Zonneallergie voorkomen? Zo bescherm je je huid optimaal!

Hoi allemaal! De zomer komt eraan en dat betekent dat we goed moeten smeren om onze huid te beschermen. Zeker na een lange winter waarbij we lang binnen hebben gezeten (in lockdown) is het extra belangrijk om de huid goed te verzorgen. Ik ben een ontzettende zonliefhebber, maar de afgelopen jaren ben ik me steeds bewuster van de schade die de zon aanricht. Niet alleen smeer ik me ‘s zomers altijd goed in, maar ik zorg er ook voor dat mijn huid gehydrateerd blijft. Wil jij zonneallergie voorkomen? In dit artikel vind je praktische tips om je huid optimaal te beschermen en deel ik mijn favoriete zonnebrandcrèmes. Lees gauw verder als je benieuwd bent!

zonneallergie voorkomen

Wat is zonneallergie?

Zonneallergie wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan uva- en uvb-straling tijdens het zonnen. De meest voorkomende vorm van zonneallergie zijn kleine, jeukende bultjes, die zich vertonen direct na het zonnen. Ook kan zonneallergie zich uiten in het ontstaan van uitslag, een rode huid of (bloederige) blaren. Zonneallergie is niet altijd iets waar je altijd last van hebt, je kunt het ook enkele keren in je leven krijgen. Het gebruik van cosmetica, antibiotica en medicatie kan gevoeligheid voor de zon beïnvloeden. Ook hormonale anticonceptie kan invloed hebben op het ontstaan van zonneallergie.

Hoe kun je zonneallergie voorkomen?

Gelukkig kun je zonneallergie zoveel mogelijk tegengaan door je huid goed in te smeren. Het is zeker aan te raden om een zonnebrandcrème met een hoge factor te gebruiken, als je zonneallergie wil tegengaan. Zelf vind ik de huidverzorgingsproducten en de zonnebrandcrèmes van La Roche Posay heel erg fijn. De zonkracht is een stuk sterker nu de lucht minder vervuild is door de pandemie. Het is dus ook erg belangrijk om het aantal zonuren op te bouwen, zeker als je een gevoelige huid hebt. Ook het eten van voedingsmiddelen die calcium, zink, selenium en bèta-caroteen bevatten, kunnen helpen. Daarnaast kan het ook helpen om onder de zonnebank te gaan, zodat je je huid alvast laat wennen aan de zon. Sinds ik dit doe heb ik nooit meer last van jeukende bultjes na het zonnen!

zonneallergie voorkomen

Mijn favoriete zonnebrandcremes

De zomer komt eraan dus ik heb al een heleboel voorzorgsmaatregelen getroffen ;-). Voor mijn naderende vakantie in het Mediterraans gebied is een goede zonnebrandcrème met SPF30 geen overbodige luxe. Ook in Nederland smeer ik graag met factor 30, later in het seizoen met factor 20. Ben je nog op zoek naar een fijne getinte dagcrème met SPF? Ik gebruik nu al een aantal jaar de City Block Sheer met SPF 25 van Clinique. Deze crème geeft je niet alleen een heel licht en gezond tintje, maar gaat ook een vette huid tegen. Ideaal als je net als ik struggled met een vette huid, vooral in de zomer!

Vichy Capital Soleil Beach protect SPF 30

Vichy is absoluut een van mijn favoriete merken als het aankomt op skincare. Ik gebruik ook regelmatig dag- en nachtcrèmes van Vichy. Onlangs heb ik een enorme fles zonnebrandcrème van Vichy aangeschaft, waarmee ik zeker de hele zomer vooruit kan ;-). De crème ruikt ontzettend lekker, trekt snel in en bevat SPF 30. Bovendien droogt de crème mijn huid niet uit, iets wat je zeker wil voorkomen in de zomer.

Collistar Sun Protection Bruiningsspray SPF 20

Het is natuurlijk heel belangrijk om je meerdere keren per dag in te smeren als je gaat zonnen. Een nadeel is dat je vaak vieze en plakkerige handen krijgt, dat vind ik altijd zo irritant! Om die reden heb ik de Sun Protection spray met SPF20 van Collistar aangeschaft. Even sprayen en je bent klaar! Zo blijf je toch optimaal beschermd tegen straling en houd je je handen schoon ;-).

Babaria Tropical Sun Beschermende olie SPF 30

Op vakantie neem ik graag kleine flesjes zonnebrand mee. Niet alleen slim om zo door de douane te komen, maar ook handig om mee te nemen als je onderweg bent. Naast zonnebrandcrèmes ben ik ook groot fan van olies. Olies trekken lekker snel in en versnellen ook nog eens het bruiningsproces. Daarnaast blijft je huid gehydrateerd en krijgt je huid een mooie glans! De Tropical Sun olie van Babaria is momenteel mijn favoriet.

Heb jij weleens last gehad van zonneallergie? Hoe bescherm jij je huid?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
zonneallergie voorkomen

2 Reacties

  1. 25 juni 2021 / 17:57

    Bedankt voor alle tips! Ik moet voor de zomer echt nog even gaan investeren in goede zonnebrandcrème en huidverzorging dus deze tips zijn zeker welkom. Ben dit jaar ineens veel meer in de zon dus het is zeker nodig 🙂

  2. 26 juni 2021 / 10:18

    Fijne tips! En goed om te weten dat het zonlicht nu extra heftig is doordat er minder CO2 in de lucht zit, daar had ik nooit zo bij stilgestaan. Gelukkig heb ik zelf nog nooit echt een allergische reactie op de zon gehad, maar ik moet zeggen dat ik vanwege mijn lichte huid ook vaak de zon wat vermijd. Meestal is het bij mij een kwestie van óf wit blijven óf in een kreeft veranderen door het verbranden, haha.
    Romy onlangs geplaatst…Inspiratie voor de thuiswerkplek (mijn eigen (roze) plekje!)My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge