Duurzamer leven in 5 simpele, kleine stapjes

Hoi allemaal! Wie mijn blog langer volgt, weet dat ik duurzaamheid ontzettend belangrijk vind. Zo eet ik inmiddels al ruim 15 jaar geen vlees, ga ik graag naar de Kringloop en let ik op mijn plastic verbruik. Duurzaam leven hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en veel tijd te kosten als vaak wordt gedacht. In dit artikel deel ik daarom hoe je duurzamer kunt leven in 5 simpele, kleine stapjes. Kijk gauw verder!

duurzamer leven

1. Je plastic afval reduceren

Sinds een aantal jaar koop ik nooit meer boterhamzakjes. Wil ik een keer iets te eten meenemen voor onderweg, gebruik ik een plastic bakje of een gebruikte broodzak. Als ik iets in de koelkast wil bewaren, gebruik ik daar ook een (klein) plastic bakje voor. Ook voor de prullenbakken in de badkamer en het toilet gebruik ik gebruikte zakken. Tijdens het boodschappen doen gooi ik de groente los in mijn tas, je moet het immers toch eerst goed wassen. Ook koop ik bijvoorbeeld liever havermout in een papieren verpakking, dan een plastic verpakking. Een plastic zakje krijgt bij mij altijd een tweede leven!

2. Shoppen bij de Kringloop

De Kringloop is niet alleen handig om spullen in te leveren die je niet meer gebruikt, ik vind het ook heerlijk om er rond te neuzen. Bij mijn Kringloop slaag ik eigenlijk nooit wat betreft kleding, maar met boeken en huishoudelijke spullen des te meer. Ook qua meubels vind je er soms echt pareltjes, die niemand anders heeft. Elke Kringloop is ook weer anders, dus geef elke Kringloop in je buurt een eerlijke kans! Onlangs heb ik een geweldige thermoskan gevonden bij de Kringloop, die heet water de hele dag warm houdt. Een nieuwe thermoskan stond al een tijdje op mijn lijst, maar ik vergat het steeds. Totdat ik er bij de Kringloop spontaan tegenaan liep!

3. Nieuwe, duurzame alternatieven voor kleding

Maar, als je net als ik niet vaak tweedehands slaagt voor kleding, is er nog geen man overboord. Nieuwe kleding kopen kan ook heel duurzaam zijn, mits er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen. En je natuurlijk alleen kleding koopt als je het echt nodig hebt ;-). Kledingstukken die je gemakkelijk kunt verduurzamen, zijn sokken! Bij apollo-sokken.nl vind je namelijk hele mooie en betaalbare bamboe sokken, waar je jaren mee vooruit kunt. Naast dat bamboe een duurzame keus is, biedt bamboe nog veel meer voordelen. Bamboe is absorberend, waardoor je minder snel last hebt van zweetvoeten. Ook zijn de sokken van Apollo naadloos en zacht, wat extra fijn is als je een gevoelige huid hebt!

4. Verduurzaam je beauty routine

Ook je beauty routine is gemakkelijk te verduurzamen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van wasbaar maandverband of wasbare wattenschijfjes. Daarnaast kun je in de badkamer ook een hoop plastic afval reduceren. Ga maar eens na hoeveel plastic flessen je hier hebt staan! Sinds een aantal jaar ben ik groot fan van verpakkingsvrije producten, zoals bijvoorbeeld de producten van HappySoaps. Naast de shampoo bars vind ik ook de body wash bars (verpakkingsvrij alternatief voor douchegel) heel erg fijn. Met de producten kun je ook nog eens ontzettend lang doen, ook fijn voor je portemonnee!

5. Do it yourself

In plaats van meteen naar de Zweedse meubelgigant of de bouwmarkt te rennen als je iets nieuws in huis wil, kun je ook zelf aan de slag. Zo zag ik laatst in een vlog dat iemand van een oud bureau een plantentafeltje had gemaakt. Super creatief, uniek en ook nog eens heel leuk om te doen! Op internet kun je voor alles wat je in je hoofd hebt een toffe DIY vinden. Ook heel handig als je geen auto hebt om oude meubels naar de stort te brengen ;-). Duurzamer leven hoeft niet altijd moeilijk te zijn!

Wat zijn jouw beste, simpele tips om duurzamer te leven?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
duurzamer leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge