Must see op Kreta: Het indrukwekkende lepra eiland Spinalonga

Hoi allemaal! Zoals jullie misschien hebben meegekregen ben ik vorige maand op vakantie geweest naar Kreta, klik hier voor mijn reisverslagje. Ik vind het altijd leuk om na mijn vakantie een aantal blogposts te schrijven over mijn reis! Zo deelde ik eerder al een aantal reistips voor Lissabon, schreef ik over prachtige plekken op Mallorca en mijn bezoekje aan het mooie Sintra. Ook over Kreta zullen er een aantal artikelen verschijnen. Vandaag laat ik je graag meer zien van het indrukwekkende lepra eiland Spinalonga, kijk gauw verder!

spinalonga
In mijn blogpost over bezienswaardigheden op Kreta vertelde ik al over Spinalonga, het lepra eiland van Kreta. Het kleine eilandje heeft een indrukwekkende geschiedenis. Vanaf het jaar 1200 kwamen de Venetianen naar Kreta, zij bouwden een groot fort, die nu nog te bewonderen is. Uiteindelijk werd Kreta in 1903 een republiek en is Spinalonga aangewezen als leprakolonie. Mensen met de besmettelijke ziekte lepra werden verbannen naar dit eiland. Pas in 1957(!) werd de leprakolonie opgeheven, omdat er in 1950 medicijnen beschikbaar kwamen tegen lepra. Hier kun je meer lezen over Spinalonga.

elounda
Spinalonga is te bereiken vanaf de haven van Elounda, een van de meest luxe vakantieoorden van Kreta. Wij combineerden ons tripje naar Spingalonga dan ook met een bezoekje aan Elounda. Het voormalig vissersdorpje is leuk om even doorheen te wandelen en daarnaast zijn er een paar mooie stranden.

spinalonga
In de haven van Elounda kun je tickets kopen (12 euro per volwassene) voor de boot naar Spinalonga. De ticketverkoop wordt duidelijk aangegeven, dit kun je echt niet missen ;-). De laatste boot (die hadden wij), gaat om 16.30 naar Spinalonga. De boottocht duurt ongeveer een halfuurtje en de laatste boot gaat 18.00 weer terug vanaf Spinalonga.

spinalonga
In de verte konden we het Venetiaans fort al zien!

spinalonga
We meerden aan op het eiland en meteen viel ons op hoe blauw het water hier is. Op het eiland moet je nog een ticket kopen (8 euro per volwassene) om het museum en het eiland te kunnen zien. Op het eiland is overigens ook een winkeltje en een toilet aanwezig.

Budget tip: Je kunt korting krijgen met een studentenkaart. Neem eigen eten en drinken mee om kosten te besparen, want het winkeltje is erg duur. Zorg ook voor voldoende water, aangezien je best een aantal stukken moet klimmen en er weinig schaduw is.

kreta
Vervolgens kom je in een soort stadje terecht, dat nu dus een museum is. Je mag helaas niet overal naar binnen, maar je kunt alsnog een duidelijk beeld krijgen van hoe men hier vroeger leefde. Veel gebouwen zijn gerestaureerd, maar er is ook nog redelijk wat intact gebleven. In het museumgedeelte vind je meer informatie over de geschiedenis van Spinalonga, ook worden er spullen tentoongesteld. Bijvoorbeeld spullen uit het voormalig lepra ziekenhuis en kookgerei.

kreta
Deze trap brengt je naar het Venetiaans fort, maar je kunt ook eerst de route om het eiland volgen.

kreta
De huisjes waar de leprakolonie woonde is nog duidelijk zichtbaar.

kreta
Vervolgens kwamen we langs een enorme poort, waar je doorheen kon lopen. In dit “haventje” werden vroeger goederen en mensen afgeleverd. Het water is er prachtig! Neem zeker even waterschoentjes mee als je hier een duik wil nemen! 😉

griekenland
Je kunt helemaal om het eiland heen lopen. Het eiland is niet heel groot, maar wij hadden ongeveer een uur om alles te zien en eigenlijk is dat te kort. Ik zou toch wel aanraden om minimaal twee uur op het eiland te verblijven.

griekenland
De begraafplaats van de leprakolonie.

griekenland
Ondanks dat we weinig tijd hadden, wilden we nog wel het Venetiaans fort beklimmen. We hebben echt gerend op onze slippers ;-). Zeker een aanrader om sneakers mee te nemen, want je kunt zo je enkel verzwikken op de onregelmatige stenen.

spinalonga
Uiteindelijk is het mij niet helemaal gelukt om het fort te beklimmen, maar dit uitzicht is ook al super mooi, toch? 😀 Toen we net op weg waren naar beneden, hoorden we een fluitje. Het teken dat de laatste boot naar Elounda vertrekt. Ik heb nog nooit zo hard gerend (voor zover dat lukte over de hobbelige stenen), haha! Achteraf had ik nog wel meer tijd willen doorbrengen op Spinalonga, een bezoekje aan dit eiland is zeker de moeite waard!

Kende jij het lepra eiland Spinalonga al? Ben jij hier weleens geweest?

spinalonga

5 Reacties

  1. 14 augustus 2019 / 07:10

    Mooie foto’s! Ik heb dit uitstapje ook gemaakt toen ik op Kreta was. We hadden een gids die familieleden had gehad op dit eiland moesten wonen. Hele indrukwekkende verhalen.
    Darina onlangs geplaatst…5 leuke dingen om te doen in Parijs #1My Profile

  2. 14 augustus 2019 / 08:02

    Wauw, dat ziet er mooi uit. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt zeker als een aanrader als ik een keer op Kreta ben. Haha, ik kan me je stress wel voorstellen toen je het fluitje hoorde. Gelukkig waren jullie nog op tijd 😉
    Romy onlangs geplaatst…Hoe kom ik eigenlijk over als blogger?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge