5 x Mijn beste tips voor het vinden van een leuke bijbaan!

Hoi allemaal! Zoals jullie waarschijnlijk wel weten heb ik een nieuwe bijbaan, waar ik super blij mee ben! Ik begon met werken op mijn 16e (ik ben nu 23) en de afgelopen jaren heb ik heel wat verschillende bijbaantjes gehad. Daar gingen heel wat sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken aan vooraf en ook niet ieder baantje was even leuk… Daarom leek het me een goed idee om mijn beste tips voor het vinden van een leuke bijbaan met jullie te delen en ook vertel ik je meer over mijn eerste baantje(s). Lees gauw verder als je benieuwd bent!

bijbaan

1. Zelfkennis

Wanneer je al enige bijbaantjes hebt gehad, weet je vaak beter wat je wel en niet wil. In het begin is dat even aftasten, maar je zult zien dat je gaandeweg ook meer leert over jezelf! Zo houd ik bijvoorbeeld heel erg van zelfstandig werken en ben ik niet iemand die de hele dag kan kletsen over koetjes en kalfjes. Daar word ik doodmoe van :p. Ik vind het daarentegen wel heel belangrijk dat het gezellig is op het werk.

2. Gebruik je netwerk

Natuurlijk kun je ook online zoeken naar vacatures of gewoon je CV langs brengen bij je toekomstige werkgever, maar soms is het ook heel fijn om je eigen netwerk in te zetten. Zo heb ik mijn beide horeca bijbaantjes te danken aan vrienden en vriendinnen en heeft één van mijn vorige managers weleens een goed woordje voor me gedaan. Op die manier kun je er via jouw contacten ook achter komen of het een leuk baantje is, wat je gaat verdienen en wat je allemaal te wachten staat!

3. Zorg voor een uitgebreid én origineel CV

Een uitgebreid en origineel CV is niet alleen belangrijk bij het zoeken naar een ‘volwassen baan’, maar ook bij het zoeken naar een bijbaan. Naarmate je ouder wordt zul je last krijgen van concurrentie en, hoewel dit wettelijk niet mag, leeftijdsdiscriminatie. Je zult je werkgever dus moeten overtuigen waarom jij geschikt bent voor de bijbaan! Ben je op zoek naar je eerste bijbaan en heb je nog geen uitgebreid CV? Stages en klusjes die je hebt gedaan zijn ook heel waardevol! Zo heb ik als 16-jarige mijn snuffelstage bij de dierenwinkel en het organiseren van een sponsorloop op mijn CV gezet.

4. Schrijf je in bij een uitzendbureau

Ik krijg vaak het idee dat mensen denken dat je je pas inschrijft bij een uitzendbureau als je écht niks kunt vinden. Laat ik dat idee maar meteen uit de wereld helpen! 😉 Zo heb ik mij in mijn studententijd ook ingeschreven bij een uitzendbureau. Heel erg handig, want ik kreeg gewoon iedere week een aantal leuke vacatures in mijn mailbox. De vacatures van een uitzendbureau zijn soms van tijdelijke aard, maar er zitten ook zeker parttime baantjes tussen voor langere tijd! Vanaf je 15e kun je je al inschrijven bij een uitzendbureau, bijvoorbeeld bij YoungCapital (je weet wel, van dat toffe reclamespotje!). Ben je net 16 geworden en op zoek naar een bijbaantje? Ik kan je zeker aanraden om even een kijkje te nemen op de website bij werken 16 jaar.

5. Blijf positief!

Lukt het vinden van een bijbaan niet meteen, terwijl je, naar eigen zeggen, wel de juiste capaciteiten hebt? Ga dan niet bij de pakken neerzitten! Misschien lukte het tijdens je sollicitatie niet helemaal om een goed beeld van jezelf neer te zetten, omdat je zenuwachtig was. Dit soort leermomenten kun je meenemen in een volgend gesprek, stel bijvoorbeeld ook zelf vragen en probeer meteen zoveel mogelijk van jezelf te laten zien. Er moet natuurlijk ook een klik zijn tussen jou en je werkgever, voel je niet persoonlijk aangevallen als dat niet het geval is! Daarnaast ben ik ook van mening dat alles gebeurt met een reden. Ben je niet aangenomen en baal je? Dan komt er binnenkort vast iets veel beters en leukers op je pad, wat helemaal bij jou past! Blijf positief!

Wat zijn jouw beste tips voor het vinden van een leuke (bij)baan?

3 Reacties

  1. 12 december 2018 / 08:43

    Wat een leuk artikel! Ik heb toevallig voor zaterdag ook een artikel over bijbaantjes gepland staan 🙂 Superleuk om jouw (goede!) tips te lezen. Vooral dat van je cv is zeker een goed punt. Soms kunnen kleine toevoegingen als een vrijwilligersbaantje zomaar een verschil maken.

  2. 12 december 2018 / 09:32

    Ik heb onlangs nog een leuke cv en motivatie geschreven! Om er een beetje uit te springen helpt dat wel echt! Leuk artikel Anna! Liefs
    Anna onlangs geplaatst…Food tag! | Blog December 12My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge