Hoe ik mijn online bedrijf startte + 5 tips

Inmiddels is het alweer heel wat jaren geleden dat ik mijn online bedrijven startte. Ik zeg bewust bedrijven, want eigenlijk heb ik er twee! Op mijn blog schrijf ik regelmatig over ondernemen, maar eigenlijk is er nog geen artikel over wat ik precies doe. Daarom leek het me leuk om mijn reis naar het online ondernemerschap te delen en tips voor als je ook een online bedrijf wil starten. Lees gauw verder als je benieuwd bent!

online bedrijf

Het starten van mijn blog

Ik kan het zelf amper geloven, maar toch is het zo: ruim 10(!) jaar geleden, in 2013, startte ik mijn eigen blog. Het is de blog waar je nu op kijkt, al zag deze er toen heel anders uit, haha. Destijds zat ik in mijn examenjaar van het VWO en kriebelde het al langer om te gaan bloggen. Schrijven vond ik altijd al heel leuk en sinds kort had ik er een nieuwe passie bij: make-up. Het was mijn droom om een beautyblog te starten!

Ik keek enorm op tegen grote bloggers zoals Vera Camilla, Teske en BeautyGloss. Het leek me fantastisch om ook een blog te hebben! Net voor mijn examens (de timing kon niet slechter) startte ik mijn blog, die ik zelf maakte via Blogger. Dit was toen hét platform voor het starten van een blog. Dat ik daardoor Blogspot in mijn URL had staan (annajirina.blogspot.com geloof ik) en heel weinig opties had qua lay-outs maakte me helemaal niks uit.

Ieder vrij uurtje besteedde ik aan het schrijven van artikelen, het maken van blog foto’s en het beantwoorden van reacties. Er was niets wat ik liever deed. Ik schreef in het begin vooral over make-up en mode. Maar later kwamen er ook andere onderwerpen bij, zoals reizen, interieur, food en lifestyle.

oude blogs optimaliseren

Geld verdienen met bloggen

Na een aantal jaar fanatiek bloggen kreeg ik mijn eerste aanvraag voor een samenwerking. In het begin ging dit vooral om gratis producten, zoals telefoonhoesjes, tassen, schoenen en sieraden. Weer een tijd later verhuisde ik mijn blog naar WordPress, omdat ik een eigen domein wilde. Ik vond dat Blogspot zo knullig staan in de URL en wilde het bloggen serieuzer gaan aanpakken. Mijn blog annajirina.nl was geboren!

Toen ik in 2016 met mijn blog was overgestapt naar WordPress en bezig ging met SEO (zoekmachine optimalisatie) begon mijn blog pas echt hard te groeien. Steeds vaker kreeg ik aanvragen voor betaalde samenwerkingen. Ook al ging het toen nog om een paar tientjes voor een gesponsord artikel, het was een begin! Naast mijn studie en bijbaantjes verdiende ik een leuk zakcentje met mijn blog.

Mede om die reden schreef ik me in 2017 in bij de Kamer van Koophandel, zodat ik officieel geld mocht verdienen met mijn blog. Ook werkte ik toen als online stylist voor Zalon by Zalando (online styling service van Zalando, dit concept bestaat helaas niet meer). Hiervoor had ik ook eek KvK-inschrijving nodig, dus dat kwam goed uit!

Affiliate marketing (passief inkomen)

Ook ben ik me sinds het overstappen naar WordPress meer gaan verdiepen in affiliate marketing. Met WordPress is het namelijk super makkelijk om geld bij te verdienen met affiliate marketing. Een aantal jaar geleden heb ik me aangemeld bij het affiliate platform LinkPizza. Hier zitten veel grote merken aangesloten, zoals Blokker, NA-KD, H&M en LeenBakker. Ook kun je hier pitchen op leuke blog opdrachten en Instagram samenwerkingen.

LinkPizza heeft een eigen WordPress-plugin ontwikkeld waarmee alle links die je plaatst automatisch worden omgezet naar affiliate links. Super handig, want zo heb je er geen extra werk van.

succesvolle webshop

Het starten van mijn webshop

Na ongeveer een jaar als fulltime blogger begon het bij mij te kriebelen om een nieuw bedrijf te starten. In 2017 studeerde ik af aan de HBO-opleiding Allround Styling & Vormgeving en ik wilde meer gaan doen met ontwerpen. Ik miste een creatieve uitlaatklep en dus ging ik in de avonduren aan de slag met het maken van illustraties. Deze illustraties werkte ik vervolgens digitaal uit met Adobe Illustrator.

Het leek me te gek om deze prints ergens op te bedrukken en dit te gaan verkopen. Zo begon ik in 2018 mijn webshop Studio Anna Jirina met kleding met mijn zelf ontworpen prints. Ik begon met t-shirts met verschillende prints en in het najaar bracht ik ook een aantal sweaters uit.

Bij het starten van de webshop kwam super veel kijken en ik deed alles zelf: van het bouwen van de webshop in WordPress tot aan de vormgeving, social media, Pinterest, SEO, het opzetten van samenwerkingen, het schrijven van nieuwsbrieven en de administratie.

Online inspiratieplatform en grafisch ontwerp

Naast de webshop gebruikte ik mijn website Studio Anna Jirina ook om mijn grafisch ontwerp portfolio te delen. Af en toe ontwierp ik namelijk ook logo’s voor startende ondernemers en bloggers. Na een tijdje ging ik ook op Studio Anna Jirina blogs schrijven en sloeg ik een andere richting in als inspiratieplatform.

Tijdens het starten van mijn webshop had ik zoveel geleerd: deze kennis wilde ik delen met andere startende webshop eigenaren! Ik was vooral enorm fan van Photoshop. Dit programma gebruikte ik elke dag voor het vormgeven van content en bewerken van foto’s voor social media. Zo startte ik met het delen van Photoshop tips en tutorials en content tips voor webshop eigenaren.

photoshop cursus webshop

Photoshop cursussen

In 2021 lanceerde ik mijn allereerste Photoshop cursus: ‘Boost je webshop content’, waarin ik webshop eigenaren alles leer over fotobewerking en het creëren van content in Photoshop. Het daarop volgende jaar lanceerde ik mijn Photoshop cursus ‘Illustraties digitaliseren,’ die ik nu uitsluitend verkoop dankzij SEO (passief inkomen).

Webshop branding en strategie

Hoewel ik Photoshop helemaal geweldig vind, voelde het toch wat beperkend. De Photoshop cursus voor webshop eigenaren is al zo compleet dat ik vastliep op het maken van nieuwe cursussen. Bovendien wilde ik ook webshop eigenaren die geen Photoshop gebruiken, maar Canva, kunnen helpen met het professionaliseren van hun webshop. Canva krijgt ook steeds meer mogelijkheden en is enorm populair omdat je het gratis kunt gebruiken.

En weer was het tijd om een nieuwe richting in te slaan. Sinds vorig jaar help ik webshop eigenaren met branding en strategie, met als doel dat ze meer klanten krijgen. Nu kan ik eindelijk ál mijn kennis over het starten van een webshop en het laten groeien van je webshop delen!

Inmiddels heb ik ook mijn aanbod uitgebreid en voelt het plaatje voor mij helemaal compleet. Zo maak ik onder andere WordPress webshops en help ik webshop eigenaren met strategie sessies, SEO optimalisatie en grafische vormgeving. Het is mijn missie om jouw webshop te laten groeien!

online ondernemen

Mijn online bedrijven combineren

Mijn blog en Studio Anna Jirina zijn twee aparte bedrijven, beide met een ander doel, andere website, hun eigen social media kanalen en een andere doelgroep. Het is best een uitdaging om dit allemaal te combineren! Ik probeer daarom ook mijn weken op te delen in Anna Jirina-dagen (blog) en Studio Anna Jirina-dagen.

Maar in de praktijk is dit vaak lastig, met twee mailboxen en verschillende opdrachtgevers en klanten die wat van je verwachten. Elke dag heb je veel kleine taakjes die je even snel tussendoor wil doen. Wat ik nu probeer is om elke dag één grote taak in te plannen, zoals het schrijven van een paar blogs, content vooruit te schrijven en in te plannen of het bouwen aan een webshop voor klanten.

Online bedrijf starten: de mogelijkheden

De mogelijkheden voor het starten van een online bedrijf zijn echt oneindig. Maar ik kan me goed voorstellen dat de term online bedrijf misschien wat vaag is als je zelf niet in deze business zit. Met een online bedrijf verkoop je geen fysiek producten en werk je volledig online en dus locatie onafhankelijk. Enkele ideeën voor een online bedrijf op een rijtje:

 • Een blog beginnen
 • Beginnen als freelancer (bijvoorbeeld tekstschrijver, grafisch ontwerper of IT specialist)
 • Aan de slag gaan als virtual assistent
 • Dropshipping webshop starten
 • Een affiliate webshop starten
 • Online cursussen aanbieden
 • Digitale illustraties verkopen
 • E-books aanbieden
 • Templates verkopen (bv. WordPress thema’s, Instagram templates etc)
 • Je kennis verkopen in een online aanbod (zoals ik met de webshop strategie sessies)
 • Een (kennis)platform ontwikkelen met memberships (abonnementen)
 • Influencer
ondernemen met ADD

Een online bedrijf starten: 5 tips

Het kostte mij dus heel wat jaren voordat ik écht mijn passie vond. Het was één groot avontuur waarbij ik regelmatig een nieuwe richting insloeg. Dit komt doordat ik veel verschillende dingen leuk vind en altijd al moeite heb gehad met kiezen. En ook omdat ik echt in het ondernemerschap heb moeten groeien, omdat ik al jong begon met ondernemen, zonder plan of strategie. Maar het starten van je online bedrijf kan veel sneller met deze 5 tips:

1. Ontdek je passie

Veel mensen ontdekken hun passie op latere leeftijd, bijvoorbeeld door een opleiding, nieuwe hobby of door iets wat ze meemaken. Maar wat als dit niet het geval is? Iets wat helpt is om terug te gaan naar je kindertijd en wat je toen graag deed. Toen was je natuurlijk nog totaal niet commercieel bezig en deed je gewoon wat je leuk vond.

Zo schreef ik altijd in vriendenboekjes dat ik kunstenares of schrijfster wilde worden. Ook gaf ik (heel gênant) klasgenootjes die bij mij kwamen ‘spelen’ soms extra huiswerk of bijles.

Blijkbaar zat de ambitie om dingen te delen en anderen wat te leren er al vroeg in ;-). Grappig genoeg komt dit nu helemaal terug in wat ik doe: op mijn blog deel ik tips en inspiratie en met Studio Anna Jirina deel ik mijn kennis om andere (startende) webshop eigenaren te helpen groeien met hun webshop.

2. Focus je op één ding

Dit kan best lastig zijn, zeker als je net als ik een multipotential bent en meerdere interesses en kwaliteiten hebt. Toch is het echt beter om keuzes te gaan maken hierin. Ik doe eigenlijk veel te veel voor één persoon en dat kan ik niet per se aanraden. Niet alleen heb ik altijd enorm veel achterstalling werk waar ik nooit aan toekom, maar ook is het heel lastig om je aandacht te verdelen en twee bedrijven te laten groeien.

Wanneer je je op één ding focust heb je veel meer ruimte om je bedrijf te laten groeien. Heb je meerdere toffe ideeën voor een online bedrijf, dan kun je later altijd nog iets nieuws starten!

oude blogs optimaliseren

3. Doe marktonderzoek

Heb je een business idee waar je zelf helemaal enthousiast van wordt, dan is dat helaas geen garantie voor succes. Een zwaar onderschat onderdeel van het starten van een online bedrijf is het doen van marktonderzoek. Je kunt vast wel raden dat ook ik dit in mijn enthousiasme heb overgeslagen ;-).

Er is steeds meer concurrentie, bijna elk product of idee is er al. Ook zijn er steeds meer mensen die dromen van een online bedrijf en om als digital nomad locatie onafhankelijk te kunnen werken. Wist je dat er in Nederland ruim 1 miljoen zzp’ers zijn? Niet om je te ontmoedigen, maar laat dit een reality check zijn ;-). Doe dus goed je marktonderzoek en zorg dat je heel duidelijk weet wat je te bieden hebt en waarin jij het verschil gaat maken.

4. Doe de juiste investeringen

Om een online bedrijf te kunnen starten moet je investeringen doen. Denk bijvoorbeeld aan het laten maken van een website of webshop (dit kan ik voor je realiseren ;-)). Veel mensen denken dat je heel veel moet investeren om een online business te starten, maar dit valt enorm mee.

Je werkt immers volledig online en hebt dus geen enorme voorraad die je moet inkopen en opslaan. Het enige wat ik nodig heb zijn mijn laptop, camera en bijbehorende accessoires. Ik doe vrijwel alleen online investeringen, tenzij ik natuurlijk nieuwe apparatuur nodig heb.

Zo betaal ik jaarlijks voor de hosting van mijn websites, mijn cursusplatform, video hosting en mijn e-mailmarketing platform. In totaal is dit ongeveer €500. Het nadeel hiervan is wel dat ik altijd knetterveel BTW moet betalen, omdat mijn kosten laag zijn ;-).

5. Begin en blijf geloven in je droom!

Voor veel mensen is online ondernemen een droom, maar het is echt bereikbaarder dan je denkt. Door consistent te zijn, te werken aan de juiste dingen en te blijven geloven in je droom gaat ook jou dit lukken! Dus ik zou zeggen: begin gewoon, liever nog vandaag dan morgen! 😉

Een online bedrijf: iets voor jou?

Ben jij na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt om een online bedrijf te starten? Of misschien ben je al bezig met online ondernemen? Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal en ervaringen! Laat het weten in een reactie hieronder of stuur me even een DM via Instagram.

Bewaar dit artikel via Pinterest:
online bedrijf

1 Reactie

 1. 3 oktober 2023 / 13:46

  Leuk om te lezen hoe jij begonnen bent met ondernemen. En ik ben het met je eens: als je een online bedrif wil opzetten is dat sowieso mogelijk als je maar wilt en er hard genoeg voor werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge