Academie Artemis toelatingsopdracht

Zoals jullie misschien al hebben gelezen op de about-pagina, ga ik volgend jaar een opleiding volgen aan Academie Artemis in Amsterdam. Ik moet alleen nog even slagen en een kamer vinden, dan kan mijn nieuwe leventje beginnen. Compleet met lange afstandsrelatie, nieuwe vrienden maken, een nieuwe woonruimte en dus ook een nieuwe omgeving. Ik ben benieuwd. Ik ben er nu nog niet heel veel mee bezig, omdat ik natuurlijk eerst moet slagen. Afgelopen december heb ik al toelating gedaan en dat was achteraf gezien best prettig, want daardoor had ik die stress nu niet. Vandaag ga ik jullie laten zien wat de opdracht was en wat ik ervan heb gemaakt! En wellicht lezen meiden dit die nog toelating moeten doen (of kan dat niet meer?) of die het volgend jaar willen gaan doen, in dat geval hoor ik het wel. 


De reden dat ik dit online zet is natuurlijk dat ik het met jullie wil delen, maar ook omdat ik andere meiden ermee wil/kan helpen. Ik wist namelijk totaal niet wat ik kon verwachten en ik kon écht niks op internet vinden. Moedeloos werd ik er van. Ik wilde het gewoon zo graag goed doen en ik ben ontzettend lang met deze opdracht bezig geweest.

Wat was de opdracht?

Collage nu: maak een collage van bestaand en/of bewerkt
beeldmateriaal, waarin je laat zien welke contrasten en ontwikkelingen jij nu
in de wereld signaleert en waarvan jij denkt dat ze in de toekomst van invloed
zullen zijn op trends.
Collage 2016: maak een collage van bestaand en/of bewerkt
beeldmateriaal, waarin je laat zien op welke manier die ontwikkelingen van
invloed zullen zijn op de mode-, interieur-, food- of mediabranche in het jaar
2016.
Verzamel en/of maak bij de trendanalyse voor 2016 ook
kleuren en materialen waardoor we geïnspireerd raken en presenteer je gehele
opdracht op een interessante en smaakvolle manier.
Tijdens het toelatingsgesprek wordt van je verwacht dat je
je werk kort en bondig verbaal kunt presenteren!

De opdracht voor degenen die in 2014 aan de opleiding willen beginnen is hetzelfde, maar dan met een collage van 2013 en 2017.

Dit was mijn collage van nu, dus eigenlijk van 2012. Ik heb het contrast tussen arm en rijk genomen, en de daarbij horende gewoontes en gebruiken. In de collage zie je mensen die zelf kleding maken/borduren en spullen doorverkopen of zichzelf beschilderen als versiering. Daar tegenover zie je het overdreven gedrag van de westerlingen, om het zo maar te zeggen. Dure materialen, aparte kleding, pruiken, felle lippen, overdreven make-up, niks is gek genoeg. 

Dit was de collage voor 2016. Ik voorspelde dat men in 2016 meer milieuvriendelijk werd; dus bio-voedsel, groen in huis, hout i.p.v. metaal, zelf vis grillen, natuurvoeding (noten e.d.) en daarbij een licht, groen, wit en open interieur. Hierbij koos ik ook zachte kleuren en motiefjes die ook in de natuur voorkomen.

Je moest hierbij ook kleuren en materialen verzamelen en omdat ik niet kon kiezen heb ik twee kleurborden gemaakt; een met zachte, pasteltinten en een met wat hardere, aardetinten. Het was meer dan nodig was, maar dat vindt ‘de jury’ natuurlijk alleen maar leuk. Het is geen school waar je zo maar eventjes op komt, extra moeite is goed en wordt  zeer gewaardeerd. 

De kleurkaartjes van de borden haalde ik trouwens gewoon bij de Gamma, je weet wel, bij de verfafdeling. Ik kwam nog een aantal keer terug, omdat ik toch twijfelde over de kleuren. Ze keken me wel raar aan, maar dat moet je er dan maar voor over hebben. Ze hebben er niks van gezegd en het is natuurlijk gewoon legaal, haha! Bij de materialen heb ik eigenlijk hele simpele dingen gebruikt, zoals keukenpapier, karton van een rol beschuit, knoopjes, stoffen en wat dingen uit de tuin.

Bij de aardetinten heb ik karton, knopen, suède, boomschors, blaadjes en touw gebruikt. Ik had de opdracht een paar dagen van de voren pas echt af, toen plakte ik alles op. Helaas waren de blaadjes toen helemaal verschrompeld en uitgedroogd, maar goed, het gaat natuurlijk om het idee. 

Dat was dan mijn opdracht. Na drie dagen zou je bericht krijgen en dat kreeg ik maar niet. Maar ze zouden me sowieso moeten bellen. Ik belde na twee week maar zelf en toen kreeg ik heel droog te horen dat ik was aangenomen, maar wat was ik blij! Ik moest wel erg lang wachten, maar uiteindelijk kwam het gelukkig goed.

Mocht je nog vragen hebben dan kun je me die natuurlijk altijd stellen. Je kunt me ook mailen als je dat liever hebt!

Heb jij wel eens een toelatingsopdracht moeten maken/presenteren?

8 Reacties

 1. 30 mei 2013 / 08:02

  Wauw! Ziet er ontzettend mooi uit. En wat leuk dat je bent aangenomen, gefeliciteerd! 🙂

 2. Doortje kruisheer
  17 november 2013 / 12:32

  Wat leuk!! Ik twijfel zelf heel erg om naar het Artemis te gaan volgend jaar maar ga wel de toelating doen. Heel fijn om even te kunnen zien wat anderen voor de toelating hebben gemaakt vorig jaar!

  • 17 november 2013 / 15:56

   Dankjewel 🙂 Ja je kunt het altijd proberen, ik zou het zeker doen! X

 3. 6 augustus 2014 / 13:42

  Hoi!
  Ik vind je collages echt heel gaaf! Ik ga denk zelf ook naar een toelating, en ik was inspiratie aan het zoeken. Toen kwam ik hier uit. In de opdracht staat dat er een link moet zijn tussen beide collages, maar wat is dan de link tussen jouw beide collages? Of hoeft dat niet per se? Echt heel mooi gemaakt!

 4. Robin
  4 juli 2017 / 11:27

  Hey wat was jouw tekenopdracht ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge