Last van een dip na de feestdagen? Zo kom je er snel uit

Hoewel de een het juist heerlijk vindt dat de feestdagen voorbij zijn, valt de ander een beetje in een zwart gat. Misschien zit je er wel een beetje tussenin, net zoals ik. Tijdens de kerstvakantie voelde ik me enorm uitgerust en had ik zin om weer te werken, maar toen het zover was voelde ik me moe en somber. Heb jij ook last van een dip na de feestdagen? Met deze 6 tips kom je er weer uit, lees gauw verder!

dip na de feestdagen

Een dip na de feestdagen is niet gek

Veel mensen voelen zich moe en somber na de feestdagen en dat is heel normaal. De gezelligste periode van het jaar (tenminste, dat is december voor velen) is weer voorbij en het gewone leven begint weer. Zeker als je ook nog eens kerstvakantie hebt gehad kan het lastig zijn om er weer in te komen in januari.

Ook het eten van veel suiker en het drinken van alcohol tijdens de feestdagen zorgt ervoor dat je je futloos kunt voelen. Met deze tips voorkom je een dip na de feestdagen:

1. Een gezond voedingspatroon

Het is natuurlijk niet voor niets dat de meeste mensen in januari goede voornemens opstellen. Hoewel ik van mening ben dat je het hele jaar door nieuwe gezonde gewoontes kunt aanleren, snap ik wel dat januari voor veel mensen een geschikt moment is. Na de feestdagen heeft je lichaam juist extra behoefte aan rust, regelmaat en gezonde voeding. In dit artikel vind je mijn beste tips om gezonder eten vol te houden.

Zeker in de winter, waarin je weerstand lager is dan normaal en je geen vitamine D van de zon krijgt. Zo ben ik vorig jaar januari begonnen met 10 dagen salade eten en dat heeft me echt zoveel goeds gebracht! Ik voelde me veel beter in mijn vel, energieker, ik sliep beter en ik kwam ‘s ochtends makkelijker mijn bed uit.

2. Maak elke dag een wandeling en bouw dit rustig op

Na de feestdagen en alle calorieën die daarbij horen, snakt je lichaam weer naar wat beweging. Het is natuurlijk niet voor niets dat de sportscholen in januari weer druk bezocht worden. Vind je het lastig om je routine weer op te pakken, leg dan de lat niet te hoog voor jezelf. Zorg er in ieder geval voor dat je elke dag wat beweging krijgt, in welke vorm dan ook.

Zo ga ik het wandelen weer oppakken, maar dat zal ook best weer even inkomen zijn. Wat helpt is om het rustig op te bouwen, door bijvoorbeeld dagelijks steeds een iets langere wandeling te maken. Zo maak je het realistisch voor jezelf en zal het steeds makkelijker worden!

3. Ga elke dag 15 minuten opruimen

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar geloof mij, het werkt echt! Je weet wat ze zeggen: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd! Als je het lastig vindt om productief te zijn kan het enorm goed helpen om lekker op te ruimen. Door elke dag 15 minuten op te ruimen krijg je een super productief gevoel, wat je vervolgens ook meeneemt naar je werk.

Je kunt bijvoorbeeld dat ene uitpuilende laatje eens uitmesten of kleding die je niet meer draagt op Vinted zetten. Wat ik ook heel fijn vind om na de feestdagen te doen, is een digitale schoonmaak. Zo ruim ik elke dag een mapje op mijn computer op en verwijder ik foto’s op mijn telefoon. Niet alleen nuttig en productief, maar het geeft je ook het gevoel dat je klaar bent voor weer een nieuw jaar!

solo trip naar málaga

4. Ga er even tussenuit (naar de zon!)

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om er even tussenuit te gaan, maar dit is wel het beste medicijn tegen een dip na de feestdagen. En ja, ik spreek uit ervaring ;-). Vorig jaar ben ik begin januari naar Malaga geweest en het zonnetje heeft ontzettend goed geholpen tegen een winterdip. Met het warme weer was het ook een stuk makkelijker om weer gezond te eten en de zon zorgt ervoor dat je je energieker voelt.

5. Plan voldoende leuke dingen

Lukt het je niet om er even tussenuit te gaan na de feestdagen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je voldoende leuke dingen gepland hebt staan. Zeker als je net als ik van gezelligheid houdt en een extravert persoon bent, kan januari letterlijk aanvoelen als een koude douche.

De drukte van de feestdagen is voorbij en er is niks meer om naar uit te kijken. Dit kan ervoor zorgen dat je in een zwart gat valt. Maar het leven stopt niet in januari en ook dan kun je leuke dingen doen! Zo vier ik deze maand een verlate Sinterkerst-avond met vriendinnen en heb ik meerdere etentjes staan.

6. Wees niet te streng voor jezelf

Je kunt niet verwachten dat je na de feestdagen meteen weer van 0 naar 100 gaat. Zeker als je vakantie hebt gehad en goed bent uitgerust, hebben je lichaam en geest weer tijd nodig om op gang te komen. Het kan dus wel even duren voor je weer in je routine zit, maar geef het wat tijd!

Januari is ook nog een hele donkere maand, dus probeer op tijd te gaan slapen en waar mogelijk wat langer in bed te blijven liggen. Wees een beetje lief voor jezelf en straf jezelf niet af als je niet meteen weer productief bent.

Is dit artikel herkenbaar en heb je ook last van een dip na de feestdagen? Laat het weten in een reactie!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
dip na de feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge