Pluizige krullen voorkomen? 11 Tips voor je krullen

Hoi allemaal! Wie mij langer volgt, weet dat ik echt een haat-liefde verhouding heb met mijn krullen. Ze horen bij mij en ik vind het mezelf ook beter staan dan steil haar, maar het is wel a lot of work. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren een hoop bij geleerd over het verzorgen van mijn krullenbos. Inmiddels weet ik precies hoe je pluizige krullen kunt voorkomen! In dit artikel vind je 9 tips voor mooie krullen, lees gauw verder als je benieuwd bent.

pluizige krullen

1. Ga naar een krullenkapper

Inmiddels is het zo’n 5 of 6 jaar geleden dat ik het concept krullenkappers ontdekte. Sinds ik naar een goede krullenkapper ga beleef ik weer plezier aan mijn krullen! Bij een krullenkapper zijn de kappers (duh) gespecialiseerd in het knippen en stylen van krullen. Dit vergt namelijk een heel andere techniek dan bij steil haar. Een krullenkapper knipt je haar droog en houdt rekening met de natuurlijke val van je krullen, in plaats van het nat te maken en in een rechte lijn te knippen. Ga je naar een gewone kapper die alle haartypes knipt, dan doe je je krullen echt tekort! Mocht je net als ik in Groningen wonen, dan kan ik je echt aanraden om naar kapsalon The Proof of Parruccies te gaan. De kapsters die hier werken hebben allemaal ervaring met krullen!

2. Begin met het verzorgen van je krullen volgens de CG-methode

Niet alleen de krullenkapper heeft ervoor gezorgd dat mijn krullen er veel beter uitzien. Ook het volgen van de CG-methode voor krullen heeft hieraan bijgedragen. De CG-methode houdt in dat je geen producten gebruikt met siliconen, sulfaten, alcohol en parfum, wat zeer schadelijk is voor krullend haar. Heb je last van pluizig haar, dan betekent dat dat je haar een vochttekort heeft en beschadigd is. Welke producten je gebruikt heeft (en hoe je haar opdroogt, zie tip 5) hier een heel groot aandeel in. Er zijn heel veel websites waarop je precies kunt zien welke merken CG-proof producten verkopen. Mijn favoriete en betaalbare CG merken zijn Yari, Shea Moisture en Noughty.

3. Kam je haar met een grove (afro)kam

Weet je nog dat de Tangle Teezer zo’n grote hit was? Ik had ‘m ook, omdat hij mijn haar ontzettend goed ontklit. Maar deze borstel met tientallen kleine pinnetjes is uiterst schadelijk voor poreuze krullen, waardoor je juist pluizige krullen krijgt. Ik heb fijn en dun haar wat snel in de knoop raakt, dus de Tangle Teezer was voor mijn krullen echt een marteling. Sinds een paar jaar gebruik ik een houten afrokam speciaal voor krullen. Overigens is mijn haar een stuk dikker en sterker geworden sinds ik de CG-methode volg, dus mijn haaruitval tijdens het kammen is nu minimaal. Mijn haar breekt ook niet meer af tijdens het kammen en is een stuk makkelijker doorkambaar dan voorheen. Ook kam ik mijn haar alleen nog als het droog is, want nat haar beschadigt sneller.

4. Voorkom pluizige krullen met een styling gel of mousse

Maar met het naar de krullenkapper, het volgen van de CG-methode en het kammen met een grove kam ben je er nog niet. Wil je pluizige krullen tegengaan, dan heb je een goede krullencrème, styling gel of mousse nodig. Ik gebruik zelf een combinatie van deze 3 producten. Krullencrème zorgt ervoor dat je krullen gehydrateerd blijven, terwijl gel zorgt voor meer definitie en minder pluis en mousse volume geeft. Zorg ervoor dat je haar nog nat is wanneer je deze producten in je haar kneed, zodat je krullen de producten opnemen.

föhn

5. Gebruik een föhn met diffuser om pluizige krullen te voorkomen

Krullend haar heeft standaard een vochttekort en neemt vocht op als een spons. Als je krullen te snel opdrogen, zul je zien dat ze pluizig worden en je haar minder krult. Daarom is het ook niet verstandig om je krullen aan de lucht te laten opdrogen. Gehydrateerde krullen zijn blije krullen, je zult zien dat ze dan mooi glanzen en dikker aanvoelen. Na het aanbrengen van producten op nat haar, kun je je haar het beste föhnen met een föhn met diffuser. Door de diffuser worden je krullen niet weggeblazen en drogen ze langzaam op, waardoor je mooie, dikke en gedefinieerde krullen krijgt.

6. Spoel je haar na met koud water

Eerlijk is eerlijk, je haar naspoelen met koud water is geen pretje, maar het helpt wel tegen pluizige krullen! Zet na het wassen van je haar de koude kraan even aan. Vind je dit te heftig, dan kun je ook het föhnen van je haar afsluiten met koude lucht. Dit helpt ook om je haarschubben te sluiten, waardoor je pluizige krullen voorkomt!

7. Voorkom pluizig haar met een keratinebehandeling

Als de overige tips in dit artikel niet voldoende helpen en je haar droog blijft, is het aan te raden om eens een keratinebehandeling te doen. Een keratinebehandeling is een treatment waarbij je haar intensief wordt gevoed met vloeibare keratine (proteïnes). Zo blijft je haar voor een langere periode super zacht, verzorgd en glanzend! De behandeling is overgewaaid uit Brazilië, waar veel dames door de tropische temperaturen vaak last hebben van droog en pluizig haar. Wil je eerst eens uitproberen wat keratine voor je haar precies doet? Dan kun je eerst eens zelf beginnen met keratineproducten.

olaplex

8. Gebruik wekelijks een haarmasker, bij voorkeur Olaplex nr. 3

Sinds ik voor het wassen (wat ik eens in de 5-6 dagen doe) een haarmasker gebruik, zijn mijn krullen een stuk gezonder. Ik gebruik graag het haarmasker van Yari (van de Green Curls lijn) en Olaplex nr. 3. Olaplex is echt een revolutie op het gebied van haarverzorging. Olaplex nr. 3 is een herstelbehandeling die je thuis kunt doen. Het herstelt namelijk gebroken zwavelverbindingen, waardoor je haar sterker wordt en veel minder snel afbreekt. Olaplex nr. 3 is ook nog eens CG-methode proof en wat mij betreft is dit echt een onmisbaar product voor je krullen!

Als je last hebt van pluizige krullen kan het ook zijn dat je haar meer proteïne nodig heeft. Gebruik dus ook af en toe een proteïne masker! Het verschilt per type krul hoe vaak je haar een proteïne boost nodig heeft. Te veel proteïne zorgt er namelijk ook voor dat je haar dof en pluizig wordt en zijn elasticiteit verliest. Dit is echt een kwestie van uitproberen. Ik heb zelf fijne en luchtige krullen en voor mij is een paar keer per jaar een proteïne masker voldoende.

9. Voorkom pluizige krullen met een microvezeldoek

Je krullen laten drogen met een handdoek eromheen is eigenlijk uit den boze. Een handdoek neemt namelijk snel water op, waardoor je krullen te snel opdrogen. Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde, hebben krullen een vochttekort. Je maakt ze er dus niet blij mee als je ze in een handdoek wikkelt. Ik merk ook dat ik veel minder krullen heb en dat ze snel pluizig worden als ik ze laat drogen in een handdoek. Ik ga soms wel met nat haar slapen (en doe ‘s ochtends dan mijn hele routine met mijn föhn), dan gebruik ik een microvezeldoek om te voorkomen dat mijn kussen nat wordt.

10. Gebruik een satijnen kussensloop

Ook een satijnen kussensloop kan ik je echt aanraden als je krullen hebt. Een katoenen kussensloop kan je haar namelijk ook beschadigen. Daarnaast is een satijnen kussensloop ook heel erg goed voor je huid, zeker als je regelmatig last hebt van oneffenheden. Ook voelt een satijnen kussensloop enorm fijn en zacht aan, wat heerlijk slaapt! ‘s Nachts doe ik mijn krullen altijd in een hoge staart en probeer ik er zo min mogelijk op te liggen, want daardoor worden ze pluizig en plat.

11. Toch last van pluizige krullen? Geef je krullen een snelle touch-up

Ondanks alle tips in dit artikel, kunnen de buitenlucht, sjaals en aanrakingen er voor zorgen dat je haar toch wat gaat pluizen. Dan zit er nog maar één ding op: je krullen een snelle touch up geven! Ik heb in mijn badkamer altijd een plantenspuit bij de hand, zodat ik mijn krullen vochtig kan maken. Vochtig haar gaat namelijk weer meer krullen en neemt producten beter op. Na het aanbrengen van krullencrème föhn ik mijn krullen direct met mijn diffuser, zodat ze mooi opdrogen zonder pluis.

Wat zijn jouw beste tips om pluizige krullen te voorkomen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
pluizige krullen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge