Je huis verduurzamen? 5 Milieubesparende tips!

Hoi allemaal! Wie mijn blog langer volgt, weet dat ik duurzaamheid belangrijk vind en dat ik graag mijn steentje bijdraag aan een duurzamere wereld. Zo eet ik geen vlees, neem ik altijd mijn eigen plastic zak mee en zorg ik ervoor dat ik geen voedsel verspil. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om duurzaam te leven, zoals de auto wat vaker laten staan, niet met het vliegtuig op vakantie gaan en je huis verduurzamen. In dit artikel deel ik 5 milieubesparende tips om je huis te verduurzamen, lees gauw verder als je benieuwd bent!

huis verduurzamen tips

1. Ramen en deuren controleren

De meeste woningen hebben inmiddels dubbel-, of zelfs driedubbelglas, maar alsnog kan er veel energie verloren gaan door deuren en ramen die niet goed sluiten. Je kunt deuren bijvoorbeeld voorzien van tochtstrips of goed isolerende deuren laten plaatsen. Heb je last van tocht bij de ramen, dan helpen goede gordijnen om de kou buiten te sluiten. Je kunt natuurlijk ook overwegen om je kozijnen te vervangen, vooral aluminium kozijnen isoleren niet goed. In dit artikel vind je nog eens 5 duurzame tips om milieubewuster te leven.

2. Kwalitatieve meubelen kopen

Ook op het gebied van interieur valt een heleboel winst te behalen. Vat dit nu niet op als een aanmoediging om te gaan interieurshoppen ;-). Maar, om je huis te verduurzamen en zo weinig mogelijk afval te produceren, is het zeker aan te raden om geen ‘troep’ meer te kopen. Kasten die na één verhuizing uit elkaar vallen, goedkope banken die binnen no time doorgezakt zijn, you name it. De Kringloop maak je hier namelijk ook niet blij mee, zulke meubelen zijn rijp voor de stort! Bedenk voordat je een nieuwe interieur aankoop doet dus goed of een meubel een duurzame oplossing is, of dat ‘ie (helaas) een korte levensduur heeft. Dit geldt overigens ook voor het aanschaffen van kleding! Ben je benieuwd naar mijn beste tips om kleding langer mooi te houden, bekijk dan even dit artikel.

3. Je huidige woning voorbereiden op de toekomst

In deze tijd is het niet zo gemakkelijk meer om aan een nieuwe woning te komen. Gelukkig kun je vaak ook binnen je huidige huis aanpassingen doorvoeren, zodat je er nog jaren in kunt wonen! Zeker als je op leeftijd bent of om een andere reden minder goed ter been bent, is het natuurlijk heel fijn om je woning zo comfortabel mogelijk te maken. Als je woning niet gelijkvloers is, kun je bijvoorbeeld overwegen om een traplift te laten maken. Zo hebben familieleden van mij jaren geleden een traplift laten maken, zodat ze er nog heel wat jaren konden wonen. Een traplift kan overigens wel prijzig zijn, maar gelukkig kun je ook een gebruikte traplift laten installeren. Op de website van Smienk trapliften vind je diverse traplift prijzen, voor zowel nieuwe als tweedehandse exemplaren. In sommige gevallen kun je (een gedeelte van) de aankoop van een traplift ook vergoed krijgen!

4. Zonnepanelen

Een beetje lastig als je op tweehoog woont, maar zonnepanelen zijn zeker een aanrader als je je huis wil verduurzamen ;-). Mijn ouders hadden vroeger ook altijd zonnepanelen op het dak van hun oude huis. Als je zonnepanelen wil laten plaatsen, is het belangrijk om te weten hoeveel stroom je ongeveer nodig hebt. Vaak kun je namelijk nog een heleboel stroom besparen, door bijvoorbeeld te kiezen voor LED-verlichting en zuinige (huishoudelijke) apparatuur. Als je weet hoeveel stroom je nodig hebt, kun je gemakkelijk berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Wist je dat je wel tot 500 euro en 1400 KG CO2 kunt besparen op jaarbasis?

5. Isoleren van de vloer

Het isoleren van je vloer is een van de meest effectieve manieren om je huis te verduurzamen! Op deze manier houd je woning de warmte veel beter vast en hoef je ook minder te stoken. Mijn vloer is niet geïsoleerd, en helaas gaat dat in de toekomst ook niet gebeuren (lang leve huisjesmelkers :p). Mocht ik in de toekomst gaan verhuizen, dan ga ik er zeker goed op letten dat mijn toekomstige vloer geïsoleerd is. Ik woon beneden en ‘s winters is het echt afzien zonder vloer- en muurisolatie… Nu de verwarming nog niet aanstaat, steek ik wel regelmatig wat kaarsjes aan voor extra warmte. Niet alleen duurzaam, maar ook heel knus! Onlangs schreef ik een artikel over het herfstproof maken van je woonkamer, heb jij ‘m al gelezen?

Welke tips om je huis te verduurzamen kun jij nog aan dit lijstje toevoegen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
huis verduurzamen

1 Reactie

  1. 26 juli 2022 / 19:29

    Hoi Anna, goed stuk. Zonnepanelen zijn een prima investering. Er wordt veel geexperimenteerd met smart grids waarmee kleine gemeenschappen de opgewekte stroom delen met elkaar op een efficiente manier. Dit gaat zeker een rol spelen in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge