FAVORIETE RECEPTJES VAN DE WEEK #1

Hoi allemaal! Ik heb een nieuwe rubriek tot leven geroepen op mijn blog, namelijk ‘Favoriete receptjes van de week.’ Ik ben natuurlijk dol op make-uppen, maar eten is ook een van mijn grootste hobby’s ;-). Daarnaast vind ik het extra leuk om lekker (en gezond!) te koken sinds ik een eigen keukentje heb. Ben je benieuwd naar mijn favoriete recepten van de afgelopen week? Lees dan gauw verder!

Ho, wacht even, voordat je begint met lezen
wil ik je nog even iets vertellen. Sommigen weten waarschijnlijk wel dat ik vegetariër ben, maar ik eet wel vis! Eigenlijk ben ik dus een pescotariër ;-). Niet dat jullie denken dat ik de boel bij elkaar lieg, haha. Maar ‘vegetariër’ is toch een wat makkelijker begrip, ook al vertel ik er in real life altijd meteen bij dat ik wel vis eet. Als ik zeg dat ik pescotariër ben kijken ze me namelijk altijd aan alsof ik een of andere vieze ziekte heb, haha.

En, mocht je je afvragen waarom ik maar drie recepten deel in dit artikel: Ik kook meestal drie of vier keer per week. De andere dagen eet ik een kant-en-klaar maaltijd, bijvoorbeeld een maaltijdsalade of een diepvriespizza. Ik werk natuurlijk in de nachthoreca (en soms tot redelijk laat in de avond op het terras) en dan heb ik echt geen zin – en tijd – om iedere dag uitgebreid te koken. Ook eet ik soms twee dagen hetzelfde, ga ik uit eten of eet ik een keer bij mijn ouders of een vriendin. Anyway, laten we nu écht beginnen!

receptjes
Bulgur met tomatenpuree

Ingrediënten (voor 1 persoon)
– 1 portie bulgur (naar eigen inzicht)
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 1/2 blikje rode linzen
– handje spinazie
– 1/3 courgette
– stuk of 8 cherrytomaatjes
– 1/2 rode ui
– 1/4 feta
– eventueel zwarte peper

Bulgur is een van mijn favoriete gerechten om klaar te maken. Het is super snel, simpel en je kunt er eindeloos mee variëren! Meestal kook ik dit als ik nog van allerlei groenten een klein beetje in huis heb.

Bereiding
De bulgur kook ik in een klein pannetje, ik voeg er een scheutje olijfolie en tomatenpuree aan toe, daardoor krijgt het wat meer smaak. Het duurt ongeveer 10-15 minuten (op hoog vuur) voordat de bulgur het vocht heeft opgenomen. Doe er dus zeker niet te veel water bij, dan duurt het echt een eeuwigheid! Vervolgens bak ik de rest van de ingrediënten in een koekenpan, lekker makkelijk! Tot slot nog wat feta en zwarte peper.

receptjes
Couscous salade

Ingrediënten (voor 2 personen of 2 dagen)
– 2 porties couscous (naar eigen inzicht)
– een klein blikje rode linzen of kikkererwten (het is maar net wat ik in huis heb)
– 10 cherrytomaatjes
– 1 paprika
– 1 rode ui
– 2 wortels
– 1/2 courgette
– 1/2 of 3/4 feta
– 2 gebakken eieren
– eventueel ketjap of couscous kruiden

Oh jongens, wat ben ik toch dol op couscous! Jullie hebben dit gerecht vast al vaker voorbij zien komen op Instagram of op mijn blog, haha. Love it. Ook met couscous kun je eindeloos variëren, maar dit is toch wel mijn favoriete receptje ooit. Ik vind het zelfs zo lekker, dat ik het vaak twee dagen achter elkaar eet.

Bereiding
Ook de couscous salade is eenvoudig te maken. Ik begin met het opbakken van de courgette, wortels, linzen/kikkererwten en eieren. De rest doe ik, jawel, rauw in de salade! Geen idee waarom, maar ik ben gewoon dol op knapperige cherrytomaatjes en paprika, haha! Dit maakt de salade lekker fris, wat ik erg lekker vind, vooral in de zomer. De couscous wil ik dan wel weer warm hebben – ja, pietje precies hier hoor – en maak ik dus pas op het laatst klaar. Het enige wat je hoeft te doen is er wat heet water bij gooien (ik doe dit gewoon rechtstreeks in mijn kom) en even te roeren. Hierna doe ik alle groenten, ei en feta erbij. Ik eet de couscous graag met een scheutje ketjap, een snufje zout en lekker veel zwarte peper. Eet smakelijk!

receptjes
Zalm met groentestoof

Ingrediënten (voor 1 persoon)
– 1 stukje zalm
– 1 portie gele rijst (naar eigen inzicht)
– 1/3 courgette
– 1 paprika
– stuk of 5 cherrytomaatjes
– creme fraiche
– schijfje citroen
– peper en zout

De zalm met groentestoof is pas sinds korte tijd favoriet. Ik wil namelijk nog meer groente gaan eten en dit gerecht is daarbij perfect. Ik eet bij zo’n gerecht nu minder rijst en meer groente. Al is het toch een mega groot bord geworden, zoals je op de foto wel kunt zien! Ik had toch iets meer rijst gekookt dan gepland, oh well… Hier kun je dus makkelijk twee dagen mee doen. Ik had de helft bewaard voor later op de avond, omdat ik voordat ik ‘s nachts werk ook nog flink moet eten, anders houd ik het echt niet vol.

Bereiding
Kook de rijst in een klein pannetje. Ook deze rijst kookt droog, wat ik altijd super chill vind (te lui om af te gieten, lol), dus doe er niet teveel water bij! Zelf ben ik helemaal into gele rijst, omdat witte rijst me doet denken aan Chineze afhaalmaaltijden en de standaard studentenhap die ik vroeger altijd maakte, haha. Je kunt natuurlijk iedere rijstsoort gebruiken. Vervolgens bak ik de zalm, paprika, tomaatjes en courgette in een grote koekenpan. Wanneer het gaar is doe ik er een lepel creme fraiche bij, zodat het lekker smeuïg wordt. Als ik het in huis heb doe ik er ook nog een schijfje citroen bij. Ook dit gerecht is niet compleet zonder peper en zout.

receptjes
Dan nog een leuk lunch-idee die ik met jullie wil delen, haha! Ik heb het allemaal zo – onbewust – keurig neergelegd, dat ik er wel even een foto van moest maken :p, ook al past ‘ie niet helemaal in dit artikel. Ik ben dol op humus met tomaatjes, en kruidenkaas met komkommer is al net zo’n lekkere combinatie. Rijstwafels vullen helaas niet echt, dus eet ik er ook nog een eitje bij.

Zo, ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien wat ik de afgelopen week zoal heb gegeten. Het is trouwens niet de bedoeling dat dit artikel wekelijks online komt hoor, eerder twee keer per maand! Zeker nu het steeds donkerder wordt (ugh, kan het alsjeblieft voor altijd zomer zijn?) zal het steeds moeilijker worden om goede foto’s te kunnen maken – of ik moet om vijf uur ‘s middags al avondeten ;-).

Overigens ben ik momenteel, dus de week nadat ik bovenstaande gerechten at, glutenvrij (of in ieder geval zoveel mogelijk) aan het eten, als test. Ik heb namelijk een aantal vage klachten en ik wil kijken of dat op deze manier verbetert. Ik heb ook altijd mega honger na het eten van bijvoorbeeld pasta en ik kan oneindig veel brood per dag eten, haha. Misschien moet ik gewoon minder koolhydraten eten. Ik ben er nog niet helemaal achter wat bij mij de trigger is, maar hier ben ik dus mee aan het experimenteren.

Al mag ik echt niet hopen dat ik niet tegen gluten kan, want dan krijg ik als pescotariër met pinda- en notenallergie nog meer (of eh, eigenlijk minder) op mijn bordje… 😉 Ook ben ik aan het minderen met suiker, en echt, ik voel me zo rot! Je merkt pas dat je suikerverslaafd bent als je ermee stopt. Ik heb echt ONTZETTEND veel trek in cola, koekjes en chips haha. Nou ja, hopelijk kan ik er mijn weg in vinden. In ieder geval, tot de volgende ‘favoriete receptjes’! Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen.

Wat was jouw favoriete recept van de afgelopen week?

7 Reacties

 1. 3 september 2017 / 09:18

  Wat leuk om zo een paar receptideeën op te doen! Die couscoussalade klinkt heerlijk. En wat goed dat je voor jezelf een beetje aan het experimenteren bent met wat je beter wel en niet kunt eten! Lijkt me wel lastig inderdaad als je vega eet en daarnaast ook op gluten moet letten en geen noten mag eten.
  Romy onlangs geplaatst…Mijn 9 tips voor beginnen met bloggenMy Profile

 2. 3 september 2017 / 22:49

  Die rijstwafeltjes zien er zo smakelijk uit!

 3. 4 september 2017 / 16:29

  Oooh wat heerlijk! Vooral die zalm met groentestoof lijkt me heerlijk. Ik ga zo ook lekker zalm eten, gelukkig haha want heb er echt trek in.
  Simone onlangs geplaatst…Mijn tatoeageMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge