7 Dingen die ik belangrijk vind nu ik volwassen ben

Hoi allemaal! Vandaag is het tijd voor een wat persoonlijk artikel, namelijk dingen die ik belangrijk vind nu ik volwassen ben. Best raar om over mezelf te zeggen, want wanneer ben je nou volwassen? Ik voel me nog steeds een jongvolwassene, ondanks dat ik alweer bijna 10(!) jaar op mezelf woon ;-). Ben je benieuwd naar 7 dingen die ik belangrijk vind nu ik volwassen ben? Misschien herken je jezelf wel in mijn verhaal! Lees gauw verder.

volwassen

1. Gezonde voeding

Echt, ik snap niet hoe ik vroeger leefde op (wit)brood, M&M’s en elke week patat en chips. Lichamelijk voel ik me tegenwoordig echt slecht als ik veel koolhydraten en suikers eet, of zou dat de leeftijd zijn? 😉 Zo was ik vorige maand 10 dagen op Sardinië, waar we elke dag ontbeten met zoetigheid en ‘s avonds een pizza of pasta aten. Na 5 dagen kon je me echt al opvegen, zeker in combinatie met die warmte! Gezond eten is dus zeker iets waar ik meer mee bezig ben nu ik volwassen ben. Als ik gezond eet heb ik meer energie en zit ik lekkerder in mijn vel, dus dat is voor mij echt de voornaamste reden!

2. Naar mijn lichaam luisteren

Niet alleen qua voeding speel ik in op waar mijn lichaam behoefte aan heeft, maar ik let ook op andere signalen. Gelukkig komt het nu ik eigen baas ben en veel thuis werk niet meer zo vaak voor dat ik overprikkeld ben. Maar als ik nu echt even een avondje voor mezelf nodig heb, dan zeg ik gerust ‘nee,’ als een vriendin mij vraagt om bijvoorbeeld samen te eten. Vroeger vond ik het heel lastig om die signalen op tijd te herkennen en ging ik maar door. Meestal eindigde dit dan in 15 uur slapen of de hele dag chagrijnig zijn. Dit soort extremen zijn nu gelukkig verleden tijd ;-).

volwassen

3. Sparen op een spaarrekening

Ik ben altijd al een spaarder geweest, maar de afgelopen jaren ben ik er veel bewuster mee bezig. Niet alleen spaar ik voor later, maar ook voor leuke dingen. Als een vriendin mij meevraagt voor een vakantie of als ik weer in mijn eentje naar Lissabon wil gaan, dan wil ik dit gewoon kunnen doen. Ook spaar ik voor onverwachte uitgaven, zoals een kapotte laptop of dierenartskosten. Ik vind het een fijn idee dat als er iets gebeurt, dat mijn dieren, mijn werk en ik daar niet onder hoeven te lijden. Als je gaat sparen, is het natuurlijk wel lekker als je ook rente krijgt. In dat geval kun je het beste een rente spaarrekening openen, klik op de link om de rentes van verschillende aanbieders te vergelijken. Mocht je alvast willen sparen voor je kindje (of toekomstige kids), dan kun je een kinderspaarrekening openen.

4. Investeren in herinneringen i.p.v. spullen

Met de jaren ben ik ook een stuk minder materialistisch geworden. Zo koop ik veel minder kleding dan vroeger en hecht ik meer waarde aan wat ik al heb. Ik investeer liever in herinneringen maken dan in spullen! Aan reizen geef ik bijvoorbeeld moeiteloos geld uit, omdat ik hier zo gelukkig van word. Dit is dan ook standaard mijn antwoord als mensen mij vragen waarom ik zo vaak op vakantie/op reis kan: Geen onnodige zooi kopen ;-). Het is natuurlijk wel waar dat shoppen je een geluksgevoel geeft, maar dit is altijd van korte duur. Herinneringen zijn er voor altijd!

hotels in Lissabon

5. Duurzaamheid

Ook duurzaamheid heeft veel invloed gehad op minder materialistisch worden. Zo eet ik al 15 jaar geen vlees meer, neem ik altijd mijn eigen plastic tas mee en shop ik het liefst verpakkingsvrij. Ik ben dus niet zo’n type die om ieder stuk fruit of groente een zakje doet ;-). Ook broodzakken hergebruik ik. Ik ga graag naar de Kringloop als ik iets huishoudelijks nodig heb. Zo kocht ik onlangs nog een ‘nieuwe’ thermoskan bij de Kringloop. Daarnaast koop ik ook vaak boeken bij de Kringloop en lever ik spullen die ik niet gebruik weer in. Ik geloof er echt in dat alle kleine beetjes helpen. Nu ik volwassen ben vind ik het heel belangrijk om mijn steentje bij te dragen!

6. Werk doen waar ik blij van word

Bij mij is het echt een proces van jaren geweest om erachter te komen wat voor werk nou bij mij past. Ik heb ontzettend veel geprobeerd, van bijbaantjes, tot parttime in loondienst, fulltime ondernemen en weer terug. Inmiddels werk ik weer volledig voor mezelf en vind ik steeds meer een fijne balans. Naast mijn blog werk ik als freelancer voor bedrijven (als blogger/SEO-tekstschrijver en ontwerper) en heb ik mijn bedrijf Studio Anna Jirina. Als webshop branding en Photoshop expert help ik met Studio Anna Jirina webshop eigenaren opvallen met hun webshop, met een professionele look. Hier krijg ik zoveel energie van! Wat ik vooral merk is dat afwisseling voor mij heel belangrijk is en dat ik mijn eigen agenda kan bepalen.

7. Genieten van mijn vrijheid

Na de lockdowns van de afgelopen jaren en de oorlog die nu gaande is, voel ik heel intens dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Laten we eerlijk zijn, als je in Nederland bent geboren en opgegroeid heb je een heel veilige, zorgeloze jeugd gehad. (Onveilige thuissituaties daar gelaten natuurlijk). Maar over het algemeen hebben we het hier natuurlijk heel goed! Voor mij hebben de afgelopen jaren heel veel in perspectief gezet. Ook privé zijn er wat heftige dingen gebeurd, waardoor ik heel goed besef dat morgen alles anders kan zijn. Nu ik volwassen ben vind ik het nog belangrijker om te genieten van alle mooie en goede dingen in het leven. Vrijheid is allesbehalve vanzelfsprekend, dus geniet nu het kan!

Welke dingen vind jij belangrijk in het leven?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
volwassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge