Mijn kijk op sociale media, onzekerheid en body positivity

De laatste tijd wordt er steeds meer aandacht besteed aan body positivity, grote kans dat je er weleens het een en ander over hebt gelezen. Ook op Instagram komen regelmatig body positive posts voorbij en ook minder goed gelukte foto’s worden gedeeld: de zogenoemde Insta vs reality foto’s, waar ik zelf ook fan van ben. Vandaag deel ik mijn kijk op sociale media, onzekerheid en body positivity. Lees gauw verder als je benieuwd bent!

body positivity

De invloed van sociale media

Hoewel we enerzijds worden doodgegooid met termen als body positivity, lijken we anderzijds juist onzekerder te zijn dan ooit. Het nemen van lipfillers bijvoorbeeld wordt steeds populairder, het lijkt bijna net zo gewoon te worden als het nemen van acrylnagels. Maar neem het ons mensen maar eens kwalijk, in een tijdperk waarin sociale media domineert. Eigenlijk is het ook wel een heel raar verschijnsel, als je er zo over nadenkt. Sociale media zijn pas iets van het laatste decennium, al die jaren hebben we zonder sociale media geleefd. Logisch dat het veel invloed op ons heeft, zowel positief als negatief.

Als ik terugdenk aan mijn jeugd, ben ik toch wel blij dat sociale media niet zo’n grote rol hebben gespeeld. Ik kan me nog herinneren dat Instagram pas bestond in de 5e en 6e klas van de middelbare school en dat niemand eigenlijk snapte wat je er mee moest. Je deelde gewoon foto’s van je school, je vrienden en je huisdieren, mét een hele lelijke filter. Met ons uiterlijk waren we niet zo bezig. Ik weet nog dat ik weleens foundation droeg, maar nooit op mijn voorhoofd, omdat het daar nooit mooi zat. Primer, concealer en setting spray kenden we in die tijd nog niet… 😉

Generatiekloof

Inmiddels heeft bijna elke 16-jarige een kast vol high end make-up en delen we nu vooral foto’s van onszelf via Instagram. Jonge meiden willen niets liever dan Instagram influencer worden. Op Instagram kom ik regelmatig hele jonge meisjes tegen die bikini foto’s delen en met de mooiste en duurste outfits lopen. Ouders weten vaak ook totaal niet hoe ze hiermee om moeten gaan, maar geef ze maar eens ongelijk. Met de opkomst van sociale media en platforms als YouTube is de generatiekloof groter dan ooit. Steeds vaker hoor ik om mij heen dat leeftijdsgenoten zouden willen dat sociale media niet bestonden.

Onzekerheid 

Regelmatig hoor ik dat mensen de influencers met de perfecte plaatjes ontvolgen en dat er meer behoefte is aan echtheid. Ik vind dit een hele goede verandering. Vorig jaar schreef ik al een stukje over jezelf zijn op Instagram. We zijn allemaal maar mensen, maar voor sommigen is het moeilijk om te relativeren. We staan niet allemaal even sterk in onze schoenen en sommige mensen zijn nou eenmaal kwetsbaarder. Je weet dat het geen zin heeft om jezelf te vergelijken met anderen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vroeger was ik bijvoorbeeld onzeker over mijn wimpers, wenkbrauwen en mijn haar. Ik wist totaal niet hoe ik mijn krullen moest verzorgen en hoe ik mijn wimpers mooi omhoog kreeg, net als mijn vriendinnen. Mijn wenkbrauwen waren dik en mannelijk, ik weet nog dat ik ze in de brugklas heb geëpileerd naar dunne streepjes – the horror, haha. Jezelf vergelijken met anderen is iets van alle tijden, maar ik geloof wel dat het door de komst van sociale media versterkt wordt.

Enerzijds heb ik het gevoel dat de uiterlijke onzekerheid met de jaren minder wordt, maar er komen soms ook andere dingen voor terug. Zo kan ik nog steeds onzeker zijn over mijn krullenbos (zijn mijn krullen niet te vet, te droog of te pluizig?) en ben ik ineens onzeker over mijn lichaam en het litteken op mijn kin. Gek hoe dat kan veranderen met de tijd. Het litteken wil ik in de toekomst misschien weg laten laseren.

Body positivity

Met de opkomst van body positivity vinden er gelukkig wel veranderingen plaats. Ik vind het ook super goed dat er steeds meer influencers zijn die body positive boodschappen verspreiden, omdat ze hiermee veel mensen kunnen inspireren. Mijn grote voorbeeld op dit gebied is absoluut Vera Camilla, zij is al sinds mijn tienerjaren mijn favoriete YouTuber!

Toch zit er ook een keerzijde aan body positivity. Je bent goed zoals je bent, maar betekent dat dan dat je niks mag veranderen aan jezelf? Ik vind vooral dat iedereen moet doen waar hij of zij gelukkig van wordt. Body positivity heeft vooral te maken met je mindset en jezelf accepteren zoals je bent. Dit betekent natuurlijk niet dat je niet aan jezelf ‘mag’ werken. Als jij je lekkerder in je vel voelt door af te vallen of juist door aan te komen, dan moet je dat doen! Zolang jij je er goed bij voelt!

Hoe mooi body positivity ook klinkt, het is helaas niet voor iedereen gemakkelijk om een body positive mindset te krijgen. Zo ken ik iemand die elke keer als ze bikini’s ging passen in huilen uitbarstte, omdat ze geen borsten had. En iemand die jarenlang allerlei opmerkingen naar haar hoofd geslingerd kreeg over haar grote neus. Ik kan me goed voorstellen dat dit zoveel onzekerheid en verdriet met zich meebrengt, dat een neuscorrectie of borstvergroting iemand echt kan helpen om zich beter in zijn of haar vel te voelen. Body positivity staat immers ook voor het omarmen van ieder lichaam en het niet oordelen over anderen!

Wat is jouw kijk op de invloed van sociale media, onzekerheid en body positivity?

body positivity

10 Reacties

 1. 20 september 2019 / 07:36

  Goed artikel! Ik word weinig beïnvloed dood social media, het is niet dat ik nu opeens anders maar mezelf kijk of er uit wil zien zoals dat ene mooie meisje van Instagram. Body positivity vind ik erg goed, maar het moet niet doorslaan. Dat zie je soms wel gebeuren. Soms zie ik vollere dames voorbij komen waarvan ik denk dit kan echt niet goed voor je gezondheid zijn.
  Edith-Sofia onlangs geplaatst…Indian Summer OOTDMy Profile

  • 20 september 2019 / 08:07

   Hey Edith-Sofia, ik wil even ingaan op je reactie. Body positivity draait echt totaal niet om gezondheid. Het gaat er om dat iedereen respect verdient, ongeacht hoe die persoon er uit ziet. Het kan goed zijn dat iemand niet gezond is, maar daarom verdient die persoon niet minder respect hé. Daar draait het om. Dat je niet probeert te oordelen over mensen op basis van hoe ze er uit zien. Het gezondheidsargument wordt vaak gebruikt om dikke mensen te wijzen op het feit dat ze dik zijn maar dit heeft er niets mee te maken. Iemand die dik is weet dat zelf ook wel, mag die persoon daarom niet gelukkig zijn in zijn of haar eigen lichaam? Het is niet aan ons om iemand te wijzen op zijn gezondheid. Je kan dik en gezond zijn en je kan een normaal postuur hebben en super ongezond zijn.

   Ik vind dat we body positivity nooit genoeg kunnen in de picture brengen. Er zijn zoooooo veel mensen die zich slecht in hun vel voelen en waarom? Ik had er vroeger zelf ook last van, ik voelde me nooit goed genoeg, dacht dat ik een leuker mens zou zijn als ik strakker was. Ain’t gonna happen. Nu ik vrede heb met mijn lichaam voel ik mij zo veel gelukkiger. En trust me, ik ben niet dik maar qua “gezondheid” doe ik het ook niet super hoor 😉 Het uiterlijk zegt echt niet alles. Ik laat daar alleszins mijn slaap niet voor. Ik vind het net heel motiverend en inspirerend als ik mensen in allerlei formaten zie die blij zijn met zichzelf, die echt zichzelf durven zijn. Eerlijk gezegd vind ik dat alleen maar aan te moedigen.
   Irene onlangs geplaatst…100 Dingen die mij blij maken #2My Profile

   • 20 september 2019 / 09:59

    Met normaal postuur bedoel ik het maatschappelijk aanvaard lichaam trouwens. “Normaal”, hé 😉

 2. 20 september 2019 / 08:07

  Wat een prachtig artikel! Het is inderdaad bizar hoeveel er in zo’n 10 jaar tijd is veranderd en hoeveel invloed social media ook op het zelfvertrouwen van veel (vooral jonge) mensen hebben. Ik ben ook echt fan van Vera Camilla en ben blij met de hele body positivity-beleving en met het feit dat er meer echtheid op Instagram komt. Het is zo belangrijk dat mensen beseffen dat je goed bent zoals je bent en dat niemand bijvoorbeeld een vlekkeloze huid heeft.
  Romy onlangs geplaatst…En dan heb je opeens verkering! ♥My Profile

 3. 20 september 2019 / 09:27

  Mooi stuk! Ik ben echt blij dat er in mijn jeugd nog veel minder social media waren en het amper leefde.

  Verder sluit ik me ook heel erg aan bij wat Irene hierboven zegt. Slank zijn betekent ook niet per se dat je gezond bent. En als je je – met welk gewicht dan ook – niet lekker in je vel voelt zitten, is het denk ik ook veel lastiger om op een goede manier je gezondheid te verbeteren.
  Audrey onlangs geplaatst…Limburgliefde #26: Limburgs zuurvlees (zoervleisj) receptMy Profile

 4. 20 september 2019 / 09:38

  Ik vind het ook een mooi geschreven stuk en Vera is absoluut ook een voorbeeld voor mij. Hoe zij erover praat en de filmpjes die ze erover heeft gemaakt heb ik ook allemaal bekeken. Op internet heb ik weleens een fotoreportage gezien van een fotograaf die mensen op straat fotografeerde die aan het eten waren en de mensen die daaromheen stonden. Op de foto’s was te zien dat de wat vollere mensen die bijvoorbeeld een ijsje of bakje patat aan het eten waren echt werden aangestaard. De slankere personen werden niet na- of aangekeken. Zo gek, maar het is de realiteit.
  Mariska onlangs geplaatst…Door je vakantiedagen zó in te plannen, verdubbel je je vrije dagen in 2020!My Profile

 5. 20 september 2019 / 14:20

  Mooi geschreven! Er is in de afgelopen jaren echt onwijs veel veranderd inderdaad.
  Ik probeer mezelf juist te focussen op de positieve dingen. Het feit dat mensen creatiever worden, zichzelf meer durven te laten zien incl body positivity en queer gemeenschap, dat er banen zijn ‘gemaakt’ door social media, het bereik dat je tegenwoordig kunt hebben, het gemak van contact hebben met elkaar, dat iedereen tegenwoordig mooie foto’s kan maken en dat dat niet meer met een superdure camera moet, etc. Tuurlijk zijn er veel negatieve aspecten, maar ik denk dat dat met elke ontwikkeling zo is. Toch?
  Justine onlangs geplaatst…5 favorieten van het moment #7 – kaarsen , Sims & meerMy Profile

 6. 20 september 2019 / 20:49

  Ik blijf het ook een beetje een lastig onderwerp vinden. Vind het enerzijds heel goed dat het de laatste tijd zo’n ding is, maar anderzijds vind ik ook dat het soms de verkeerde kant op mag gaan. Dat het bijvoorbeeld meer gaat om het promoten van een ongezonde lifestyle of dat je inderdaad ook niks meer zou mogen veranderen aan jezelf. Ik probeer voor mezelf vooral een balans te vinden. Ik denk niet dat ik me ooit echt op m’n gemak zal voelen in een bikini, maar ik probeer me ook niet al te druk te maken en mezelf te accepteren zoals ik ben!
  Sanne onlangs geplaatst…Oeps… Opeens samen een huis gekocht (+ sneak peek!)My Profile

 7. 22 september 2019 / 11:17

  Mooi artikel om te lezen. Ik sluit me helemaal bij jou aan. Het is aan iedereen om te doen wat hij of zij wilt, maar in hoeverre je het omarmt is altijd lastig. Zo ben ik verbaasd over mensen die body positivity gaan zien als een uitlaatklep om dunne meiden schande aan te praten. Dat elk lichaam mooi is, moet hierin de overhand hebben.

 8. 22 september 2019 / 19:14

  Ik sluit me helemaal bij je aan, soms laat ik me wel door foto’s beïnvloeden en voel ik mezelf even niet ”mooi” genoeg. Maar verder worden steeds meer verschillende figuren geaccepteerd in deze wereld. Helaas hebben sommige mensen hier alleen een hele sterke mening over.
  Rachel onlangs geplaatst…Verhuisblog #7 – de basis staat!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge