Vegetarische barbecue organiseren? 5 Makkelijke recepten!

Hoi allemaal! De zomer komt eraan en dat betekent dat we weer lekker kunnen barbecuen. Toegegeven: als vegetariër ben ik niet echt dol op barbecuen, maar dat hoef ik je vast niet uit te leggen ;-). Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel lekkere alternatieven voor vlees, waardoor barbecuen ook voor ons vegetariërs weer leuk wordt. Met het barbecueseizoen op komst leek het me leuk om wat inspiratie te delen voor een vegetarische barbecue. Lees gauw verder voor 5 makkelijke en vegetarische recepten voor een vega barbecue!

vegetarische barbecue

100% Vegetarische barbecue

Weet je wat het is met barbecuen en geen vlees eten? Mensen vinden je al gauw een beetje zielig omdat ze denken dat je niks kunt eten. Maar, thuis eet ik ook geen vlees en kies ik bijvoorbeeld voor een lekkere salade! Als je het zo bekijkt, is barbecuen in wezen niet heel anders voor mij. Behalve dan dat mensen me ineens anders behandelen, en daar heb ik een hekel aan ;-). Een barbecue is natuurlijk niet compleet zonder een paar lekkere salades, groente, brood en andere bijgerechten, dus ik red me altijd prima! Maar goed, het is 2022, dus ik vind dat er wel wat meer aandacht mag komen voor 100% vegetarische barbecues.

1. Altijd een succes: De groentespies

Of je nou vegetariër bent of niet, groente eten doen we allemaal. Oké oké, er bestaan ook mensen die helemaal geen groente eten, maar ik mag toch echt hopen dat dit een kleine minderheid is ;-). Een groentespies is dan ook altijd een succes, koud of warm en voor jong en oud. Overigens is een groentespies ook erg lekker te combineren met geitenkaas of feta, als er tenminste geen veganisten mee eten. In dat geval kun je natuurlijk ook nog kiezen voor veganistische kaas! Een groentespies maken is niet moeilijk en je kunt eigenlijk alle groente wel gebruiken. Vooral blokjes en ronde vormen zijn erg geschikt. Denk bijvoorbeeld aan: zoete aardappel blokjes, champignons, ui, paprika, broccoli, aubergine of cherrytomaat. Qua koude spies is een combinatie van cherry tomaatjes en mozzarella altijd een groot succes. Kaas met augurk is ook goddelijk! 😉

vegan junkfoodbar

2. De vegetarische hamburger

Ook een goede vega hamburger mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een vegetarische barbecue. Tegenwoordig zijn er steeds meer smaakvolle vleesvervangers op de markt, die ook lekker mals smaken. Harde, zoute en smaakloze vegetarische hamburgers zijn echt verleden tijd. Voor een echt goede vegetarische hamburger betaal je wel wat meer, maar dat is met goed vlees natuurlijk net zo. Om snel meerdere burgers te kunnen bereiden, is een grote buitenkeuken met barbecue echt ideaal. De burgers moeten natuurlijk nog in een lekker broodje, voorzien van sla, rode ui en een heerlijke bijpassende saus. Het wordt natuurlijk echt geknoei als je gasten dit zelf moeten doen. Ook het toevoegen van cheddar kaas en augurk aan je vegetarische hamburger is echt een aanrader!

3. Pita broodje met vegetarische gyros

Bij de meeste barbecues staan er wel een lekkere zelfgemaakte tzatziki op tafel. Zo niet, dan kun je dit nog overwegen, want wie houdt er nou niet van tzatziki? Als ik denk aan tzatziki, dan denk ik automatisch aan pita ;-). Met de komst van vegetarische gyros, is het niet moeilijk meer om een vegetarisch broodje pita te maken. Het enige wat je verder nog nodig hebt is sla, rode ui, een paar schijfjes komkommer en plakjes tomaat.

vegetarische barbecue

4. Gemengde groente 

Bij een vegetarische barbecue mag heel veel groente natuurlijk niet ontbreken. Niet iedereen houdt namelijk van vleesvervangers, er zijn ook vegetariërs die vleesvervangers verafschuwen. Maar, een vegetariër maak je gelukkig altijd blij met een heerlijke groentemix ;-). De combinatie van groente bij recept nummer 2 is altijd een groot succes. Zeker in combinatie met feta, mozzarella of andere kazen! Om de groentemix goed vullend te maken, kun je er linzen, zwarte bonen of kikkererwten aan toevoegen. Niet heel handig op de barbecue natuurlijk, maar gelukkig bestaan er ook barbecues waarmee je gerechten kunt stoven, bakken en slow-cooken. De Big Green Egg barbecue is een echte voorloper op dit gebied. Pak de groentemix in met wat aluminiumfolie en stoven maar!

5. Gevulde courgette/paprika/portobello

Ook een gevulde groente is altijd een groot succes. Het vergt wel iets meer voorbereiding dan gewoon een stukje vlees op de barbecue gooien, maar je scoort hiermee echt punten bij je vegetarische barbecue ;-). Vul de courgette bijvoorbeeld met paprika, tomaat en kaas. Groente vullen met rijst is ook altijd een goed idee. Voor de liefhebbers kun je natuurlijk ook groente vullen met vegetarisch gehakt. Dit is super makkelijk te maken en altijd smullen!

Heb jij weleens een 100% vegetarische barbecue georganiseerd? 

Bewaar dit artikel via Pinterest:
vegetarische barbecue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge