Moeite met in slaap vallen? Tips voor een fijne avondroutine

Hoi allemaal! Vorige maand is de zomertijd ingegaan en ik ben vast niet de enige die hier altijd even moeite mee heeft. Het kost me altijd wel een week om weer in een goed ritme te komen! Gelukkig heb ik sinds kort een hele fijne avondroutine waar ik op terug kan vallen. Heb jij soms ook moeite met in slaap vallen of slaap je niet goed door? In dit artikel deel ik mijn beste tips voor een fijne avondroutine, zodat jij ook lekker kunt slapen!

moeite met in slaap vallen

1. Slik elke dag magnesium voor het slapengaan

Deze tip heb ik onlangs ontdekt en ik vraag me nog steeds af waarom ik dit niet eerder wist. Een tijdje geleden had ik een online event van Kruidvat waar orthomoleculair therapeut en diëtist Iris de Goede meer kwam vertellen over voeding en gezondheid. Super interessant! Een van de tips die zij meegaf is om voor het slapengaan een magnesium tablet te slikken. Magnesium is een natuurlijk slaapmiddel en zorgt, samen met melatonine, voor een betere regulatie van je bioritme. Sinds ik elke dag voor het slapengaan magnesium slik, slaap ik sneller in en slaap ik ook vaster. Ik word uitgerust en zelfs uit mezelf wakker (wat voor mij echt zeldzaam is). Sinds ik magnesium slik heb ik ook geen last meer van een trillende oogspier. Een magnesium tekort kan er namelijk ook voor zorgen dat je spierspasmen of spier- en zenuwpijn hebt.

2. Lees een boek voor het slapengaan

Nog een tip waar ik echt bij zweer als je moeite hebt met in slaap vallen, is lezen voor het slapengaan. Een boek lezen voor het slapengaan zorgt er niet alleen voor dat je moe wordt, maar ook dat je je eigen gedachten even uitschakelt. Lezen voor het slapengaan is echt een must voor piekeraars! Soms vallen mijn ogen echt dicht tijdens het lezen. Ik vind het vooral heel fijn om feelgood boeken te lezen voor het slapengaan. Bij bijvoorbeeld een zelfhulpboek of boek over zelfontwikkeling worden mijn hersenen weer geactiveerd. Als je niet zo van het boeken lezen bent, kun je ook eens een tijdschrift proberen.

3. Beperk je cafeïne inname

Een paar jaar geleden sliep ik ontzettend slecht en voelde ik me constant gestrest. Wat bleek? Ik dronk gedurende de dag veel te veel koffie, waardoor mijn hartslag zo hoog was, dat ik er helemaal naar van werd. Tegenwoordig drink ik daarom nog maar 1 tot 2 kopjes koffie per dag (het liefst één). Ook drink ik bijna nooit meer koffie op een lege maag. Sowieso drink ik na 14.00 ‘s middags geen koffie meer, omdat mijn lichaam cafeïne ontzettend traag afbreekt. Inmiddels bestaan er DNA-testen om uit te zoeken tegen welke stoffen je lichaam eigenlijk niet bestand is, maar bij mij is het echt overduidelijk ;-). Als je geen koffie drinkt, maar wel cola of Redbull, kun je hiermee proberen te minderen. Sowieso is het goed om je dag af te sluiten met een kruidig theetje (kamillethee bijvoorbeeld) of een glas water, in plaats van koffie of frisdrank.

Zo’n DNA-test is trouwens super interessant. Aan de hand hiervan kun je namelijk jouw voedingspatroon aanpassen aan de behoeften van je lichaam. Zo kunnen sommige mensen niet goed tegen lactose (ook al zijn ze niet echt allergisch), of blijkt dat ze vlees niet goed kunnen verteren. Terwijl andere mensen juist weer meer vlees nodig hebben om zich goed te voelen. Als dit er bij mij uit zou komen zou ik wel echt janken, haha. Ik eet al 15 jaar geen vlees en ben niet van plan om het ooit weer te eten.

4. Geen schermpjes meer na 22.00

Eerlijk is eerlijk, dit puntje blijft voor mij als avondmens een uitdaging. Heb jij vaak moeite met in slaap vallen, dan is het zeker een aanrader om het kijken naar schermen na een bepaald tijdstip te beperken. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld gaan lezen of de dag even van je afschrijven. Elke dag een paar punten opschrijven waar je tevreden over bent of dankbaar voor bent helpen altijd heel goed! Of ga even lekker uitgebreid douchen en verwen jezelf met een gezichtsmasker. Er was een periode dat ik elke avond om 22.00 de Wi-Fi-verbinding op mijn telefoon uitschakelde, maar nu we weer richting zomer gaan en de lockdown voorbij is, blijkt dit toch lastig. Maar het is zeker de moeite waard om hiermee te experimenteren, als je een moeilijke slaper bent!

5. Schrijf voor het slapengaan je gedachten op

In de vorige alinea benoemde ik het al even, maar voor het slapengaan van je af schrijven is heel fijn! Zo kun je je hoofd even leegmaken en ga je niet de hele nacht liggen malen. Om er even in te komen kun je bijvoorbeeld elke avond opschrijven waar je die dag dankbaar voor was. Of schrijf op waar je die dag trots op bent/wat goed ging. Zo kun je de dag met een positieve noot afsluiten! Op deze manier sta je ook met een positief gevoel op. Ik heb het een tijdje geprobeerd en het werkt echt! Hoog tijd om dit puntje weer toe te voegen aan mijn avondroutine ;-).

Heb jij moeite met in slaap vallen? Pas jij ook een avondroutine toe? 

Bewaar dit artikel via Pinterest:
moeite met in slaap vallen

2 Reacties

  1. 15 april 2022 / 22:45

    Die laatste pas ik zelf ook graag toe. Dingen opschrijven helpt mij altijd heel erg om wat meer rust te krijgen en niet steeds met alle rondvliegende gedachten bezig te zijn. En wat een goede tip van de magnesium! Ik had die laatst eens gehoord, maar was vervolgens vergeten om een potje te halen. Dat ga ik morgen meteen even doen 🙂 Ik slik wel regelmatig valeriaan, maar het schijnt dat magnesium meer doet en ook de spanning in je spieren wat vermindert. Heel benieuwd!
    Romy onlangs geplaatst…12 dingen waar ik niet over kan meepratenMy Profile

  2. Tamara Bouchard
    4 mei 2022 / 19:59

    Ik neem LUNESTIL om te slapen , vrij verkrijgbaar bij de apotheek, zeker ook een aanrader. Magnesium neem ik in de ochtend voor mijn knietjes waar ik waarschijnlijk mee artrose op zit..! En ik hou een dagboek bij, helpt zo goed je gedachten afschrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge