Mijn ervaring met een creatieve opleiding (Artemis)

Voor mijn gevoel is het eeuwen geleden dat ik afstudeerde. Niet gek, want inmiddels is het alweer 10(!) jaar geleden dat ik begon met mijn HBO-opleiding. Het leek me altijd al leuk om een artikel te schrijven over hoe ik mijn creatieve opleiding heb ervaren. Maar in al die jaren is het er nooit van gekomen. Tot nu dus! Ben je benieuwd hoe ik mijn tijd op Academie Artemis in Amsterdam heb ervaren? Lees gauw verder!

creatieve opleiding

Eerlijk is eerlijk, mijn studietijd voelt echt als een lichtjaar geleden. In vier jaar tijd heb ik zoveel gedaan en geleerd, wat ik onmogelijk allemaal kwijt kan in dit artikel. Ik ben dan ook blij dat ik nog wat heb bewaard van mijn oude schoolwerk en ook een aantal beoordelingen!

Creatieve HBO-opleiding

Toen ik 16 was en in de vierde klas van het VWO zat wist ik het zeker: ik wilde een creatieve opleiding gaan doen! Ik was helemaal klaar met uit boeken leren en wilde iets praktisch doen, iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kon. Wel wilde ik graag een HBO opleiding volgen en dus viel de keus al snel op Academie Artemis in Amsterdam. Dit was namelijk de enige creatieve HBO opleiding in Nederland!

Ik koos voor de vierjarige Bachelor opleiding ‘Allround Styling en Vormgeving.’ En dus verhuisde ik op mijn 18e van Groningen naar Amsterdam. Alleen al daarover zou ik een heel boek kunnen schrijven ;-).

Mijn ervaring met Academie Artemis

Om toegelaten te worden tot de opleiding moest je een toelatingsopdracht doen. Mijn blog heb ik al ruim 10 jaar en ook over de toelating heb ik een artikel geschreven haha, hoe leuk! Het eerste jaar van de opleiding vond ik heel pittig, het was echt even inkomen. Ook maakten we best lange dagen (althans, voor een HBO opleiding): Elke dag van kwart voor 10 tot 16.00. En ook thuis moesten we nog flink aan de bak, vooral voor de beoordelingen.

creatieve opleiding

Er waren ook een heleboel studentes die daarvoor al een creatieve opleiding hadden gevolgd, dus ik had echt het gevoel dat ik met 1-0 achterstond haha. Maar al gauw bleek dat die onzekerheid nergens voor nodig was, want ik heb in al die jaren slechts één keer een herkansing gehad!

In het eerste jaar hadden we vakken als beeldcommunicatie, technisch tekenen, kunstgeschiedenis en ruimtelijk ontwerp. Dit jaar was vrij algemeen en naarmate de opleiding vorderde ging je steeds meer een richting op en ging je ook stage lopen. De opleiding bestaat namelijk uit deelgebieden mode, interieur, media en food. Ik ben uiteindelijk afgestudeerd in de richting food en media.

De docenten kwamen allemaal uit het werkveld van het desbetreffende vak. Het lag heel erg aan het vak en aan de manier van lesgeven of je een klik had met de docent of niet. Ik heb ervaren dat dit heel verschillend kan zijn!

De beoordelingsweek

Het meest gevreesde moment van elke Artemis-student: de beoordelingsweek. Deze periode was altijd enorm intens. In tegenstelling tot een ‘normale’ HBO opleiding werden wij niet beoordeeld met een cijfer, maar met onvoldoende, voldoende, ruim voldoende en goed. Ook hadden we dus niet de welbekende tentamenweek.

Je beoordeling presenteren

Het gebeurde regelmatig dat ik nog tot diep in de nacht mijn presentatie aan het maken was. De presentatie van je beoordeling was namelijk enorm belangrijk! En zoals dat gaat bij een creatieve opleiding, was al ons werk tastbaar. Het moest er dus piekfijn uitzien en ook heelhuids vervoerd worden, wat soms wel een uitdaging was als ik helemaal vanuit Groningen naar Amsterdam reisde op een beoordelingsdag ;-).

Ik denk dat het een hoop tijd en frustratie had gescheeld als ik mijn presentatiemateriaal online had besteld. Zo weet je zeker dat je werk een professionele uitstraling heeft! Bij Venttri vind je allerlei presentatiemateriaal die je zelf helemaal kunt personaliseren, zodat het precies past bij wat je wil uitstralen. De producten van Venttri worden ook nog eens duurzaam geproduceerd.

Denk bijvoorbeeld aan een folderdisplay, tafelflipovers of een doos met deksel. Niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten, werknemers en ondernemers is dit echt een uitkomst! En als het afstuderen dan eindelijk in zicht is, is het wel zo fijn om dit felbegeerde papiertje netjes in diplomamappen op te bergen.

afstuderen

Afgestudeerd, en toen?

Na mijn afstuderen viel ik wel echt even in een zwart gat. Ik wilde namelijk niet in de Randstad blijven wonen en in het laatste jaar had ik ook een studio gevonden in Groningen. Helaas waren er enorm weinig creatieve banen in Groningen en bleek het erg lastig om als starter aan de bak te komen. Volgens mij is dat een bekend probleem, vooral in de creatieve sector. Er wordt vaak gevraagd om minimaal 5 jaar werkervaring, zelfs voor startersfuncties.

Ik kreeg vaak te horen dat er geen plek was voor een allround creatieveling zoals ik of dat ze bang waren dat ik me zou gaan vervelen, haha. In Groningen solliciteerde ik voornamelijk op functies als vormgever of iets met social media of fotografie.

Uiteindelijk besloot ik om te starten als freelancer. Zo kon ik alles doen wat ik leuk vind en zou ik me niet gaan vervelen! Inmiddels ben ik volledig de media-kant opgegaan. Ik blog al 10 jaar op dit lifestyleblog en heb een webshop gehad, waar ik kleding verkocht met mijn zelf ontworpen prints.

Inmiddels help ik webshop eigenaren met het professionaliseren van hun branding en strategie, zodat ze meer klanten aantrekken. Ik maak onder andere webshops in WordPress, doe soms wat losse designklussen en ik schrijf teksten. Die creatieve duizendpoot in mij is nooit verloren gegaan, haha ;-).

Creatieve opleiding: de conclusie

Bizar, maar waar: ik droom nog steeds weleens dat ik moet afstuderen. Blijkbaar heeft het zo’n grote indruk op me gemaakt, haha! Hoewel ik een creatieve opleiding héél erg leuk vond, was het ook zeker enorm pittig. Ik zou het echt niet meer over willen doen. Het is dan ook echt niet voor iedereen weggelegd.

De beoordelingsweken waren bloed, zweet en tranen en ook de stageperiodes vond ik heel intens. Je hebt echt enorm veel doorzettingsvermogen nodig en je moet altijd blijven geloven in je dromen!

Wat voor opleiding heb jij gedaan? Of wat studeer je nu?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
creatieve opleiding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge