Eigen baas zijn: 5 Dingen die ik fijn vind aan ondernemen

Hoi allemaal! Inmiddels is het alweer een jaar geleden dat ik mijn parttime baan in loondienst vaarwel zegde en voor mezelf begon. Nou heb ik de afgelopen jaren al vaak geswitcht tussen bijbaantjes, parttime in loondienst werken en eigen baas zijn… Maar dit keer is het echt en ben ik niet van plan om weer terug te krabbelen. Ik heb mijn draai wat betreft het ondernemen en thuiswerken helemaal gevonden en dit wordt alleen nog maar beter. Ben je benieuwd naar de dingen die ik fijn vind aan eigen baas zijn? Lees gauw verder!

eigen baas zijn

1. De vrijheid om mijn eigen agenda te bepalen

De voornaamste reden voor mij om weer fulltime te gaan ondernemen is de vrijheid. Voor mij werkt het heel goed om mijn eigen agenda te kunnen bepalen. Zo kan ik werken in de uren dat ik het meest productief ben of kan ik een ochtend vrij nemen als ik daar behoefte aan heb. In de praktijk gebeurt dat eigenlijk maar weinig, omdat ik mijn werk zo leuk vind!

Maar, zeker nu het zomer is geniet ik er enorm van om ‘s middags een lange wandeling te maken of even met iemand koffie te drinken. Ook werk ik ‘s middags regelmatig in een koffietentje voor de afwisseling. Ik weet nu precies wat voor mij goed werkt en ik vind het zo fijn dat ik mijn agenda hierop kan aanpassen!

2. De afwisseling

Iets waar ik regelmatig tegenaan liep in mijn banen in loondienst, is dat je vaak maar één functie vervult. Ik ben snel verveeld en na een paar maanden was de lol er voor mij vaak al af (geen burn-out, maar een bore-out. Iets wat steeds vaker voorkomt). (Wat trouwens ook vaak gebeurde is dat er heel veel op mijn bordje terecht kwam, omdat ik veel ervaring heb op meerdere gebieden). Nu ik onderneem kan ik heel veel rollen vervullen en daar helemaal zelf de vruchten van plukken!

Zo heb ik niet alleen dit blog, maar werk ik ook als freelancer voor bedrijven (blogger/SEO-tekstschrijver en vormgever). Ook heb ik in het verleden een webshop gehad, maar inmiddels ben ik een andere weg ingeslagen met mijn bedrijf Studio Anna Jirina. Nu help ik (startende) webshop eigenaren meer klanten aan te trekken door het professionaliseren van hun branding en strategie.

Schrijven is altijd al mijn passie geweest (dit blog bestaat inmiddels al bijna 10 jaar!), maar ik ben ook visueel ingesteld. Voor mij werkt deze combinatie perfect!

3. Nooit uitgeleerd zijn

Wat ik echt geweldig vind aan eigen baas zijn, is dat je nooit uitgeleerd bent en jezelf steeds blijft ontwikkelen. De branche waarin je onderneemt verandert constant en daar moet je op blijven inspelen. Tien jaar geleden hadden we bijvoorbeeld niet kunnen bedenken dat Instagram zo’n belangrijk verkoopkanaal zou worden. Inmiddels zetten steeds meer ondernemers ook in op TikTok.

Een aantal jaar geleden kocht ik bijvoorbeeld een cursus over verkopen via Instagram, wat ik waarschijnlijk nooit had geleerd in een baan in loondienst. De verantwoordelijkheid die je hebt met een eigen bedrijf zorgt ervoor dat je bij moet blijven. Gelukkig ben ik altijd al erg leergierig geweest, mits het onderwerp mij interesseert ;-). Nu ik eigen baas ben verdiep ik me uitsluitend in onderwerpen die voor mijn bedrijf relevant zijn en waarin ik denk te kunnen groeien.

eigen baas zijn
Met mijn Customizable Instagram Templates geef je jouw Instagram de professionele look die het verdient!

4. Mijn creatieve brein blijven uitdagen

Sinds ik weer fulltime onderneem ben ik veel creatiever geworden. Je moet immers je eigen geld verdienen en dit kan echt op talloze manieren. Zeker als je net als ik verschillende inkomstenbronnen hebt. Ook binnen mijn bedrijf Studio Anna Jirina blijf ik experimenteren. Wat ik het afgelopen jaar vooral heb geleerd is goed te luisteren naar mijn klanten, zodat ik hierop kan inspelen met mijn aanbod.

Dit is en blijft natuurlijk een ongoing process, omdat de wereld snel verandert. Ik vind het gelukkig heel leuk om nieuwe ideeën en strategieën te verzinnen en uit te testen! Bij mij was die creativiteit langere tijd verdwenen en alles voelde moeilijk en zwaar. Door dingen te blijven proberen kom je er steeds beter achter wat werkt en wat niet. Nooit opgeven is the key!

5. Ook in het buitenland kunnen werken

In het begin van dit artikel benoemde ik al dat vrijheid voor mij de grootste reden was om weer fulltime te gaan ondernemen. Al jaren had ik namelijk het plan om voor langere tijd naar Lissabon te gaan. Toen ik vorig jaar mijn parttime baan in loondienst opzegde kon ik dit eindelijk waarmaken!

Dankzij mijn online bedrijf heb ik nu de vrijheid om overal ter wereld te werken, iets waar ik lang naartoe heb gewerkt. Vorig najaar verbleef ik dan ook 7 weken als digital nomad in Lissabon, om van daaruit te werken.

Dit jaar hoop ik weer in mijn eentje naar het buitenland te gaan, alleen dan geen 7 weken meer ;-). De vrijheid om te werken waar en wanneer ik wil geef me zoveel rust en is iets wat echt bij mij past. Starten met ondernemen is tot nu toe de allerbeste beslissing in mijn leven geweest!

Eigen baas zijn: iets voor jou?

Ik ben nu natuurlijk ook erg benieuwd naar jouw situatie. Lijkt eigen baas zijn jou ook helemaal geweldig of werk je toch liever in loondienst? Of ben je al eigen baas en kun je je helemaal vinden in dit artikel? Laat het weten in een reactie!

Ben jij ondernemer? Zo ja, wat zijn voor jou de voordelen van ondernemen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
eigen baas zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge