Dit is waarom ik bloggen leuker vind dan Instagram!

Vorige week schreef ik een artikel over mijn doelen voor 2018, maar ik heb het niet over blog- of Instagram-gerelateerde doelen gehad. Maar die heb ik zeker wel! Mijn blog is uitgegroeid tot een hele grote hobby, waar ik af en toe ook wat geld mee verdien. De laatste tijd ben ik ook best wel actief op Instagram, maar bloggen vind ik toch een stuk leuker! In dit artikel leg ik je uit waarom. Lees je mee?

instagram

Bloglovin’ heeft geen algoritme, Instagram wel

‘Vroeger’ verschenen foto’s op Instagram in chronologische volgorde en zag ik alles voorbij komen van de mensen die ik volgde. Het nieuwe algoritme van Instagram laat nu de foto’s zien die het meest relevant zijn en de foto’s staan allemaal door elkaar. Ik zie sommige accounts (die ik echt super leuk vind) niet eens meer in mijn overzicht verschijnen! Het is nu alweer januari en ik zie nog steeds foto’s voorbij komen van Kerst… De meeste mensen volgen blogs via Bloglovin’, ook mijn blog is hierop te volgen. Gelukkig verschijnen blogposts in Bloglovin’ wel op chronologische volgorde, waardoor je niet te maken krijgt met hele oude content.

Het (beauty)blogwereldje is overzichtelijk

Begrijp me niet verkeerd, er bestaan natuurlijk ontzettend veel blogs en er komen iedere dag nieuwe bloggers bij, maar toch vind ik het blogwereldje overzichtelijk. Op een persvent weet ik vaak wel wie wie is, terwijl ik de helft (of zelfs meer) van de mensen die ik op Instagram volg waarschijnlijk niet zou herkennen in het echt… Iets met (a)sociale media 😉 De bloggers die ik volg via Bloglovin’ volg ik ook al héél lang, waardoor het ook meer een gevoel van verbondenheid geeft. Ook heb ik het idee dat veel bloggers zijn gestopt (of overgestapt zijn op YouTube of Instagram) waardoor het Nederlandse blogwereldje een stuk kleiner is geworden!

Instagram is een overload aan prikkels

Eerder had ik daar niet zo’n last van, maar met het nieuwe algoritme wel. Ik zie soms foto’s van vijf dagen geleden en dat vind ik heel irritant. Als ik heel veel foto’s heb gemist van mijn favoriete accounts bekijk ik ze alsnog, maar dat hoef ik niet bij iedereen. Het is gewoon te veel! Hoewel ik het super tof vind om nieuwe Instagram-accounts te ontdekken, verdwijn ik nog veel te vaak in ‘het zwarte gat van Instagram.’

Blogs lezen is ontspannend!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar lezen, in welke vorm dan ook, werkt voor mij super ontspannend. Er gaat niets boven ‘s ochtends wakker worden met een grote kop thee en een blogrondje via Bloglovin’! Doordat het in chronologische volgorde staat, kan ik de artikelen van bijvoorbeeld twee dagen geleden achterwege laten als ik dat wil. Ik lees altijd alleen de artikelen die ik interessant vind!

instagram

Blogs zijn inspirerend en leerzaam

Tuurlijk vind ik het leuk om de mooiste outfits, te tofste hotspots en de prachtigste vakantiekiekjes te spotten op Instagram, maar echt wijzer word je er vaak niet van. Ik lees bijvoorbeeld graag blogs over make-up, maar ook graag over het bloggen zelf. Is een nieuw make-up product een aanrader of niet? Welke hotspots kan ik bezoeken als ik een dagje naar Amsterdam ga? En hoe kan ik mijn SEO nog verbeteren? Hoe zit het eigenlijk met affiliate marketing? Hoewel beeld ook heel belangrijk is en heel sterk kan zijn, vind ik juist de combinatie van tekst en beeld zo fijn. Het geeft je net wat meer informatie en diepgang.

Instagram is oppervlakkig en snel

Super leuk, die foto die je een halfuur hebt lopen Photoshoppen voordat ‘ie online kon. Je volgers kijken er één seconde naar en klikken dan weer door. Bizar eigenlijk dat er zoveel geld te verdienen valt met Instagram ;-). Plaats je bijvoorbeeld een foto met de caption dat je ziek bent, dan zal je waarschijnlijk niet de enige zijn die reacties ontvangt als ‘Mooie foto,’ ‘Love it babe’ of ‘Wow.’ Op Instagram neemt bijna niemand de tijd om daadwerkelijk te lezen wat er nou onder je foto staat. Er was een tijdje dat het blogwereldje ook zo oppervlakkig was, maar ik heb het idee dat dat aan het veranderen is. Een artikel lezen kost soms best wel wat tijd, dus lees je doorgaans alleen de artikelen van de personen die je echt interessant vindt!

Je kunt geen volgers kopen voor je blog

Of zeg ik nou iets heel doms? Naar mijn weten is dit niet mogelijk, maar ik ken ook werkelijk niemand die dit ooit heeft gedaan. Ik ken daarentegen wel een aantal Instagrammers die een beetje vals spelen, door zo’n robot te gebruiken die automatisch foto’s een like geeft en reacties achterlaat als ‘love it.’ Vaak last van zulke reacties? Of mensen die je tien keer volgen en ontvolgen? Grote kans dat ook zij gebruik maken van zo’n bot. Op Instagram bestaan er allerlei niet eerlijke manieren om aan extra volgers te komen en dat vind ik heel erg jammer.

Wat nou als ik een week niks publiceer op mijn blog? Geen probleem!

Mijn eerstvolgende artikel verschijnt gewoon in het Bloglovin’ overzicht van mijn volgers, uiteraard op chronologische volgorde. Dankzij mijn Pinterest strategie blijven mijn bezoekersaantallen stabiel. Ook als er weken niks online komt, trek ik nog dagelijks bezoekers naar mijn blog. Plaats ik een week niks op Instagram en reageer ik bij niemand? Dat gaat fout! Waarschijnlijk raak ik zo’n dertig volgers kwijt en krijg ik veel minder likes en reacties. Hoe actiever jij bent op Instagram, hoe vaker Instagram jouw foto laat zien. Eigenlijk zijn we dus allemaal een soort slaven (oké, lekker extreem dit, maar je snapt wel wat ik bedoel) van Instagram. Zie je ook weleens een account met 5.000 volgers die maar 90 likes per foto krijgt? Dat kan dus gewoon! Deze persoon heeft wellicht in het verleden heel veel volgers gekregen, maar is daarna minder actief geworden. Het nieuwe algoritme zorgt er dus voor dat dit account minder zichtbaar is.

Nou jongens, ik denk dat mijn frustratie over Instagram inmiddels wel duidelijk is. De online wereld gevuld met bloggers, heuse Instabloggers en YouTubers blijft toch wel een beetje vreemd, of niet? 😉 Uiteraard ga ik dit jaar zeker fanatiek door met bloggen en Instagrammen. Ik stel niet echt doelen qua volgers en bezoekersaantallen die ik wil bereiken, ik vind het vooral heel belangrijk dat ik er plezier in heb! Wel wil ik mijn blog dit jaar gaan professionaliseren. 2017 was al een jaar vol met mooie hoogtepunten, ik hoop dat ik dit jaar weer de kans krijg om met mooie merken samen te werken en nieuwe producten mag testen! 🙂

Mocht je willen groeien met Instagram, dan heb ik hier een Instagram strategie voor je die werkt. Maar, ik doe er niet meer aan mee!

En, wat vind jij leuker? Bloggen of Instagram?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
bloggen leuker dan Instagram

20 Reacties

 1. 3 januari 2018 / 07:32

  Amen! Ik ben het eigenlijk helemaal met je eens. Ik ben dol op blogs schrijven en lezen en vind dat toch wel een stuk leuker dan Instagram, ook al ben ik Instagram ook wel gaan waarderen. Wel baal ik soms van de volg-ontvolgspelletjes en dergelijke. Het is jammer dat het Instagramwereldje soms zo nep lijkt. Nee, dan ga ik toch liever voor bloggen 🙂
  Romy onlangs geplaatst…20 momenten waarop ik me intens gelukkig voelMy Profile

 2. 3 januari 2018 / 08:19

  Ik ben het zó met je eens! Ik vind instagram heel erg leuk maar ik vind het wereldje soms zo vervelend, mensen die volgers kopen, volgen en direct weer ontvolgen etc. Bloggen vind ik een gezelliger wereldje, en wat je zegt, ik heb altijd echt een bepaald ritme in de ochtend waarbij ik mijn favoriete blogs langsga om te lezen!
  Liefs,
  Evelien
  evelien onlangs geplaatst…Review | Bobbi brown Long-Wear Even Finish foundation SPF 15My Profile

 3. 3 januari 2018 / 08:23

  Ik vind het ook erg jammer dat foto’s niet meer echt voorbij komen op Instagram. Verder blijf ik het wel gewoon erg leuk vinden.
  Kelly onlangs geplaatst…Budget Aliexpress VondstenMy Profile

 4. 3 januari 2018 / 08:31

  Helemaal mee eens! Ik heb een haat-liefde verhouding met Instagram. Zeker dat volgen-ontvolgen vind ik heel irritant en als je een klein account hebt (net als ik) tel je bijna niet mee (dat is mijn gevoel). Bloggen vind ik het allerleukst. En Pinterest 🙂
  Darina onlangs geplaatst…8 Manieren Om Je Dromen en Doelen Waar te MakenMy Profile

 5. 3 januari 2018 / 09:28

  Ik ben het wel met je eens, alhoewel Instagram ook wel echt verslavend werkt. Als ik even niets te doen heb heb ik Instagram al weer geopent voordat ik het door heb, haha. Echt erg eigenlijk als ik dit nu zo typ, maar ja.. 😉 Wat ik wel leuk vind aan Instagram is het sociale aspect, lekker kletsen met leuke mensen of bloggers! Maar dat vind ik met bloggen ook zo gezellig. Als ik zou moeten kiezen zou ik sowieso voor bloggen kiezen! <3

 6. 3 januari 2018 / 11:20

  Helemaal mee eens! Ik vind instagram leuk, maar ook zo stressvol.. Je lijkt amper te kunnen groeien en ik voel best wel die druk. Op mijn blog kan ik gewoon 100% mezelf zijn en komen mijn trouwe volgers toch wel een kijkje nemen! Ik vind bloggen ook heel erg ontspannend.
  Loes onlangs geplaatst…Favorieten van de Maand – DecemberMy Profile

 7. 3 januari 2018 / 12:00

  Klopt wel, al vind ik Insta heel leuk! Dus ik doe het gewoon graag en de volgers zijn een bonus 🙂 leuk artikel ! Liefs E.

 8. 3 januari 2018 / 12:10

  Hi Anna

  Wat een goed geschreven artikel. Ik ben het helemaal met je eens.
  Eigenlijk krijg ik een hekel aan Instagram, Groeien is er nauwelijks bij als je weinig volgers hebt zoals ik. Het is niet eens meer realistisch. Bloggen is veel persoonlijker, leuker en leerzamer. Instagram geeft alleen maar stress aan mensen, Sowieso de online wereld geeft tegenwoordig aan veel mensen druk. In de afgelopen jaren dat ik blog heb ik veel zien veranderen, maar daarnaast verlangen mensen ook naar echtheid en dat zie ik langzamerhand toch meer terugkomen, althans het begin is er. 🙂

  Groetjes Annemieke
  Annemieke onlangs geplaatst…Mijn goede voornemens/ doelen voor 2018My Profile

 9. 3 januari 2018 / 12:31

  Hier kan ik me wel in vinden! Ik vind instagram echt ontzettend leuk, maar soms is het wel een naar wereldje. In de blogs zit ook meer diepgang en herkenbaarheid!
  Kim onlangs geplaatst…Unboxing adventskalenderMy Profile

 10. 3 januari 2018 / 13:24

  Hier ben ik het echt mee eens! Jammer dat bloggen zo achteruit gaat. Ik vind het algoritme van Instagram zo vervelend. Ik zie inderdaad ook foto’s van 6 dagen geleden op mijn tijdlijn, terwijl die nieuwste foto’s niet voorbij komen. En als ik inderdaad een paar dagen niks plaats, dan raak ik erg veel volgers kwijt. Mijn teller staat trouwens al twee maanden stil… dat is toch niet motiveren?!
  Loïs onlangs geplaatst…Outfit / Star loverMy Profile

 11. 4 januari 2018 / 09:07

  Je slaat echt de spijker op zijn kop hiermee! Ik erger me er ook aan idd! Het zorgt bij mij ook vaak voor onrust. Ik ga zeker eens wat actiever worden op bloglovin want ik heb me ooit aangemeld maar niks meer mee gedaan. Thanks voor de tips!
  Liefs
  Iris

 12. 4 januari 2018 / 11:18

  Ik ben het volledig met je eens! Ik heb ook mijn hart verloren aan bloggen, maar Instagram blijft nog altijd een mysterie voor mij.

 13. 5 januari 2018 / 14:16

  Heel erg herkenbaar! Hoewel ik Instagram ook echt leuk vind, ben ik nog steeds veel liever bezig met mijn blog. Instagram heb ik er ‘bij’. Stiekem hoop ik dat Instagram haar algoritme weer (een beetje) aanpast, want soms slaat het echt nergens op!
  Teddy onlangs geplaatst…Aveda – invati advancedMy Profile

 14. 8 januari 2018 / 18:10

  Leuk artikel! Ik herken veel in wat je schrijft, maar zou het Instagram wereldje vanuit mijn optiek niet oppervlakkig willen noemen. Ik denk dat je ook uit Instagram een hele leuke band met mede-Instagrammers of bloggers kunt halen en ben er echt van overtuigd dat de manier waarop jij er zelf voor kiest Instagram te gebruiken, volgers oplevert die het platform op dezelfde manier in zetten. Zo laat ik bijvoorbeeld nooit standaard reacties achter. Resultaat is natuurlijk niet dat er nooit een standaard reactie onder mijn post geplaatst wordt, maar er zijn ook mensen bij waarvan ik gewoon weet dat ze leuk gaan reageren, omdat die mensen net zoals ik ook de tijd nemen om te reageren en ik met hen een bepaalde band opgebouwd heb 🙂 ( Oh btw. ik wist dus niet dat Bloglovin nog bestond haha, zolang geleden dat ik gestopt ben met bloggen )
  Demi onlangs geplaatst…De millennial: over hokjes en clubjesMy Profile

 15. 8 januari 2018 / 19:21

  Herkenbaar! Ik gebruik Instagram ook steeds minder. Ik ben een poos geleden gehackt waardoor ik nu allemaal vage Arabische volgers heb. En om die 1 voor 1 te gaan blokkeren is zoveel werk!
  Laura | I scream beauty onlangs geplaatst…Laatst gezien op NetflixMy Profile

 16. 10 januari 2018 / 20:20

  Hi, ik vind bloggen ook veel leuker dan Instagram. Ik heb op een bepaald moment echt afkeer gehad van dat programma. Of ik stopte er mee of ik draaide de boel om. Ik heb mijn feed toen helemaal veranderd en me meer op mooie foto’s en leuke flatlays gestort en dat deed me deugd maar ik blijf het nog steeds een raar medium vinden. Dat van slaaf zijn van begrijp ik volledig en ga ik mee akkoord. Leuke post meid
  Ellen onlangs geplaatst…PRIMARK GOODIESMy Profile

 17. 13 januari 2018 / 23:48

  Ohjee, ik zie nu ineens dat mijn titel best wel op die van jou lijkt haha… Misschien toch ergens onbewust… Nou ja, ik ben het in ieder geval helemaal met je eens. 😉 Schrijven is veel leuker en de reacties op blogs zijn persoonlijker. En wat je zegt Bloglovin’ is wat dat betreft een stuk eerlijker dan Instagram.
  Johanne onlangs geplaatst…Dit is waarom ik Instagram (niet heel) stiekem ‘haat’My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge