Jezelf motiveren als ondernemer? 8 Tips!

Hoi allemaal! Voor velen is het een droom om ooit voor zichzelf te beginnen. Iets wat ik heel goed begrijp, want ondernemen is echt geweldig! Alleen vind ik dat er soms niet een realistisch beeld wordt geschetst van ondernemen, want het is zeker niet altijd leuk of makkelijk. Je moet alles zelf oplossen en kunt bij niemand (als in: collega’s) terecht als je ergens tegenaan loopt. Het is niet alleen maar hela hola en lang leve de vrijheid, want jezelf motiveren als ondernemer kan best lastig zijn! Ervaar jij dit soms ook? In dit artikel vind je 8 tips.

jezelf motiveren als ondernemer

1. Zorg voor ritme en structuur

Inmiddels is het alweer 5(!) jaar geleden dat ik me inschreef bij de KvK. De afgelopen jaren heb ik af en aan voor mezelf gewerkt en ook af en toe (parttime) in loondienst. Sinds ik weer fulltime onderneem, sinds een jaar of 2, heb ik eindelijk een goed ritme voor mezelf ontwikkeld. Ik merk dat dit al zoveel scheelt om gefocust en gemotiveerd te blijven!

Als ik mij ‘s ochtends heb aangekleed en make-up op heb gedaan voelt het al alsof ik iets heb gepresteerd, haha. Als ondernemer is het heel verleidelijk om in je pyjama op de bank te werken, maar voor mij werkt dit echt totaal niet. Nu ik een ritme heb gecreëerd voor mezelf, heb ik veel meer rust in mijn hoofd.

Om jezelf te motiveren als ondernemer is het echt een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt en wat niet. Zo vind ik het ook heel fijn om thuis werken af te wisselen met buiten de deur werken.

2. Maak een lijstje met je prestaties

Wat heel fijn werkt als je een dipje hebt, of het even niet meer ziet, is een lijstje maken met dingen die wél goed gingen. Door dit lijstje krijg je meer zelfvertrouwen en krijg je een motivatie boost om weer lekker aan de slag te gaan. Als ondernemer is het nou eenmaal een kwestie van trial and error en niet alles werkt even goed.

Daar kun je van gaan zitten balen, maar je kunt je beter focussen op dingen die wél goed gingen. Merk je dat je gaat zitten twijfelen en dat alles stroef gaat, dan helpt het maken van zo’n lijstje echt heel goed!

3. Focus je op dingen die je energie geven

Jezelf motiveren gaat niet lukken als je geen plezier hebt in je werk. Als ondernemer heb je de vrijheid om je dagen zo in te delen hoe jij het wil en het werk te doen wat jij wil, dus maak hier dan ook gebruik van. Die vrijheid vind ik het grootste voordeel van eigen baas zijn. Zo heb ik dit jaar de keuze gemaakt om meer freelance werk te doen, omdat ik daar mijn creativiteit in kwijt kan.

Ook kan ik zo weer meer klanten aantrekken, door wat ik maak en doe voor bedrijven te delen via Instagram. Vorig jaar focuste ik me vooral op het verkopen van mijn eigen aanbod, maar ook dit vergt veel doorzettingsvermogen en een bepaalde mindset.

Ik ben nou eenmaal een creatieveling en sales is gewoon niet mijn favoriete bezigheid.

4. Besteed taken uit die je veel tijd kosten

Bij het ondernemen horen ook minder leuke dingen, zoals het doen van je administratie en SEO optimalisatie van je website. Prima als je dit zelf kan en wil doen, maar het hóeft niet! In een bedrijf heb je immers ook meerdere personen die allemaal hun eigen taken hebben.

Het uitbesteden van taken kost natuurlijk geld, maar scheelt je wel heel veel tijd en frustratie. Die tijd kun je vervolgens besteden aan taken waar je wel energie van krijgt en die je bedrijf helpen groeien.

jezelf motiveren als ondernemer

5. Begin je werkdag met een kleine, simpele taak

Soms heb je van die dagen dat je het allemaal niet meer overziet en alles veel groter maakt dan het is. Jezelf motiveren als ondernemer kan dan heel lastig zijn. Als je niet in de juiste flow zit, gaat het niet lukken om een productieve en leuke werkdag te hebben. Wat ik doe om wél in de flow te komen, is eerst kleine en simpele taakjes afwerken.

Zo creëer ik weer ruimte in mijn hoofd om daarna met een grotere taak aan de slag te gaan, zoals het schrijven van een blog of het maken van content. Ook voel ik me meteen productief door te beginnen met kleine taken, omdat je in een uur al heel veel kunt doen.

6. Last van uitstelgedrag? Maak een kwartiertje vrij

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben een enorme perfectionist. Zodra ik dit even probeer los te laten, merk ik meteen dat ik veel meer inspiratie heb. Mijn perfectionisme weerhoudt me er ook weleens van om met een taak te beginnen. Misschien herken jij ook wel dat het lastig kan zijn om aan een taak te beginnen, omdat je niet weet waar je moet beginnen.

Laatst kwam ik op Instagram een hele goede tip tegen: spreek met jezelf af dat je ergens even een kwartier voor gaat zitten. Zo is het makkelijker te overzien, maar heb je in ieder geval al een begin gemaakt. Zit je na dit kwartier lekker in de flow, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om door te gaan!

7. Beloon jezelf hoe dan ook

Iedereen kent wel de tip om jezelf te belonen na een productieve dag. Maar, jezelf niet belonen als je niet productief bent geweest is eigenlijk een vorm van afstraffen. Je geeft daarmee jezelf het signaal dat je het niet verdiend hebt, dat je de beloning niet waard bent. Laatst las ik iets heel inspirerends ven iemand die een burn-out had gehad. Ze zei: “Je hoeft niet per se iets te hebben gepresteerd om te mogen ontspannen.”

Onze maatschappij is heel erg op gericht op beloning naar prestatie. We mogen echt wel wat liever zijn voor onszelf! Je kunt nou eenmaal niet elke dag “6” gooien, focus je liever op het positieve en beloon jezelf alsnog. Morgen weer een dag!

8. Geen inspiratie of motivatie? Laat het even los!

Als tip 6 (ergens even een kwartiertje voor gaan zitten en gewoon beginnen) niet werkt, zit er nog maar één ding op. Jezelf motiveren als ondernemer betekent soms ook: loslaten! Ga even een rondje wandelen of doe iets anders om je zinnen te verzetten. Wat bij mij ook heel goed werkt voor mijn motivatie en inspiratie is de zon. Zo werk ik mijn content ideeën ook het liefst uit terwijl ik buiten zit. Maar helaas zit dat er in Nederland niet vaak in ;-).

Jezelf motiveren als ondernemer: jouw ervaring

Hopelijk heb je iets gehad aan deze tips om jezelf te motiveren als ondernemer. Ik ben ook heel benieuwd hoe jij dat aanpakt, als je ook ondernemer bent. Laat jouw beste tips om jezelf te motiveren achter in een reactie!

Bewaar dit artikel via Pinterest:
jezelf motiveren als ondernemer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge