5 dingen die ik over mezelf heb geleerd dankzij 5 jaar bloggen

Hoi allemaal! Vorige maand bestond mijn blog alweer 5 jaar en daarom kwamen er een aantal blog-gerelateerde artikelen online, waarin ik jullie meenam in 5 jaar bloggen. Zo schreef ik onder andere een artikel over wat ik heb geleerd van 5 jaar bloggen. Ik was natuurlijk nog lang niet uitgepraat, dus leek het me leuk om een soort vervolg te schrijven. In het eerste artikel hield ik het meer algemeen, nu ga ik vooral in op wat ik in 5 jaar bloggen heb geleerd over mijzelf. Lees je mee?

5 jaar bloggen

1. Ik ben een perfectionist 
Natuurlijk wist ik dit al wel een beetje voordat ik een blog had, maar toen ik eenmaal begon met bloggen kwam het steeds meer tot uiting. Hoewel ik nog steeds heel erg pietje precies ben wat betreft fotografie, fotobewerking (klik hier voor mijn favoriete Photoshop-hack) en schrijven (mijn artikelen check ik standaard drie keer op spellingsfouten) ben ik daar de afgelopen tijd wel wat losser in geworden. Ik ‘moet’ wel, zeker nu ik 5 keer per week blog! Het bijna dagelijks bloggen was voor mij ook een soort stok achter de deur om niet te lang met één ding bezig te zijn. Ik ben ook nog eens een enorme twijfelaar en voor mij is het juist goed dat ik af en toe meteen knopen moet doorhakken.

2. Ik vind productfotografie super leuk en frustrerend tegelijk
Één van de leukste dingen wat betreft het bloggen vind ik productfotografie. Hoewel ik op Instagram vooral fashion foto’s deel, in plaats van de flatlays die ik eerder maakte, vind ik productfotografie nog steeds heel erg tof om te doen. Natuurlijk heb ik ook regelmatig nieuwe foto’s nodig voor mijn blog en dan kan ik mij weer even lekker uitleven met mijn camera. Soms wil het fotograferen totaal niet lukken (denk aan regenachtige dagen met weinig licht, reflecterende verpakkingen of de compositie waar ik telkens niet tevreden over ben). Gelukkig helpen deze tips voor de perfecte flatlay mij wel heel erg op weg, maar soms is het ook echt beter om even te stoppen en op een andere dag weer verder te gaan met fotograferen.

3. Ik vind het erg lastig om artikelen vooruit te schrijven
Toen ik drie keer per week blogde, schreef ik het artikel meestal één of twee dagen van tevoren. Nu ik vaker blog en een freelance baan heb wordt dat steeds lastiger. Ik heb de afgelopen tijd dus wel gemerkt dat een goede en strakke planning heel erg belangrijk is, hoewel ik het nog steeds erg lastig vind om vooruit te schrijven! Ik gebruik de maandplanner in mijn agenda om overzicht te krijgen in welke artikelen ik in een maand allemaal wil plaatsen. Zo kan ik ook een stuk gerichter vooruit schrijven en zal het niet gauw voorkomen dat ik helemaal geen inspiratie heb voor een artikel.

4. Ik heb een grote passie voor schrijven
Hoewel ik natuurlijk de HBO-opleiding Allround Styling & Vormgeving heb gevolgd (die eigenlijk alleen maar gericht is op beeld) heb ik schrijven ook altijd al erg leuk gevonden. Als kind was ik vooral in de ban van tijdschriften, dus de combinatie van tekst en beeld. Eigenlijk is daar al die jaren later niks aan veranderd, haha! Natuurlijk vind ik nog veel meer dingen leuk, maar ik heb vooral sinds het bloggen ook een hele grote passie ontwikkeld voor schrijven. Ik zou het dan ook erg tof vinden om ooit mijn eigen boek uit te brengen. Denk daarbij niet aan een hele verhaallijn, maar meer aan korte column-achtige stukjes of een boek over mijn persoonlijke ervaringen met een bepaald onderwerp.

5. Mijn interesse ligt niet alleen maar bij beauty
Mijn blog begon als een beauty-blog, maar langzaamaan ging ik over meer onderwerpen bloggen. Zo ben ik erachter gekomen dat ik het ook heel erg leuk vind om over mode en lifestyle te schrijven. Ook schrijf ik de laatste tijd steeds vaker over (nieuwe) food hotspots die ik heb ontdekt en over reisjes die ik heb gemaakt. Aan het schrijven van mijn Lissabon-artikelen heb ik dan ook heel veel plezier beleefd! Maar geen zorgen, de komende tijd komen er ook weer een aantal beauty-artikelen online op mijn blog (voor de rasechte beauty-liefhebbers hier!) :-).

Heb jij ook een blog? Wat heb jij over jezelf geleerd dankzij het bloggen?

9 Reacties

 1. 19 maart 2018 / 07:21

  Wat een leuk onderwerp om eens bij stil te staan! Wat betreft nummer 1 en 4 kunnen we elkaar de hand schudden. Ik vind schrijven ook zo leuk, maar zit mezelf tegelijkertijd als perfectionist nog wel eens in de weg 😉 Zeker omdat ik Nederlands heb geleerd, vind ik het altijd heel erg als er toch een spelfoutje tussendoor glipt. Wat goed dat het vooruitschrijven door je planner wel iets beter gaat. Ik schreef eerst nooit vooruit, maar doe het nu toch regelmatig. Ik merk hoe fijn het is om daardoor soms even een dagje te kunnen overslaan en het geeft ook wel rust om regelmatig artikelen op de plank te hebben liggen 🙂
  Romy onlangs geplaatst…Meer zelfvertrouwen? | 7 niet-helpende gedachten om te laten varenMy Profile

 2. 19 maart 2018 / 09:08

  Tof om hier eventjes bij stil te staan! Ik ben ook een perfectionist. Ik zit uuuren aan een artikel dat ik sommige anderen er op 1-2-3 uit zie knallen. :’) Ach, ik ben wie ik ben. Goed dat je kan plannen en vooruit kan schrijven! Dat is voor mij toch echt nog een werkpuntje. Ik was gisterenmiddag zelfs trots op mezelf dat ik het artikel van vandaag al kon inplannen, haha. 😀
  Jessica J. onlangs geplaatst…Minimalism Challenge: week 1My Profile

 3. 19 maart 2018 / 09:26

  Nog een perfectionist hiero! haha, ja dat heb ik ook geleerd over mezelf en zit me soms ontzettend in de weg. Ook het vooruit schrijven ben ik geen ster in, dat wil ik dus nog graag leren. Ik vind het erg knap van je dat je 5 dagen per week blogt! 🙂 Liefs, Sija
  Sija onlangs geplaatst…Deze producten gebruik ik voor een beetje zomer in de winterMy Profile

 4. 19 maart 2018 / 10:26

  Ik vind schrijven ook zo’n leuke bezigheid! Ik kan me op deze manier helemaal uitleven op creatief gebied. Voor mijn werk moet ik ook vaak schrijven, maar dat is volledig aan regels gebonden, dus dat kan ik er niet mee vergelijken. Wat ik ook heb ontdekt is dat ik wel houd van het technische gedeelte van bloggen. Een website maken en onderhouden, bijleren over zoekmachineoptimalisatie enzovoort…
  Haydée onlangs geplaatst…De carrière tag: 10 carrièrevragen beantwoordMy Profile

 5. 19 maart 2018 / 10:43

  Dit is echt heel erg herkenbaar. Hier ook een perfectionist! En ook met fotografie, love it & hate it. Weer dat niet meewerkt, fotobewerkingsprogramma’s die niet meewerken en moeilijk te fotograferen producten of andere technische dingen die niet meewerken haha.
  kim onlangs geplaatst…MAC CravingMy Profile

 6. 19 maart 2018 / 16:59

  Wauw, 5 jaar! Mijn blog bestaat nu denk ik 3 jaar, maar het laatste jaar zijn er weinig artikelen verschenen. Ik denk dat vooral mijn foto’s erop vooruit zijn gegaan, haha!
  Kim onlangs geplaatst…Favoriete Netflix seriesMy Profile

 7. 19 maart 2018 / 21:29

  Ik heb door het bloggen ook pas echt ontdekt dat ik schrijven héél erg leuk vind! Ik kan wel vrij goed vooruit schrijven en ik vind dat ook fijn. Dat ik die mentale rust heb van een paar ingeplande artikelen. Haha. En in mijn niet blogleven ben ik eigenlijk niet zo perfectionistisch, maar als het op mijn blog aan komt eigenlijk wel!
  Irene onlangs geplaatst…Duizend vragen aan jezelf • Deel 77My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge