Persoonlijk | Wat ik heb geleerd van mijn bijbaantjes

Hoi allemaal!! Vandaag is het weer eens tijd voor een persoonlijk artikel op mijn blog, hopelijk vinden jullie dat leuk :-). In de tijd dat mijn blog bestaat heb ik verschillende bijbaantjes gehad en het heeft me altijd leuk geleken om daar nog eens een artikel aan te wijden! In de periode dat ik net begon met mijn blog werkte ik nog bij een supermarkt en tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds een bijbaan. Vandaag vertel ik wat ik heb geleerd van mijn bijbaantjes. Lees je mee?

bijbaantjes

De supermarkt
Net zoals vele scholieren, begon mijn ‘carrière’ bij de supermarkt ;-). Als 16-jarige puber zat ik achter de kassa bij de dichtstbijzijnde supermarkt. Als ik er nu op terug kijk, heb ik er een super leuke tijd gehad! Veel meiden en jongens met wie ik werkte kende ik ook al van mijn middelbare school, we hebben ook leuke uitjes gehad met ons team. Wat ik vooral heb geleerd van mijn eerste bijbaantje is de waarde van geld. Als 16-jarige verdiende ik zo’n 3,65 per uur, dus ik moest héél lang werken voor een paar nieuwe schoenen :p. Tot op de dag van vandaag gebruik ik mijn uurloon als maatstaf. Als je je bedenkt dat je ergens wel drie of vier uur voor moet werken is het ‘t in sommige gevallen echt niet waard ;-). Dankzij mijn eerste baantje heb ik echt geleerd om zuinig te kunnen zijn met geld.

De kledingwinkel
Na mijn avonturen bij de supermarkt verhuisde ik naar Amsterdam voor mijn studie. In die periode heb ik niet gewerkt, omdat ik steeds op en neer reisde tussen Amsterdam en Groningen. Tijdens mijn zomervakantie wilde ik graag weer wat bijverdienen, dus in de lente begon ik alvast met solliciteren. Destijds was het nog niet zo moeilijk om een baantje te vinden, aangezien ik nog maar 19 jaar was. Leeftijdsdiscriminatie is nou eenmaal een feit :p. Ik kon aan de slag bij een van mijn favoriete kledingwinkels in Groningen en daar ontmoette ik een heleboel leuke en gezellige mensen! Ik vond het werk heel leuk en heel afwisselend, maar ook zeker wel zwaar. Lange dagen, veel lopen, sjouwen en staan… Sindsdien heb ik nog meer respect gekregen voor winkelpersoneel. Als klant kan je iemands dag echt maken of breken en ik heb zeker geleerd om ook als klant zijnde altijd beleefd te zijn en dingen op te rapen als je wat laat vallen. Helaas is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend :p.

Het restaurant
De zomer daarop ging ik aan de slag bij een groot hotel-restaurant bij mijn ouders in de buurt. Hier werkte ik vooral in de avonduren, waardoor ik alsnog kon genieten van de zomer. Dit vond ik dan ook meteen een groot voordeel aan dit werk! Ik ging ook vaak op stap met mijn collega’s na het werk en ik leerde dat horeca-mensen echt gezellig zijn. Ook leerde ik dat ik me thuis voelde in zowel de retail als in de horeca en dat was voor mij ook een openbaring :p. Ik had toen nog plannen om in het buitenland te gaan werken, dus dit bijbaantje was voor mij vooral een manier om wat horeca ervaring op te doen.

De nachthoreca
Het jaar daarna was het weer tijd voor een nieuw bijbaantje. Nu ik wat horeca ervaring had kon ik in Groningen aan de slag bij een bar met een terras! Na een aantal maanden werkte ik voor het eerst ‘s nachts om in te vallen voor een collega en sindsdien was mijn werk in de nachthoreca een feit. Ruim twee jaar lang heb ik ‘s nachts gewerkt en nog steeds val ik weleens een nachtje in. Achteraf gezien werkte het voor mij zo goed, omdat het redelijk flexibel was. Daarnaast werkte ik bijna nooit meer dan twee nachten, waardoor het goed te combineren was met school, mijn blog en freelance opdrachten. Hier leerde ik dat een flexibele bijbaan met flexibele werktijden en een informele werksfeer heel goed bij mij past. Dit werk was tegelijkertijd het zwaarste werk wat ik ooit heb gedaan, maar ook zeker het leukst! 🙂

Achteraf gezien heb ik een hoop ervaring mogen opdoen bij verschillende werkgevers, maar er bestaan natuurlijk nog veel meer soorten bijbaantjes. Zo leek het mij ook altijd leuk om iets met dieren te doen, al was het maar op vrijwillige basis :-). Wat tegenwoordig ook heel populair is, is werken als oppas! 😀 Dit is ook zeker een toffe bijbaan om ervaring op te doen met kinderen, als daar je ambitie ligt. Daarnaast is het qua werktijden veel flexibeler dan bijvoorbeeld een supermarktbaantje! Ideaal :-). Is oppaswerk echt iets voor jou? Schrijf je dan gauw in bij Sitly, de grootste oppassite van Nederland! Registreren is gratis en vrijblijvend! 🙂

Welke bijbaantjes heb jij allemaal gehad?

bijbaantjes

5 Reacties

 1. 3 mei 2019 / 13:42

  Leuk om te lezen! Ik ben veel te onhandig voor de horeca, en ook heb ik nooit in een winkel of supermarkt gewerkt. Ik heb wel folders bezorgd, blauwe bessen geplukt en in een ziekenhuis gewerkt in de vakanties. In mijn 3e studiejaar kon ik na mijn stage blijven hangen als freelancer, dus dat was echt top om relevante werkervaring op te doen!

 2. 3 mei 2019 / 19:42

  Hey, wat toevallig, ik heb ook nog een blog over bijbaantjes in mijn drafts staan! Binnenkort maar eens afmaken 😀 Pittig hoor hey, die nachtshifts. Heb je andere artikel daarover ook gelezen. Maar zoals met alles heeft het voor- en nadelen. Ik heb ook jarenlang in de horeca gewerkt (partycatering), en vond het echt verslavend leuk. Dat heb ik ook nog best een tijdje volgehouden naast mijn gewone kantoorbaan.
  Yvonne onlangs geplaatst…Project Bounce Back #3: ohja, zó voelt beginnen met hardlopen…My Profile

 3. 4 mei 2019 / 09:30

  Wat leuk om te lezen. Die nachtshifts lijken mij echt heftig, je hele ritme is totaal anders. Ik heb nooit in de horeca gewerkt maar op mijn 16e kreeg ik een heel leuk bijbaantje bij een kledingwinkel waar ik heel veel geleerd heb. Vooral met klanten omgaan, de kassa, de winkel leuk aankleden, het was super leuk. Daarnaast deed ik ook oppassen. Het was een leuke tijd.
  Darina onlangs geplaatst…5 favorieten van de week #14My Profile

 4. 4 mei 2019 / 13:59

  Wat leuk om te lezen! Fijn dat je van al je bijbaantjes wat geleerd hebt. Ik heb nooit in een supermarkt of winkel gewerkt, als enige tiener zo’n beetje 😉 Ik heb vanaf mijn 17e in de horeca gewerkt, op een pannenkoekenboot. Dat was altijd wel leuk om te doen! Ook heb ik altijd opgepast en dat heb ik zelfs nog tot 2 jaar geleden gedaan om naast mijn gewone baan wat extra bij te verdienen. Dat was echt de leukste manier om geld bij te verdienen!

 5. 4 mei 2019 / 16:06

  Ik heb in de Kruidvat gewerkt en een paar jaar bij een bank. Vooral dat laatste was eigenlijk best leuk in vergelijking met de Kruidvat :p Brr. Nochtans vind ik in een winkel werken ook heel tof! Ik heb als eerste echte job in een kleding- en schoenenwinkel gewerkt en dat was zo fijn! Mede dankzij mijn leuke collega’s natuurlijk. ‘s Nachts werken zou echt niets voor mij zijn eigenlijk! Ik ben zo snel moe dat ik waarschijnlijk ter plekke in slaap zou vallen. Haha :p
  Irene onlangs geplaatst…Day Zero Project | Update 15My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge