Last van een winterdip? 10 Tips voor meer energie!

Sinds ik terug ben uit Lissabon is die winterdip hard ingeslagen. Wat wil je ook, als je van 20 graden met zon ineens weer in de regen en de kou belandt… Het is even weer wennen, maar ik ben vastbesloten om die winterdip de kop in te drukken! Heb jij ook last van een winterdip? In dit artikel vind je 10 tips voor meer energie.

winterdip

De winterdip: wat is het?

Heel veel mensen hebben jaarlijks last van een winterdip, ik ben er één van. Al sinds ik me kan herinneren voel ik me in het najaar neerslachtig en zou ik de herfst en de winter het liefst overslaan.

Als je last hebt van een winterdip, zit je ‘s winters minder lekker in je vel en voel je je moe en somber. Door het gebrek aan zonlicht voel je je ook overdag slaperig en kan je je minder goed concentreren.

Ook neemt de behoefte aan slaap toe. Als je een winterdip hebt kan het zijn dat je niet uitgerust wakker wordt, ook al slaap je meer. Met deze 10 tips zorg je voor meer energie:

1. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten

Eerlijk is eerlijk, ik weet hoe moeilijk dit soms kan zijn als je een winterdip hebt. Je bent al moe en hebt nergens zin in en bewegen is dan vaak wel het laatste wat je wil… Toch is het heel belangrijk om te bewegen, het helpt om lekkerder in je vel te zitten en beter te slapen! Ook helpt het om je productief te voelen.

Zo probeer ik ‘s winters iedere dag een uurtje te wandelen. Dit staat gewoon op mijn planning, net als dat ik bijvoorbeeld deze blog schrijf. Als het regent sla ik lekker over en ga ik thuis aan de slag met yoga en work-outs.

2. Koop een daglichtlamp

Als er één ding is dat ik deze winter nog wil aanschaffen dan is het wel een daglichtlamp. Ik heb hier nu al zoveel goede verhalen over gehoord. Een daglichtlamp helpt je om goed wakker te worden en verlaagt het slaaphormoon melatonine. Zo voel je je gedurende de dag veel energieker en kun je productief aan de slag!

3. Zorg voor een gezond dagritme

‘s Winters is het heel verleidelijk om ‘s ochtends wat langer in bed te blijven liggen. Zeker als je net als ik thuis werkt. Toch is het ook als je een winterdip hebt belangrijk om een gezond ritme aan te houden. Van te lang uitslapen word je juist suf en daar heb je gedurende de dag last van.

Vind uit wat voor jou goed werkt en probeer dit ritme aan te houden.

4. Slik extra vitamine D

‘s Winters, wanneer onze weerstand lager is, is het enorm belangrijk om voldoende vitamines binnen te krijgen. Doordat er weinig zon en daglicht is, krijgen we maandenlang te weinig vitamine D binnen. Ik slik dit dan ook altijd bij om mijn weerstand te boosten en me energieker te voelen.

5. Eet gezond en gevarieerd

In de winter is het verleidelijk om je te buiten te gaan aan allerlei zoetigheid, de winkels liggen er immers vol mee. Juist als je minder goed in je vel zit heb je de neiging om jezelf op iets lekkers te trakteren. Zo kan ik ‘s winters echt uitkijken naar een kop warme chocolademelk, terwijl ik in de zomer rustig de hele dag water drink.

Het is ‘s winters een grotere uitdaging om gezond te eten, terwijl je lichaam daar juist zo’n behoefte aan heeft. Maak bijvoorbeeld een gezonde soep met veel groente of een lekkere voedzame curry.

thuis gezellig

6. Maak het thuis gezellig

Als er iets is waar ik van opknap tijdens de donkere dagen is het wel om het thuis gezellig te maken. Het najaar is voor mij dan ook een excuus om mijn favoriete (geur)kaarsen in te slaan en los te gaan met gezellige lampjes. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg Kerst zijn! 😉

7. Wees lief voor jezelf

Heb je net als ik last van een winterdip, dan voelt in het najaar alles zwaarder aan. Je hebt minder energie en minder zin in dingen, zoals met mensen afspreken. Er kan al een last van je schouders vallen als je accepteert dat je je minder goed voelt en stopt met dingen forceren. Je mag best wat liever zijn voor jezelf!

8. Doe elke dag iets leuks voor jezelf

Wat mij ook enorm helpt deze periode is om elke dag iets leuks voor mezelf te doen. Bijvoorbeeld een koffie halen bij mijn favoriete koffietentje, een gezichtsmasker nemen of tijd maken om in mijn nieuwe boek te lezen. Dit zijn kleine dingen die niet veel tijd kosten, maar waar je wel enorm van opknapt!

9. Boek een tripje naar de zon

Als je de mogelijkheid hebt, is de winter de perfecte periode om er even tussenuit te gaan. Vliegtickets zijn goedkoper en op veel bestemmingen is het nu heerlijk rustig, waardoor je echt even kunt opladen. Je hoeft trouwens niet altijd heel ver te vliegen om te kunnen genieten van de zon.

In Zuid-Spanje, Zuid-Portugal en op de Canarische Eilanden is het in het najaar ook prachtig weer. In dit artikel vind je de beste nazomer bestemmingen in Europa.

10. Plan genoeg leuke dingen

Wat ook erg goed helpt tegen een winterdip, is voldoende leuke dingen plannen. Zo heb je altijd iets om naar uit te kijken! Vorig jaar ging ik bijvoorbeeld rond kersttijd naar Hamburg en ging ik een dagje naar de kerstmarkt met vriendinnen. De voorpret is alleen al leuk en zorgt ervoor dat de tijd sneller gaat!

Uit de winterdip komen: de conclusie

Met de bovenstaande tips zorg je ervoor dat de winter leuker en makkelijker wordt. Natuurlijk zullen er altijd dagen tussen zitten waarop echt niks helpt om je beter te laten voelen en dat is ook oké. Doe een stapje terug, wees lief voor jezelf en heb geduld. Het wordt vanzelf weer lente ;-).

Wat zijn jouw beste tips om een winterdip tegen te gaan? Laat het weten in een reactie hieronder.

Bewaar dit artikel via Pinterest:
winterdip

1 Reactie

  1. 13 december 2023 / 19:20

    Thuisblijven in de warmte met ambience lighting helpt voor mij heel erg! En anders naar een ander land de zon opzoeken haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge