Over positiviteit en jezelf zijn op Instagram

Hoi allemaal! Het is jullie vast niet ontgaan dat ik de laatste tijd best wel actief ben op Instagram. Pittig om vol te houden, dat kan ik je wel vertellen, maar bovenal ontzettend leuk! Ik zit lekkerder in mijn vel dan een aantal maanden geleden en blijkbaar straal ik dat ook uit naar mijn volgers toe, waardoor ik er zelf ook meer plezier in krijg. Ik heb het gevoel dat ik steeds meer mezelf ‘mag’ zijn, maar in hoeverre ben ik origineel? Is het nog wel belangrijk om een perfecte feed te hebben? En is Instagram nep of draait het vooral om positiviteit? Daar wil ik vandaag een stukje over schrijven. Lees je mee?

positiviteit
Onlangs behaalde ik de 3000 volgers op Instagram en dat vond ik wel een toffe mijlpaal voor een foto met een cijfer-ballon: Totaal niet origineel, maar wel leuk! :p

Jezelf zijn op Instagram
Ik heb het gevoel dat ik steeds meer mezelf ben op Instagram, ondanks dat ik natuurlijk niet elke dag zo’n stralende glimlach op mijn gezicht heb als op de foto’s. ‘Mezelf zijn op Instagram’ is in dat opzicht heel relatief, omdat ik natuurlijk ook graag een mooi beeld wil creëren. Wanneer ik make-uploos in bed lig op zondag ben ik ook mezelf, maar dat deel ik niet.

Ik ben mezelf, maar ik wil ook boven mezelf uitstijgen, als je begrijpt wat ik bedoel. Het is iedere keer weer een uitdaging om een mooi beeld te creëren en dat is ook het verslavende van Instagram: Je wilt steeds meer en daarvoor doe je steeds meer je best (tenminste, dat is hoe ik het beleef).

Steeds weer dezelfde (hot)spots
Zie jij ook iedere dag steeds dezelfde hotspots en Instagrammable fotoplekjes voorbij komen? Grote kans van wel. Als we een toffe hotspot zien op Instagram dan willen we ernaar toe, terwijl het misschien veel leuker is om zelf een hotspot te ontdekken. Al heb ik het gevoel dat dat best lastig is in ons kleine kikkerlandje, ons kent ons en onze ‘grote’ blogger/YouTuber/Instagrammer community is volgens mij ook niet absurd groot. Influencers worden natuurlijk ook weleens uitgenodigd om foto’s te maken van een nieuwe hotspot, dus zodoende is het ook niet meer dan logisch dat we op die manier van het bestaan van een nieuwe hotspot afweten.

Daarnaast zie ik ook zo vaak dezelfde kledingstukken voorbij komen bij fashion Instagrammers (al dan niet onderdeel van een samenwerking), dezelfde soort foto’s (flatlays) en dezelfde poses. Ook ik ga weleens op de foto met een donut of een smoothie, lekker origineel :p. Je zou kunnen zeggen dat we allemaal meelopers zijn, toch zegt het ook nog iets anders, wat misschien veel belangrijker is: De kracht van influencers is groot, heel groot. Zo groot dat influencers elkaar onderling ook na gaan doen. Bedrijven werken niet voor niets samen met influencers!

Opvallen tussen de menigte
We willen graag origineel zijn, maar is Instagram daarvoor wel het juiste platform? Ik lees soms negatieve artikelen over Instagram, dat het een neppe wereld is en dat iedereen elkaar nadoet. Het is maar hoe je het bekijkt. Blijkbaar willen we het toch graag op deze manier zien, anders zou de kracht van influencers nooit zo groot zijn geworden, toch? Daarom vraag ik me weleens af of opvallen tussen de menigte wel zo belangrijk is op Instagram. If you can’t beat them, join them!

Een neppe wereld?
Ik moet eerlijk zeggen dat het neppe van Instagram mij meer tegenstaat dan het ‘niet origineel zijn.’ Een bord spaghetti bestellen alleen voor een leuke foto (en niet opeten), tien outfitfoto’s maken op één dag en niks daadwerkelijk dragen – of zelfs terugbrengen naar de winkel, het gebeurt allemaal achter de schermen op Instagram. Dát vind ik dan wel weer jammer. Natuurlijk bepaal je zelf in hoeverre je hierin mee gaat.

En ja, het is wel waar dat we graag naar leuke, vrolijke, positieve ‘in scène gezette’ foto’s kijken. Ik snap dat het best moeilijk is om dat te relativeren, vooral als je zelf een baaldag hebt. Dat heb ik soms ook. Maar je kunt het ook omdraaien: Instagram is vooral een plek voor positiviteit, maar is dat erg? Is het juist niet fijn om een soort van positieve escape te hebben? We weten allemaal dat het leven niet alleen maar leuk is, maar je wilt toch ook niet met andermans shit opgezadeld worden? :p

Een perfecte feed wordt steeds minder belangrijk
Om nog even terug te komen op het ‘jezelf zijn’ op Instagram: Ik vind het wel positief om te zien en te lezen dat het hebben van een perfecte feed steeds minder belangrijk wordt! Instagram draait nu, in mijn ogen, meer om positiviteit in plaats van perfectie. Jennie schreef er al over in haar e-book How to Win the Gram, ze heeft het daar over ‘Drop the Grid Obsession.’ Oh, even tussendoor, ik vind haar e-book een dikke vette aanrader!

En een perfect lichaam ook
Daarnaast zijn er ook steeds meer influencers die bezig zijn met body positivity en dat vind ik ook erg tof om te zien. Bijvoorbeeld vijf jaar geleden was het eigenlijk ondenkbaar om foto’s te plaatsen in een bikini als je geen “perfect” lichaam had. Triest, toch? Sowieso heb ik het idee dat er vroeger veel meer haat was op sociale media, maar dat is weer een heel ander onderwerp :p. Ik ben erg blij om te zien dat sociale media nu zo’n positieve wending heeft gekregen. En positiviteit zorgt ook voor meer positiviteit! Zo worden er steeds meer meiden aangestoken en gemotiveerd om gewoon wel die foto (in bikini) te plaatsen en gewoon wel de outfit te dragen die ze mooi vinden, ongeacht welke maat ze hebben.

Nep of niet, origineel of niet, ik vind het erg tof dat Instagram niet meer per se een plek is voor perfecte plaatjes, maar ook om jezelf te kunnen/mogen/durven zijn. Instagram was eerst vooral een plek waar alleen perfectie bestond, maar is nu een plaats waar jij en ik met een stralende glimlach voorbij komen (in bikini)!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn hersenspinsels over Instagram te lezen. Het is en blijft wel een bijzondere wereld, zeker voor mensen die er helemaal niks mee doen :p. Ik ben ook erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp en hoe jij het beleeft!

Hoe beleef jij Instagram? Ben jij jezelf op Instagram?

7 Reacties

 1. 20 juni 2018 / 07:24

  Wat een leuk artikel en zeker leuk om over jouw visie hierop te lezen! Ik moet zelf vaak wel lachen om de nogal neppe plaatjes. Vooral de ontbijtfoto’s waarop mensen opgemaakt en al in bed liggen, vind ik stiekem hilarisch 😉 Maar ik denk dat je zeker gelijk hebt dat Instagram de laatste tijd minder lijkt te draaien om perfectie. Er is inderdaad meer aandacht gekomen voor bijvoorbeeld body positivity en dat alleen al is een mooie ontwikkeling.

 2. 20 juni 2018 / 10:40

  Heel interessant om te lezen hoe jij hier tegenaan kijkt. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het neppe uit Instagram al snel filter en hier niet zo super gevoelig voor ben. Al blijf ik wel echt kunnen genieten van die prachtige, mega gestylede foto’s op de meest prachtige locaties.
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…OPI Pop Culture by OPI NagellakcollectieMy Profile

 3. 20 juni 2018 / 14:28

  Leuk om te lezen hoe jij hierover denkt. Ik moet zeggen da t ik al het neppe gedoe snel wegfilter 🙂 ik vind het wel leuk om zo nieuwe hotpots te ontdekken (ze zijn voor mij dan nieuw haha) en een beetje fashion inspiratie op te doen.
  Darina onlangs geplaatst…10 x waarom ik zo van mode houdMy Profile

 4. 21 juni 2018 / 09:07

  Wat een fijn artikel! Ik vind het zo belangrijk om echt te zijn op instagram plaats van alleen maar de perfecte plaatjes te plaatsen, ook wil ik plaatsen wat ik leuk vind en niet wat allemaal precies doet aan de instagram norm.
  Ik probeer de laatste tijd ook meer voorbij te laten komen dat echt lichaam mooi is, en je blij moet zijn met jezelf hoe je bent.
  I love your instagram! Ik bezoek hem heel graag. <3
  Liefs,
  Evelien
  Evelien onlangs geplaatst…Review | WetBrush Flex Dry borstelMy Profile

 5. 21 juni 2018 / 15:22

  Heel inspirerend artikel!
  Ik ben ook heel veel bezig met Instagram, en probeer ook zo veel mogelijk van mezelf erin te leggen!

 6. 23 juni 2018 / 06:02

  interessant om te lezen hoe jij hierin staat! Ik moet eerlijk zeggen dat ik een haat liefde verhouding met IG heb. Aan de ene kant heerst er inderdaad een soort popiejopie contest en wil iedereen zo mooi en leuk mogelijk zijn en heb je dat leuke algoritme.. Maar aan de andere kant vind ik het héél leuk om bezig te zijn met fotografie, andermans foto’s kijken en de interactie op het platform. Oh well, zo lang ik mezelf er niet in verlies blijf ik het lekker doen.
  Ben overigens wel benieuwd of er nog ooit een nieuw platform komt ipv IG.
  Justine onlangs geplaatst…Wat neem je mee als je voor langere tijd op reis/vakantie gaat?My Profile

 7. 23 juni 2018 / 09:44

  Ect een super goed en interessant artikel was dit! Instagram is zo’n groot deel van mijn leven geworden (dit klinkt wel heel dramatisch). De ene dag maakt het mij echt gelukkig en de andere dag maakt het mij alleen maar heel erg eenzaam voelen.
  roos onlangs geplaatst…Ibiza Diaries III Formentera, met het blauwe waterMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge