Grafisch ontwerper worden? 5 Praktische tips voor beginners!

Hoi allemaal! Via de Instagram van Studio Anna Jirina krijg ik regelmatig de vraag hoe ik ben begonnen als grafisch ontwerper en of ik tips heb voor beginnende ontwerpers. Die heb ik zeker! Drie jaar geleden studeerde ik af aan de HBO-opleiding Allround Styling & Vormgeving aan Academie Artemis in Amsterdam, waar ik mijn kennis van de grafische programma’s opdeed. Twee jaar geleden startte ik mijn grafisch ontwerpbureau Studio Anna Jirina en de afgelopen jaren heb ik al veel ontwerpen mogen maken voor bedrijven en particulieren! In dit artikel deel ik 5 praktische tips voor beginnende ontwerpers. Lees gauw verder!

grafisch ontwerper

1. Investeer in de benodigde kennis

Een goed begin is het halve werk, dat geldt ook als je aan de slag wil als grafisch ontwerper. Ik ben van mening dat je geen 4-jarige opleiding nodig hebt om een succesvol grafisch ontwerper te worden, maar enige basiskennis is wel vereist om jezelf te kunnen ontwikkelen. Zelf gebruik ik Adobe Illustrator, Photoshop en InDesign voor mijn grafische werk. Deze programma’s gaan perfect samen, maar hebben elk wel een andere gebruiksaanwijzing.

Illustrator gebruik ik voornamelijk voor het ontwerpen van logo’s, Photoshop voor het bewerken van foto’s, ontwerpen van banners en digitaliseren en bewerken van mijn illustraties en InDesign voor drukwerk, zoals flyers en posters. Niet alleen de bediening van de programma’s is anders, maar dus ook het einddoel/eindproduct.

Gelukkig bestaan er heel veel betaalbare grafische cursussen, die je absoluut nodig zult hebben als grafisch ontwerper. Zo kun je jezelf bijscholen naast je baan of naast je opleiding. Behalve cursussen op locatie, ga je ook zelf aan de slag met opdrachten, die je online kunt inleveren.

Als je nog helemaal geen ervaring hebt met grafische vormgeving, dan is het aan te raden om een jaarcursus van Grafische Cursussen te volgen. Hier leer je niet alleen werken in grafische programma’s, maar leer je ook meer over typografie, webdesign en het drukproces. Absoluut een must, want als grafisch ontwerper moet je natuurlijk ook weten hoe je je werk drukklaar maakt.

2. Ontwikkel je eigen stijl

Wanneer je de grafische programma’s onder de knie hebt, is het tijd om een eigen stijl te ontwikkelen. Hier gaan maanden, al dan niet jaren, overheen. Zo ben ik pas vorig jaar begonnen met het digitaliseren van zelfgemaakte waterverf illustraties, maar ontwerp ik ook graag digitaal. Je kunt ook verschillende elementen combineren, waardoor je stijl nog meer eigen wordt. Hiervoor is het belangrijk om te weten hoe je de grafische programma’s kunt inzetten om een eigen stijl te creëren.

Blijf proberen en experimenteren, om zo uit te vinden wat jij mooi vindt en waar jij goed in bent. Ontwerpen en vormgeven is heel breed, niet alles zal je even goed liggen. Wil je bijvoorbeeld verder met het ontwerpen van logo’s? Posters? Ansichtkaarten? Het vormgeven van flyers? Boeken? Magazines? De opties zijn eindeloos!

Het kan ook zijn dat je er dankzij een cursus achter komt waar jouw talenten liggen en wat jij het leukst vindt om te doen. Zo leerde ik bijvoorbeeld tijdens mijn opleiding de basisbeginselen van Adobe Illustrator, en kwam ik erachter dat ik het ook heel leuk vind om te illustreren. Hier ben ik toen mee verder gegaan en nog steeds haal ik heel veel plezier uit het maken van digitale illustraties in Adobe Illustrator.

3. Breid je portfolio uit

Je kunt natuurlijk je eigen creaties verkopen, maar je kunt ook aan de slag gaan in opdracht van bedrijven en particulieren. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van logo’s, posters en geboortekaartjes. Ik vind het bijvoorbeeld ook heel leuk om ook mijn eigen werk te verkopen, door mijn eigen creaties op ansichtkaarten en posters af te drukken. Ook dit kun je aan je grafisch ontwerp portfolio toevoegen. Bij het uitbreiden van je portfolio is het belangrijk om een duidelijke handtekening te creëren. Niet alleen in je werk, maar ook in je portfolio zelf.

Ga je voor een tastbaar portfolio, of voor een online portfolio? Hoe ga je je portfolio vormgeven? Welke projecten wil je delen? Hoe ga je je werk fotograferen? Het is belangrijk om ook een herkenbare stijl te creëren in de manier waarop je je werk toont, zie het als een totaalconcept!

4. Je klantenkring uitbreiden

Er zijn ontzettend veel grafisch ontwerpers en jij wil jezelf natuurlijk onderscheiden van de massa. De opdrachten zullen niet vanzelf naar je toe komen, dus het is belangrijk om jezelf in de spotlights te zetten. Ontzettend spannend en misschien een beetje ongemakkelijk, maar wel heel belangrijk! Wees actief via sociale media en LinkedIn en houd je oren en ogen open. Misschien zijn er wel mensen in jouw omgeving die op zoek zijn naar een grafisch ontwerper?

Zorg ook voor een duidelijke zakelijke website, zodat je online goed vindbaar bent. Ik ga zelf ook weleens actief op zoek naar opdrachten, maar mijn ervaring is toch wel dat het beter werkt als klanten zelf naar je toestappen. Zij komen namelijk naar je toe als ze écht enthousiast zijn over jouw stijl.

Hoe je dit voor elkaar krijgt? Deel regelmatig je werk via sociale media, zorg ervoor dat de klant gemakkelijk contact met je kan opnemen en wees duidelijk in wat je te bieden hebt. Wat ook zeker een aanrader is, is het toevoegen van beoordelingen aan je website. Dat straalt niet alleen vertrouwen, maar ook expertise uit. Wat ook zeker in je voordeel gaat werken, is alleen opdrachten aannemen die bij jou en jouw stijl passen.

In het begin is het misschien lastig om ‘nee’ te zeggen, maar op de langere termijn gaat het je alleen maar verder helpen. En zeg nou zelf, je hebt toch liever 5 super enthousiaste klanten en 5 super projecten voor in je portfolio, dan 10 semi-tevreden klanten en 10 projecten die weinig tot niks toevoegen aan jouw portfolio?

5. Blijf jezelf uitdagen

Als grafisch ontwerper is het belangrijk om jezelf te blijven uitdagen. Blijf leren, blijf proberen en blijf experimenteren. Als grafisch ontwerper sta je nooit stil en ga je mee met de nieuwste trends. Op het gebied van ontwerp valt er altijd wat te leren, ook ik leer iedere dag bij! Je kunt jezelf blijven uitdagen door cursussen te volgen, maar ook door bijvoorbeeld een e-book te lezen of een tutorial te volgen. Blijf jezelf ontwikkelen en stap uit je comfortzone, alleen daarmee kom je verder!

Lijkt het jou leuk om grafisch ontwerper te worden?

Bewaar dit artikel via Pinterest:
grafisch ontwerper worden

5 Reacties

 1. 26 juni 2020 / 09:07

  Wat een super leuke tips. Ik wilde eerst ook iets in deze richting gaan doen, maar nu de kleine eraan komt wacht ik nog even met een cursus starten, haha. Eerst daar maar even aan wennen en kijken hoe alles loopt.

 2. 26 juni 2020 / 09:33

  Ah wat leuk! Ik teken weleens wat, maar ik weet echt niet of het goed genoeg is om echt mooie dingen te ontwerpen. Wie weet ga ik wel een keer een cursus doen in de toekomst! Ik vind jouw planners echt heel tof!
  Wies | Nature of Happiness onlangs geplaatst…Persoonlijk | Mijn zomerplannenMy Profile

 3. 28 juni 2020 / 15:39

  Wat een tof artikel dit! En echt heel tof dat je van je hobby je werk hebt kunnen namen en al die programma’s tot in de puntjes beheerst! Ik vind het heel leuk om wat met Canva te knutselen en heb ook met dat programma ook weleens folders gemaakt voor mijn oude werk, maar het lijkt me heel tof om nog eens de échte programma’s onder de knie te krijgen. Wie weet ooit 🙂 Eerst maar eens een geschikte laptop vinden die al die programma’s aan kan, haha.
  Romy onlangs geplaatst…Vakantie thuis vieren? 7 leuke tips! (+ winactie)My Profile

 4. 29 juni 2020 / 16:17

  Wat fijn om te weten. Ik zelf teken altijd in mijn Bullet journaal,.Vind ik zo leuk om te doen.

 5. 9 april 2021 / 17:02

  Het is inderdaad belangrijk om aan je portfolio te blijven werken. Zo vind je ook sneller je eigen stijl en kan je deze goed omzetten. Voor een huisstijl of visitekaartjes is dit natuurlijk erg belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge