Lief zijn voor jezelf: 16 dingen die je kunt doen!

Iets wat we allemaal wel wat vaker mogen doen is lief zijn voor onszelf. Het klinkt zo simpel, maar toch is het ontzettend lastig! Zeker in een tijd waarin we veel te willen willen en dus ook teveel van onszelf (en mensen om ons heen) vragen. De lat komt steeds hoger te liggen en ook ik maak me er schuldig aan. Vind jij lief zijn voor jezelf ook lastig? In dit blog vind je 16 simpele dingen je kunt doen voor jezelf en jouw geluk!

lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf: 16 ideeën

Als je het mij vraagt gaat lief zijn voor jezelf gaat er vooral om dat we mínder doen en dat we vaker naar ons lichaam luisteren. We zijn gewend om maar door en door te razen en ergens is het natuurlijk ook wel lekker om in die flow te zitten.

Het is de kunst om hier een goede balans in te vinden en niet alleen naar je ‘moet’-stem te luisteren, maar ook naar je ‘voel’-stem. In het boek Dertig & Depri van Bonnie las ik voor het eerst over de verschillende stemmen en ik denk dat iedereen dit wel herkent.

De ‘moet’-stem wil dat je maar door en door gaat, eerst nog even de was doen, koken, die ene mail sturen en dán pas mag je zitten. Terwijl je ‘voel’-stem eigenlijk zegt: ik heb er helemaal geen puf meer voor. Deze twee stemmen zijn constant met elkaar in gevecht, wat überhaupt al vermoeiend is, en jij moet zelf bepalen naar welke stem je gaat luisteren. Hieronder vind je 16 dingen die je kunt doen om lief te zijn voor jezelf.

1. Een avondje offline gaan

Als er iets is waar ik bij tijden horendol van word dan is het wel mijn telefoon. Er was een periode dat offline avonden de standaard waren, maar de laatste tijd gaat het weer helemaal de verkeerde kant op.

Heb jij ook last van teveel prikkels waardoor je slecht slaapt, dan is een avondje offline gaan echt een aanrader! Zo kom je lekker in je eigen bubbel en zorg je ervoor dat je geest tot rust komt.

2. Eerder naar bed gaan

Soms is een goede nacht slaap alles wat je nodig hebt. Geeft jouw lichaam dit aan, dan is het belangrijk om ernaar te luisteren! Bij mij hebben een paar slechte nachten onlangs nog geleid tot drie weken op en af ziek zijn.

Voldoende slaap is echt enorm belangrijk voor je weerstand. Lief zijn voor jezelf kan dus ook zeker betekenen dat je lekker vroeg onder de wol kruipt ;-).

3. Je favoriete maaltijd maken

Vaak kook ik uit luiheid iets waar ik eigenlijk niet echt zin in heb. Soms heb ik het zo druk dat ik geen boodschappen kan doen en ben ik dus aangewezen op kliekjes. Maar, lief zijn voor jezelf betekent ook zeker goed, lekker en gezond eten.

Trakteer jezelf dus eens op je favoriete maaltijd! Het zal wonderen doen voor hoe je je voelt.

4. Een halfuurtje niks doen

Een halfuur niks doen klinkt zo simpel, maar vaak redden we dat niet eens op een dag. Sterker nog, een halfuur écht niks doen doe ik alleen als ik brak of ziek ben en ziet er meestal uit als een dutje doen op de bank.

Maar soms is het ook heel waardevol om gewoon even een halfuur op de bank te zitten en voor je uit te staren. Je gedachtes te ordenen en je hoofd leeg te maken. Kortom: écht niks doen. Je brein zal er van opknappen!

5. Op solo date gaan

Iets wat ik heerlijk vind om te doen is op solo date gaan, oftewel mezelf ergens mee naartoe nemen. Mijn favoriete solo date activiteit is op dit moment wandelen met een podcast op. Iets wat ik ook weer wil gaan oppakken is lekker naar een koffietentje gaan met een goed boek – en dus niet om te werken.

Als ik in een zonnig land zou wonen zou ik dit zeker vaker doen. Je zou mij dan ook vaak vinden op een kleedje in het park, met een goed boek of een notitieboek om dingen van me af te schrijven. Ook vind ik het heel leuk om een middag te gaan fotograferen (in Nederland word ik daar helaas niet heel vrolijk van haha).

6. Mediteren of aan yoga doen

Een aantal jaar geleden, toen mijn abonnement bij de fysio afliep, ben ik begonnen met thuis yoga doen. Dit is echt super fijn als je lichamelijke klachten hebt! En dat niet alleen, je wordt er ook heerlijk rustig van in je hoofd, waardoor je daarna super goed slaapt.

Dus, gun jezelf eens 20 minuten rust en rol je yogamat uit om te gaan yoga’en of mediteren.

lief zijn voor jezelf

7. Genieten van de zon

Als er iets is waar ik intens van geniet, dan is het wel de zon. Zodra de zon ook maar even schijnt ben ik buiten te vinden. Helaas hebben we in Nederland heel weinig zon, dus ga ik ook graag naar de zonnebank.

De zon kan je zoveel (positieve) energie geven! Lief zijn voor jezelf is dus ook een lange pauze nemen of wandeling maken in het zonnetje, zodra ‘ie weer eens schijnt. Je moet de momenten pakken! 😉

8. Iets lekkers bakken

Ben jij ook een enorme zoetekauw dan word je ongetwijfeld gelukkig van een lekker baksel ;-). Ik kan echt heel zen worden van koken of bakken. Ben je vooral dol op het opeten en niet op het bakken, dan kun je natuurlijk altijd kiezen voor een makkelijk recept. Ook dat is lief zijn voor jezelf!

9. Meer tijd vrijmaken voor jezelf

Hoe vaak plan jij me time in in je agenda? Ik doe dat dus nooit, maar ik wil hier wel mee gaan experimenteren. Het lijkt mij heerlijk om doordeweeks eens een middag vrij te plannen en te zien wat ik ga doen (als ik überhaupt iets wil doen).

Iets wat je eigenlijk relatief makkelijk kan doen als zelfstandig ondernemer, maar toch doe ik dit nooit. Lief zijn voor jezelf kan dus ook zijn dat je een paar uurtjes of een middag vrijhoudt voor jezelf, om te doen waar JIJ zin in hebt!

10. Eten waar je zin in hebt

Ook op het gebied van eten mogen we vaker naar onze ‘voel’-stem luisteren, in plaats van onze ‘moet’-stem, die waarschijnlijk zegt dat je je dat taartje beter kan laten staan ;-). Eigenlijk is dat best stom, want de meeste mensen kunnen juist enorm genieten van eten (waaronder ikzelf).

Eet dus ook eens een keer iets waar jij echt zin in hebt en behoefte aan hebt, of dat nou een gezonde salade is of een dikke bak frituur.

11. Een lange wandeling maken

Iets waar ik altijd enorm van opknap is wandelen – als het mooi weer is tenminste ;-). Met een lange wandeling zorg je er niet alleen voor dat je je beweging voor de dag hebt gehad, maar je wordt er ook rustig van. Na een wandeling voel ik me minder gehaast en is mijn hoofd altijd een stuk leger!

12. Jezelf trakteren op iets lekkers

Als jij, net als ik, dol bent op eten, dan ken je vast wel dat gevoel dat je je de hele dag al verheugt op eten. Vooral als je een avond uit eten gaat of je favoriete maaltijd op de planning staat.

Lief zijn voor jezelf betekent ook dat je jezelf eens trakteert op iets lekkers! Bijvoorbeeld je favoriete chocola of een lekker taartje. Loopt het water je al in de mond? 😉

13. Van je af schrijven

Iets waar je ook enorm van kunt opknappen, is de tijd nemen om dingen van je af te schrijven. Vaak zijn we in onze vrije tijd geneigd om voor de TV te ploffen of een boek te lezen, maar schrijven geeft je pas écht rust.

Dus schrijf alles op waar je mee zit of wat er al tijden in je hoofd rondspookt. Je zorgt er daarmee niet alleen voor dat je hoofd leger wordt, maar het geeft je ook weer nieuwe inzichten.

14. Op solo trip gaan

Iets wat ik echt kan aanraden als je écht eens goed de tijd wil nemen voor jezelf, is op solo trip gaan. Zelf ben ik al meerdere keren op solo trip geweest en dan kom ik pas echt tot rust. Alleen reizen heeft echt een heleboel voordelen, waar je meer over kunt lezen in dit artikel.

Je hoeft namelijk niet met iedereen rekening te houden en je hebt minder afleiding, waardoor de tijd ook trager gaat. Er is dus ook veel minder tijd nodig om helemaal zen te worden!

15. Een gezonde, voedzame soep maken

Als er iets is waar ik rustig van word dan is het wel soep maken. Ik weet niet precies waarom, maar ik vind het altijd heerlijk om te doen en het kan eigenlijk ook niet misgaan. Soms is een gezonde, voedzame soep alles wat je nodig hebt! Lief zijn voor jezelf is ook naar je lichaam luisteren en hier gehoor aan geven.

16. Een lange douche (of bad) nemen

Soms is warmte alles wat je nodig hebt om te ontspannen en tot jezelf te komen. Lief zijn voor jezelf kan dus ook zijn: een lekker lange douche nemen (of extra lang in bad gaan, als je die luxe hebt). Als je dit doet voor het slapengaan zul je zien dat je ook nog eens veel beter slaapt!

Vind jij lief zijn voor jezelf ook weleens lastig? Hoe ga jij hiermee om en wat zijn jouw beste tips?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
liever zijn voor jezelf

1 Reactie

  1. Karina da Silva
    21 april 2024 / 20:56

    Nr 14 vind ik heel spannend! Ik heb vaker dingen solo gedaan maar nooit een reis. Deze ga ik dus in de zomer doen, heel spannend dus. En misschien ga ik naar je lievelingsbestemming.
    Bedankt voor de tips 🙏🏼

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge