Voor het eerst alleen op reis? 5 Praktische tips!

Hoi allemaal! Het is alweer een aantal maanden geleden dat ik voor het eerst alleen op stedentrip ben geweest. Eind februari ging ik in mijn eentje naar Lissabon, een van mijn favoriete Europese steden. Ik vond het een hele toffe ervaring om een keer in mijn eentje weg te gaan en ik zou het zo weer doen. Lijkt het jou ook leuk om een keer alleen op reis, vakantie of stedentrip te gaan? In dit artikel deel ik 5 praktische tips!

alleen op reis

1. Maak het jezelf niet te moeilijk

Is alleen op reis gaan echt uit je comfortzone, maar wil je het toch doen? Maak het jezelf niet te moeilijk! Je hoeft echt niet meteen een jaar op wereldreis (met een backpack op je rug ;-)). Heb je geen idee of alleen reizen wel iets voor jou is? Misschien kun je eens een weekendje weg proberen in eigen land, of bij onze oosterburen bijvoorbeeld. Mijn eerste solo trip was dus naar Lissabon. Hier ben ik al twee keer geweest en ik vind Lissabon een hele vriendelijke, fijne stad. Ik ken het metrosysteem al en ik ken de buurten een beetje. Ik wist al wat ik kon verwachten en daarom vond ik het eigenlijk helemaal niet spannend om in mijn eentje naar Lissabon te gaan. In mijn eentje vliegen dan weer wel, omdat ik vliegangst heb.

2. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als je met iemand anders op reis gaat, is er altijd iemand op wie je kunt terugvallen. Bijvoorbeeld als je iets vervelend meemaakt, zoals bestolen worden, maar ook als er thuis iets gebeurt of als je je niet lekker voelt. Als je in je eentje gaat reizen heb je in principe niemand om op terug te vallen. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent! Bewaar je paspoort goed, neem voldoende contant geld mee (mocht je je pinpas kwijtraken of bestolen worden) en wees alert. Helaas zijn er ook plekken waar je als vrouw alleen beter niet kunt komen. Dit is ook zeker iets om rekening mee te houden als je alleen op reis gaat.

3. Boek een gedeelde Airbnb

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn mensen die juist in hun eentje op reis gaan, omdat je op deze manier vaak makkelijker contact maakt met andere soloreizigers. In Lissabon had ik die behoefte niet, maar toch heb ik ervoor gekozen om een gedeelde Airbnb te boeken. Dit was niet alleen stukken goedkoper, maar zo had ik toch minder het gevoel dat ik alleen was. Mocht er onverhoopt iets vervelends gebeuren (in het appartement of in het huis), dan kun je terugvallen op je ‘huisgenoten.’ Zo kreeg ik op de eerste avond de deur van het appartement niet open (typisch :p), maar gelukkig kon ik direct een huisgenoot om hulp vragen.

4. Zoek van tevoren naar leuke hotspots

In Lissabon wist ik gelukkig al een aantal leuke hotspots te vinden en voor mijn reis heb ik dit lijstje verder aangevuld. In principe kun je alle hotspots natuurlijk in je eentje bezoeken, maar ik vond zelf niet alles even leuk in mijn eentje. Wel ben ik een dagje naar de badplaats Cascais geweest, dit stond al een tijdje op mijn lijstje! Ook heb ik een botanische tuin bezocht, ben ik gaan winkelen, heb ik een ritje gemaakt met tram 28 en heb ik veel leuke food hotspots ontdekt. Mocht je ook in je eentje naar Lissabon willen gaan, lees dan ook even dit artikel met bruikbare tips!

5. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk

Ik vond het in Lissabon niet echt gezellig om er ‘s avonds in mijn eentje op uit te gaan. Ook uit eten gaan in mijn eentje vond ik niet zo leuk. Gelukkig had ik mijn laptop en een grote stapel boeken en tijdschriften mee. ‘s Avonds heb ik voornamelijk heel veel ‘me time’ gehouden in mijn Airbnb, wat ik echt heerlijk vond! Je kunt bijvoorbeeld ook een heerlijke chill trui meenemen en wat maskertjes, zodat je het jezelf helemaal naar je zin kunt maken.

Lijkt het je leuk om alleen op reis te gaan, maar ben je bang dat je je eenzaam gaat voelen? Wees niet te streng voor jezelf! Ook alleen wonen en eenzaamheid is iets wat vaak voorkomt. Op de blog van Romy vind je een heleboel fijne tips tegen een eenzaam gevoel!

Ben jij ook weleens alleen op reis geweest of staat dit nog op je lijstje?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
alleen op reis

7 Reacties

 1. 15 mei 2020 / 08:27

  Ik ben een aantal jaar geleden in mijn eentje op reis geweest. Direct 1,5 week, haha, maar wel zonder te vliegen. Ik kijk er met heel veel plezier op terug! Gedeelde accommodaties waren niet mijn ding, een goede voorbereiding en lekker genieten zeker wel!
  Audrey onlangs geplaatst…Recept: zelf vegan loempia’s uit de oven makenMy Profile

 2. 15 mei 2020 / 12:06

  Och als ik dit zou doen dan zou ik echt zoveel lijstjes maken met hotspots en toffe dingen die je mee moet nemen etc. Een goede voorbereiding is het halve werk 😉
  Rachel Kromdijk onlangs geplaatst…Gaan wij voor een hondje?My Profile

 3. 15 mei 2020 / 13:59

  Wat een goede tips. Ik ben nog nooit alleen op vakantie geweest maar zou het wel een keer willen, als het weer mogelijk is natuurlijk.

 4. 16 mei 2020 / 21:04

  Hele fijne tips! Ik weet niet of ik het ooit ga doen, maar het heeft me de laatste tijd wel aan het twijfelen gebracht. Als ik het doe, dan wordt het denk ik een weekendje Barcelona.
  Rianne onlangs geplaatst…Ik moest er ook aan gelovenMy Profile

 5. 20 mei 2020 / 10:36

  Wat een handige tips! Ik ben nog nooit in mijn eentje op reis geweest, maar het lijkt me wel leuk! 🙂 Moet eerlijk zeggen dat alleen uiteten mij ook niet heel leuk lijkt en het lijkt me ook wel spannend om als vrouw in een onbekende stad te zijn.. maar leuk dat het jou zo goed is bevallen! 🙂

 6. 14 augustus 2020 / 16:05

  Goede tips! Ik houuuud van alleen reizen en doe het dan ook vaak. Ik herken me wel in wat je zegt over ‘s avonds alleen op pad gaan; dat deed ik in Lissabon ook niet echt. Maar ik had er dan ook geen behoefte aan, meestal ben ik wel kapot van de dag en juist die me-time vind ik dan zo fijn!
  Agnès onlangs geplaatst…De beste Digital Nomad bestemmingen in EuropaMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge