5 Leuke dingen om in de zomermaanden te doen op Kreta!

Hoi allemaal! Begin juni hebben mijn vriend en ik een vakantie geboekt naar het prachtige Kreta en vandaag is het eindelijk zover. Kreta stond al jaren op mijn lijstje met vakantiebestemmingen die ik graag wil bezoeken en ik kan echt niet wachten om dit prachtige Griekse eiland te ontdekken! Voordat ik op reis ga verdiep ik me graag in de bezienswaardigheden van het land of de stad die ik ga bezoeken. Het lijkt me leuk om dit lijstje met jullie te delen, wellicht kunnen jullie er ook nog inspiratie uit halen voor een toekomstige vakantie! Lees je mee?


Vorige zomer ben ik samen met mijn vriend op vakantie geweest naar Mallorca, daar hebben we een auto gehuurd, zodat we meer van het eiland konden zien. In dit artikel deel ik 4 prachtige plekken op Mallorca die je gezien moet hebben, mocht je benieuwd zijn! 🙂 In vergelijking met Mallorca is Kreta echt enorm groot, dus we kunnen lang niet alles zien in één bezoekje. Op Kreta verblijven wij in het schattige dorpje Koutouloufari, een aantal kilometer van het populaire Chersonissos.

1. Bezoek het adembenemende Elafonisi strand

Ik ben een echte zonaanbidder en als ik op zonvakantie ga, kijk ik altijd het meest uit naar de prachtige stranden. En die heb je op Kreta genoeg! Het Elafonisi strand bevindt zich in het zuidwesten van Kreta en behoort zelfs tot de mooiste stranden van Griekenland en ik snap wel waarom. Google er maar eens op en laat je verbazen! 😉 Het azuurblauwe water en de hagelwitte stranden doen lijken alsof je in de tropen bent. Het strand van Elafonisi kleurt soms wat roze van het gruis van schelpen, helemaal Instagram-proof dus! 😉 Helaas is het vanuit Koutouloufari ruim 200(!) km naar Elafonisi, maar wie weet krijg ik mijn vriend zo gek. Ook al bezoeken wij het adembenemende strand van Elafonisi zelf misschien niet, wil ik het in ieder geval als tip meegeven aan jou!

2. Maak een wandeling door de Samariakloof

Weer iets wat voor ons zo’n 200 km uit de richting is, maar wat volgens het internet zeker de moeite waard is om te bezoeken: de Samariakloof. Dit is de smalste kloof ter wereld en de wandeling duurt ongeveer 16 km, neem dus goede wandelschoenen mee. Gelukkig heb ik eindelijk comfortabele en fashionable witte sneakers voor de zomer gevonden, die zeker goed van pas gaan komen – no spon! Ik ben zelf echt dol op natuurverschijnselen (niet voor niets was aardrijkskunde een van mijn favoriete vakken). Wandelen door de Samariakloof schijnt echt een unieke ervaring te zijn, die ik eigenlijk niet wil missen. Tijdens de wandeltocht kom je allerlei zeldzame dieren en bijzondere planten tegen en het einde van de kloof komt uit bij de Libische zee.

3. Bezoek de badplaats Agios Nikolaos

Yes, dit uitje is wel enigszins dichtbij onze accommodatie – zo’n drie kwartier rijden! Wanneer je zin hebt in reuring, gezellige terrasjes en winkels dan ben je in Agios Nikolaos aan het goede adres. Agios Nikolaos bevindt zich in het noordoosten van Kreta en is goed te bereiken per bus. De stad staat bekend om zijn binnenmeer ‘zonder bodem’, genaamd Voulismeni meer (die op sommige plaatsen wel 67 km diep is!). Daarnaast vindt in Agios Nikolaos het jaarlijkse Lato-festival plaats (half juli tot en met half september). Hier kun je genieten van theater, dans en concerten.

kreta

4. Kom tot rust op het prachtige Balos Beach

Met ruim 1000 km kustlijn en ontelbaar veel mooie stranden, kon ik natuurlijk niet anders dan nog een strand aan dit lijstje toe te voegen. Ook Balos Beach behoort tot de meest prachtige stranden van Kreta, hoewel ik het ook had geloofd als dit strand zich op Bali of op de Cariben zou bevinden. Het witte zandstrand bevindt zich in het uiterste noordwesten van Kreta op het schiereiland Gramvousa. Het strand ligt in een komvormige baai en verbindt het schiereiland met een dunne strook wit (hard) zand met het eilandje Tigani. Hierdoor is het water ondiep en variëren de kleuren van het water van groen tot azuurblauw (zie foto hierboven).

5. Bezoek het indrukwekkende eiland Spinalonga

Griekenland heeft een rijke geschiedenis en je kunt Kreta natuurlijk niet verlaten zonder een beetje cultuur te hebben gesnoven. Naast de vele kloosters op het Griekse eiland en overblijfselen uit de Romeinse tijd is er nog veel meer te bewonderen. Het eiland Spinalonga staat bekend om zijn indrukwekkende geschiedenis. Tot 1957(!) werd Spinalonga door de regering van Kreta aangewezen als leprakolonie. Mensen die besmet waren met deze ziekte werden naar Spinalonga verbannen en geïsoleerd van de buitenwereld. Tegenwoordig is het eiland een toeristische hotspot. Ook kun je hier het eeuwenoude Venetiaans fort bewonderen.

Ga je ook op vakantie naar Kreta en ben je nog op zoek naar meer leuke dingen om te doen? Dan kan ik je aanraden om nog wat meer blogs te lezen over Kreta. In dit artikel deel ik 5 praktische tips voor je eerste bezoek aan Kreta.

Ben jij weleens op Kreta geweest? Heb jij nog tips voor ons?

kreta

4 Reacties

  1. 19 juli 2019 / 07:28

    Heel veel plezier op vakantie Anna! Ik ben zelf twee keer op Kreta geweest. Een keer naar Chersonissos toen ik 19 was en nog een keer met familie een plaatsje verderop. Wat ik me zo nog kan herinneren is dat we in ieder geval een boottocht hebben gemaakt naar onder andere Spinalonga. Ook de Samariakloof hebben we afgevinkt, maar verder heb ik zo geen tips voor je. Of ja, Star Beach natuurlijk 😉
    Sanne onlangs geplaatst…Vakantie Zakynthos: alle info op een rijtjeMy Profile

  2. 19 juli 2019 / 08:52

    Zo te horen hoef je je op Kreta niet te vervelen. Wat zijn er veel mooie dingen te zien en leuke dingen te doen! Ik dacht altijd dat Kreta vooral een feesteiland was, maar zo te horen zijn er ook echt heel mooie dingen te vinden daar. Balos Beach ziet er echt prachtig uit!
    Romy onlangs geplaatst…10 grappige trekjes en bijzonderheden van PippaMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge