9 Jaar bloggen: Mijn 9 beste tips om consistent te bloggen

Hoi allemaal! Op 9 februari bestond mijn blog alweer 9 jaar. Het is echt een cliché, maar deze 9 jaren zijn voor mijn gevoel echt voorbij gevlogen. Ik herinner me nog zó goed dat ik mijn blog startte, net voor mijn VWO-examens (mijn gevoel voor timing is nooit echt goed geweest ;-)). Inmiddels zijn we al heel wat jaren, ruim 1200 gepubliceerde artikelen en ervaring verder. Ik krijg weleens de vraag hoe ik het bloggen volhoud en hoe ik ervoor zorg dat ik er plezier in blijf houden. In dit artikel deel ik mijn 9 beste tips om consistent te bloggen, lees je mee?

consistent bloggen

1. Maak een realistisch blogschema

Iets wat ik de afgelopen jaren echt heb geleerd is hoe belangrijk een realistisch blogschema is. Als je nog studeert of een (parttime) baan hebt naast je blog, is het soms niet haalbaar om bijvoorbeeld dagelijks te posten. Ik heb de afgelopen dan ook regelmatig een hele drukke periode gehad, waarbij het bloggen op een lager pitje stond. Ook vooruit werken is, eerlijk is eerlijk, niet echt mijn ding. In drukke periodes en in de zomerperiode pas ik mijn blogschema dan ook aan. Ik publiceer liever 2 artikelen per week waar ik helemaal achter sta, dan 5 losse flodders. Zorg er dus voor dat jouw blogschema realistisch is, anders houd je het niet vol. In dit artikel deel ik 5 essentiële planning tips.

2. Maak gebruik van vaste rubrieken

Vaste rubrieken maken jouw blog niet alleen meer eigen en herkenbaar voor je lezers, maar ze bieden jou ook houvast. Hierdoor kun je ook gemakkelijk en sneller vooruit werken. Zo plaats ik 2 keer per maand op maandag een nieuwe ‘My Life Besides Blogging,’ waarin ik mijn lezers een kijkje geef in mijn leven. Ook heb ik sinds kort de rubriek ‘Fashion Friday’ in het leven geroepen, waarin ik budget fashion tips deel of inspiratie binnen een bepaald modethema. Daarnaast publiceer ik ieder einde van de maand een happy list, waarin ik deel waar ik de afgelopen maand dankbaar voor was.

3. Werk zoveel mogelijk vooruit

Dit is een puntje waar ik zelf ook nog wel aan kan werken, haha. Vooruit werken vind ik op de een of andere manier super lastig, maar het geeft me wel veel rust. Het is namelijk zoveel makkelijker om consistent te bloggen als je niet onder druk staat. Voornamelijk voor de vakantieperiode werk ik graag vooruit, zodat ik op vakantie echt kan genieten. Mijn doel voor dit jaar is dat ik altijd wat artikelen klaar heb staan, zodat ik ook eens spontaan weg kan – zonder laptop. Vooruit werken maakt het ook makkelijker om te schuiven en te variëren met artikelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook gesponsorde content wat beter verdelen over de maand.

4. Bundel taken zoveel mogelijk

Sinds ik mijn taken zoveel mogelijk bundel werk ik zoveel productiever! Zo probeer ik altijd zoveel mogelijk foto’s in één keer te maken, als ik toch al de hele woonkamer heb verbouwd ;-). Ook pins voor Pinterest maak ik altijd voordat ik het artikel publiceer. Zo heb ik meteen 3 tot 5 pins die ik verspreid kan uploaden, om zo meer bezoekers naar mijn blog te trekken. Daarnaast bewerk ik ook graag een hele lading foto’s in één keer, net zoals dat ik ook weleens een schrijfmiddag inlas. Wat ook veel tijd bespaart, is om alvast wat opzetjes te maken voor artikelen. Maak bijvoorbeeld de kopteksten en verwerken kernwoorden in alinea’s, zodat je het artikel daarna alleen nog maar hoeft in te vullen.

planning tips

5. Houd regelmatig een brainstormsessie

Inmiddels blog ik dus al 9 jaar en heb ik soms het gevoel dat ik zo’n beetje overal al over heb geschreven. Om nieuwe onderwerpen te bedenken houd ik regelmatig een brainstormsessie. Zo houd ik bijvoorbeeld ook rekening met seizoenen, zodat ik meer houvast heb en onderwerpen gericht kan verdelen. Brainstormen voor mijn blog is gelukkig niet moeilijk, omdat ik over heel veel onderwerpen schrijf. Ik vind het zelf altijd heel fijn om een mindmap te maken, waarin ik helemaal kan losgaan met content ideeën. Soms kun je ook bepaalde onderwerpen weer splitsen, waardoor je snel aan nog meer ideeën komt.

6. Schrijf over onderwerpen die jou op dit moment interesseren

Mijn allerbeste tips om consistent te bloggen is om te schrijven over onderwerpen die jou op dit moment interesseren. Wedden dat je de woorden dan zo uit je mouw kunt schudden? 😉 Zo schrijf ik heel graag over mooie reizen die ik heb gemaakt of nog wil maken. Zo kan ik niet alleen zelf inspiratie opdoen voor nieuwe bestemmingen, maar kan ik tegelijkertijd ook mijn lezers informeren. Toen ik in een drukke periode zat, deelde ik bijvoorbeeld mijn beste tips om gefocust te blijven. Door te schrijven over wat jou op dit moment bezig houdt, maak je het schrijven leuker en makkelijker. Daarnaast maak je je blog zo ook persoonlijk en eigen, omdat je schrijft vanuit jouw ervaring.

7. Maak er gebruik van als je in een flow zit

Ken je dat? Dat je soms ineens in een hele creatieve flow zit, ook al heb je eigenlijk nog 100 andere dingen te doen? Als je consistent wil bloggen, kun je soms het beste gewoon toegeven aan deze flow. Dit artikel heb ik bijvoorbeeld in een halfuurtje getypt, ook omdat ik er heel gepassioneerd over ben. In mijn hoofd heb ik het artikel dan al helemaal klaar, sneller dan dat ik kan typen ;-). Ook merk ik dat ik echt in een flow kom als ik eenmaal een artikel heb geschreven. Mijn beste tip is dus ook om te beginnen met een artikel die je heel graag wil schrijven. Hierna zit je er echt lekker in en gaat het bloggen als vanzelf!

8. Laat je inspireren door oude blog artikelen

Zoals ik net al schreef heb ik soms het gevoel dat ik elk onderwerp al zo’n beetje heb behandeld. Ik scroll regelmatig door mijn oude artikelen om te checken of mijn ideeën nog wel vernieuwend zijn ;-). Maar, vaak krijg ik tijdens het bekijken van oude artikelen ook weer nieuwe inspiratie! Zo schreef ik anderhalf jaar geleden over 5 stedentrips binnen Europa die de moeite waard zijn. Dit artikel inspireerde me om een artikel te schrijven over mijn 5 favoriete Griekse eilanden (komt volgende maand online!). Een soortgelijke insteek dus, maar dan net weer in een ander jasje!

9. Schrijf content ideeën meteen op

Inspiratie komt bij mij meestal op de meest random momenten. Vaak als ik net wil gaan slapen, niet kan slapen of onder de douche sta. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mijn geweldige ideeën ben ik de volgende dag meteen kwijt ;-). Content ideeën probeer ik dus meteen op te schrijven in mijn telefoon of agenda. Als blogger is het in ieder geval geen overbodige luxe om altijd een notitieboekje bij de hand te hebben!

Heb jij een blog? Wat zijn jouw beste tips om consistent te bloggen?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
consistent bloggen

4 Reacties

 1. 18 februari 2022 / 21:58

  Hele fijne tips. Ik werk vooruit en bundel de taken om overzicht te houden omdat ik een baan naast het bloggen heb en een boek aan het schrijven ben.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #119My Profile

 2. 20 februari 2022 / 20:04

  Handige tips, ik heb zelf ook al jaren een blog en dat is ook af en aan. Ik wil heel graag regelmaat erin brengen maar met op dit moment een druk leven lijkt het niet te lukken. Ik maak steeds concepten en vervolgens heb ik niet eens de puf om mijn laptop aan te zetten! Maar de aanhouder wind zeggen ze he!

 3. 21 februari 2022 / 16:11

  Handige tips! Ik ben sinds begin dit jaar veel aan het vooruitwerken en dat geeft zoveel meer rust. Ook het bijhouden van een lijstje op mijn iPhone met artikel ideeen, helpt. Toch vind ik het nog wel lastig om te bloggen over alles wat mij in die periode interesseert, want dat zijn heel veel dingen en ik wil mijn blog grotendeels over reizen laten gaan omdat ik altijd heb gedacht dat een niche het best werkt. Ookal heb ik nu eigenlijk ook geen hele duidelijke niche, haha.
  Fleur Sophia onlangs geplaatst…Mijn 3 favoriete documentaires die ik meerdere keren heb gekekenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge