzettend satisfying vind, is het uitzoeken en opruimen van mijn keukenkastjes. Ik heb niet eens extreem veel opbergruimte, maar tijdens het opruimen komt er toch altijd ongelooflijk veel uit! Tijdens het uitzoeken van mijn keukenkastjes pak ik meestal ook meteen de koelkast grondig aan. Etenswaren die niet meer zo lang houdbaar zijn, leg ik vooraan in de kastjes. Ook probeer ik altijd recepten te bedenken met eten dat ik nog heb liggen, om voedselverspilling tegen te gaan.

4. Maak je hele huis stofvrij

Je kunt er de klok op gelijk zetten: zodra de zon gaat schijnen, zie je ineens overal stof ;-). Op de vensterbank, op de TV, in open kasten en op lijstjes aan de muur… Tijdens de voorjaarsschoonmaak kun je er niet meer onderuit komen, het is de hoogste tijd om je huis stofvrij te maken. Eerlijk is eerlijk, dit is mijn minst favoriete klusje, maar wel een van de belangrijkste. Zet de stofzuiger, de dweil en de allesreiniger-doekjes maar klaar, en poetsen maar!

5. Vergeet ook de tuin niet!

Over het lente proof maken van je tuin schreef ik eerder al een artikel, want ook de tuin mogen we niet vergeten! Wellicht heb je (ook) wel een balkon die nog wel een grote schoonmaakbeurt kan gebruiken. Naast het netjes maken van de tuin en het wieden van onkruid, wil je misschien wel wat nieuwe tuinmeubelen aanschaffen. Oude (tuin)meubelen kun je dumpen in een vuilcontainer. Staat er, naast een grote voorjaarsschoonmaak, ook een verbouwing op de planning? In dit geval is het handig om ook een grofvuil container te huren, omdat het belangrijk is om afval goed te kunnen scheiden. Bij het huren van een container hoef je je ook geen zorgen te maken over de afvalverwerking, dit gebeurt op de stort van de verhuurder zelf!

Heb jij al een grote voorjaarsschoonmaak gehouden of staat het nog op de planning?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
voorjaarsschoonmaak

4 Reacties

 1. 30 april 2021 / 11:22

  Fijne tips. Ik begin soms ook maar ergens en dan breid ik het hele schoonmaak traject uit, want het motiveert dan toch om alles weer lekker fris te hebben.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #90My Profile

 2. 30 april 2021 / 15:20

  Hele fijne reminder dit! Ik probeer al een paar weken de voorjaarsschoonmaak uit te stellen, zo geen zin in. Maar eigenlijk als ik dit lees denk ik: ach het valt eigenlijk wel mee. Kledingkast vind ik nooit zo erg, maar inderdaad het soppen. Vooral de ramen lappen, bovenop de kastjes schoonmaken en de jaloezieën zie ik het meest tegen op. Ik denk dat ik dit weekend het nu wel echt een keer ga doen, voordat het mooi weer wordt en ik er echt geen zin meer in heb!
  Tamara onlangs geplaatst…How to: goud en zilver combinerenMy Profile

 3. 1 mei 2021 / 08:22

  Ondertussen liggen onze tuinen voor en achter open, er komt vandaag als het goed is een nieuwe voordeur in dus dat is wel heel erg fijn. We zitten nu al weken met een houten plaat voor onze deur bah, plus ik wacht even met de schoonmaak tot het overal wat gladder is.. ik ga vandaag eerst eens achter ons kunstgras aan want dat moet er ook nog in komen. Hopelijk is de tuin dan snel klaar dat we ervan kunnen genieten!
  Rachel onlangs geplaatst…Maria Nila Stockholm Colour RefreshMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge