5 Eenvoudige tips om je kleding langer mooi te houden

Hoi allemaal! Ik houd ervan om af en toe wat nieuws te kopen, maar ik ‘shop’ ook regelmatig in mijn eigen kledingkast. Zo kwam ik laatst een aantal fijne, luchtige broeken tegen, die natuurlijk perfect zijn voor deze tijd van het jaar. Kleding die ik echt niet meer draag, verkoop ik via Vinted of breng ik naar de Kringloop. Ook ben ik erg zuinig op mijn kleding, sommige items heb ik al meer dan 5 jaar, maar zien er nog steeds goed uit. In dit artikel deel ik 5 eenvoudige tips om kleding langer mooi te houden, lees gauw verder als je benieuwd bent!

kleding langer mooi houden

1. Gebruik een ontpiller

Je kent ze wel, de kleine pilletjes op je kleding… Deze pilletjes ontstaan door wrijving van de stof, zowel tijdens het dragen als tijdens het wassen. Sommige materialen zijn gevoeliger voor pillen dan andere, ik heb er vooral last van bij truien en een aantal jassen. Zonde, want de pilletjes maken dat een kledingstuk er gebruikt, oud, en zelfs een beetje viezig, uitziet. Recentelijk heb ik een geweldig apparaatje besteld, waarmee pillen op je kleding verleden tijd zijn! Deze ontpiller is echt een fantastisch ding: mijn kleding ziet er weer uit als nieuw :-).

2. Hang je kleding op

Nog een fijne manier om je kleding langer mooi te houden, is het ophangen van je kleding. Hierdoor heb je minder kans dat kleding muf gaat ruiken of beschadigt, dan wanneer je kleding in een ladekast tegen andere kledingstukken aanligt. Ook blijft je kleding natuurlijk kreukvrij én neemt het minder ruimte in, als je het netjes ophangt. Wanneer je bijvoorbeeld niet veel ruimte hebt, is het kledingrek Linn een perfecte optie. Dit rek is verstelbaar en kan daarnaast dienst doen als droogrek, ontzettend handig én ruimtebesparend!

3. Was kleding binnenstebuiten

Iets wat ontzettend belangrijk is, maar volgens mij niet altijd gebeurt, is het binnenstebuiten wassen van je kleding. Zo voorkom je bijvoorbeeld ook dat je kleding gaat pillen! Daarnaast blijven je kledingstukken langer mooi, als je ze binnenstebuiten wast. Kledingstukken die ik altijd binnenstebuiten was, zijn bijvoorbeeld t-shirts of truien met een print, spijkerbroeken, pantalons, blouses en kledingstukken met een fragiele stof.

4. Houd je aan de wasvoorschriften

De beste tip om je kleding langer mooi te houden, is het wasvoorschrift raadplegen, voordat je gaat wassen. Dus, voordat je de labels uit je nieuwe kledingstuk knipt, werp eerst nog even een blik op het wasvoorschrift! Onlangs heb ik gelezen dat kleding op 30 graden wassen het beste is voor je kledingstukken en voor het milieu. Het is overigens een fabel dat kleding op 30 graden niet goed schoon wordt, tegenwoordig is dat niet meer zo, omdat wasmachines steeds beter worden. Heb je tweedehands een item gescoord, waar geen waslabel meer in zit? In dit handige artikel kun je per materiaal checken hoe je je kledingstuk het beste kunt wassen.

5. Was je kleding zo min mogelijk

Onlangs heb ik een mooie midi jurk aangeschaft, waarvan de stof erg kwetsbaar is. Wassen verkort de levensduur van je kleding, zeker wanneer een kledingstuk van een hele kwetsbare stof is gemaakt. Het is niet alleen beter voor je kledingstukken om ze niet te vaak te wassen, maar ook beter voor het milieu. Bij ieder wasje gebruik je niet alleen veel stroom, maar ook veel water. Wil je niet twee dagen achter elkaar hetzelfde aan? Hang je kleding dan netjes uit aan je kledingrek, zodat je de items op een andere dag nog aan kunt trekken.

Ben je benieuwd naar meer duurzame tips? In dit artikel vind je 10 simpele tips om duurzamer te leven.

Wat zijn jouw beste tips om kleding langer mooi te houden?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
kleding langer mooi houden

6 Reacties

 1. 17 juli 2020 / 09:37

  Wat een fijne tips! Zo’n ontpiller is inderdaad echt een topding. Ik heb er laatst een geleend van mijn schoonmoeder en ben ook groot fan. Een jurkje dat ik vanwege het pillen al een jaar niet had gedragen, zag er opeens wél weer mooi uit. Zelf probeer ik ook blouses en pantalons niet meer te wassen dan nodig is en was ik altijd op 30 graden. Alleen alles binnenstebuiten wassen wil ik nog weleens vergeten 😉
  Romy onlangs geplaatst…Van achter de camera naar voor de lens | Foto-angst overwinnenMy Profile

 2. 17 juli 2020 / 11:24

  Goede tips. Ik ben ook heel zuinig op mijn kleding en was altijd volgens de wasvoorschriften. Ook let ik goed op de kwaliteit als ik iets koop, daar ben ik echt kritischer op geworden de laatste tijd.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #57My Profile

 3. 17 juli 2020 / 11:54

  Handige tips geef je in het artikel. Binnestebuiten wassen werkt inderdaad goed. Laatst net 4 vuilniszakken weg gedaan met kleding die ik niet meer pas. Daarin tegen koop ik nu wat ik echt graag wil hebben en goed tot redelijke kwaliteit die wel even mee kan.

 4. 18 juli 2020 / 10:53

  Oeps. Ik was alleen dingen waar zo’n opgestreken print op zit binnenstebuiten. Voor de rest gooi ik alles samen in de wasmachine en was ik dat op 30 graden. Gelukkig nog nooit iets echt verpest (behalve een wollen vest die niet in de was mocht). Wel let ik er sinds ik samenwoon op dat ik mijn kleding niet meteen in de was gooi. Ik draag dingen twee of drie dagen – niet per se na elkaar – en hang ze dan op. Als je niet gezweet hebt in je trui kan je die daarna eigenlijk ook gewoon nog perfect aan. En nu het mooi weer is kan je alles buiten hangen voor wat frisse lucht.
  Irene onlangs geplaatst…En zo brachten we bijna de hele donderdag in de auto door.My Profile

 5. 19 juli 2020 / 21:18

  Goede tips! Grappig, veel deed ik (onbewust) al. Mijn moeder vond het altijd onzinnig als we na 1 dag onze kleding al in de was gooide, dus dat zit er bij mij wel ingestampt. Dus broeken, vesten en dat soort items doe ik gemakkelijk nog een dag aan! Zo’n ontpiller is ook echt een goede tip zeg. Daar ga ik eens naar kijken!
  Justine onlangs geplaatst…My life in photos – juli 2020 #2My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge